Homologacja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Po ponad roku jeżdżenia Omesią, przy okazji przeglądu rej. diagnosta dopatrzył się niezgodności danych na tabliczce znamionowej a właściwie nalepce przy drzwiach z wpisem do dow. rej. chodzi o dopuszczalną masę całkowita i masę przyczepy. Co prawda dostałem przegląd ale powiedział mi, że mogą być problemy przy ew. sprzedaży. Pani w urzędzie komunikacji powidziała,że musi być nowa homologacja od dilera. U dilera powiedzieli że nie mogą dać innej ponieważ jest ona zgodna z homologacją wydaną przez ministerstwo Transportu i Gosp. Morskiej. Czyli niemcy swoje a nasze ministerstwo swoje. Czy to nie paranoja? Czy ktoś miał z tym problem?
pzdr.
_Krzysiek_

Ważne jest to co w dowodzie. To jest wyznacznik w PL a nie tabliczki / nalepki producenta (poza numerami oczywiście ). Jak ktoś źle wpisał to tak już będzie - chyba że chce Ci się to odkręcać - czyli homologacja - urząd - nowy dowod.

Pytanie czy Ci to przeszkadza? Jak nie to bym odpuścił. Zdarza się dość często, zwłaszcza w temacie przyczepa.

Kłopotów przy sprzedaży nie przewiduję. W innych krajach czasem też dostajesz inne wartości niż podane fabrycznie - np. ograniczenia ze względu na stan.

Pzdr.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Dzieki! Trochę mnie pocieszyłeś. Chyba rzeczywiście dam sobie z tym spokój.
pzdr
_Krzysiek_

Dzieki! Trochę mnie pocieszyłeś. Chyba rzeczywiście dam sobie z tym spokój.
pzdr
_Krzysiek_

Hej

tego się od niedawna czepiają w Szczecinie, że jak auto jest prystosowane do ciągnięcia przyczepy to musi mieć wbite w dowodzie maks masę przyczepy. Musiałem to uzupełniać przy okazji przeglądu w listopadzie. Wbijają to od ręki w dowód na podstawie pisemka od diagnosty. A ten do którego jeżdżę wziął to ode mnie z niemiekich papierów.

pozdrówka

A jak nie masz haka holowniczego to po co ci to?

Omega jest przystosowana, chcesz czy nie, nawet jak nie masz przykręconego haka (ja nie mam)

Na hak to jest osobny wpis w dowodzie - i jak go nie chcesz to nikt ci siłą go wpisywać nie będzie.

Zakładałem już hak kilka razy (na zasadzie - może kiedyś się przyda ) i odbywa się to tak - hak homologowany z tabliczką - przegląd - wpis do dowodu. Nigdy nie wpisali mi żadnych mas w dowod - dopuszczalne dla haka są na jego tabliczce, a dopuszczalne dla Omegi są na jej tabliczce.

Jednak jeżeli masz coś na ten temat w dowodzie (może poprzednik miał hak a przy sprzedaży go ściągnął, może komuś jednak jakieś parametry wpisali) to to jest wiążące przy kontroli.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Wydaje mi się, że to jest jakis nowy wymóg....chodzi o wpis o dopuszczalnej masie całkowitej przyczepy.
Ja nie mam haka u siebie, nigdy nie miałem, a auto od nowości ma wypełnioną rubrykę o masie przyczepy, u mnie jest 1500 kg.
Ma to chyba związek z przepisem, który mówi o zależności mas pojazdu i przyczepy.....pewnie dla ułatwienia kontroli.

Pozdrawiam

Robert