Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() gornikwrc OPEL KADETT Sobótka | 2004-01-11 19:37:01 Proszę o pomoc oryginalnie w oplu miałem nielakierowane zderzaki 3 lata temu pomalowane zostały w ten sam sposób, co spojler, który do dzisiaj trzyma.. ale niestety farba po roku zaczęła obłazić wyczyściłem starą farbę i pomalowałem farbą do plastiku która manila robić za podkład ale widzie ze i ona zaczyna obłazić proszę o jakieś rady bo szkoda żeby znowu obleciało ?. pozdrowienia. ![]() ![]() |
![]() potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2004-01-11 19:40:32 A czy zderzak przed malowaniem został oszlifowany na gładko ? |
![]() gornikwrc OPEL KADETT Sobótka | 2004-01-11 19:44:51 zderzak był zmatowiony papierem ale ta struktura chropowata nie była nigdy zeszlifowana na głatko ![]() ![]() |
![]() potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2004-01-11 19:46:35
No to masz odpowiedz czemu lakier odchodzi. Jak by było zeszlifowene na gładko to na bank by nie odchodziło |
![]() gornikwrc OPEL KADETT Sobótka | 2004-01-11 20:00:08 no to się będę musiał brać do szlifowania a jak chodzi o podkład to co by było najlepsze ???.Dzięki i pozdrowienia ![]() ![]() ![]() |
![]() potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2004-01-11 21:26:26 KRYS, jak szukałem do astry zderzaka to były 2 rodzaje, do lakierowania i czarny, te do lakierowane były gładkie, a te normalne nie do lakierowania były chropowate, więc dlatego dałem taką odpowiedz gornikwrcowi.
|
_Grzesiek_ Pełnoprawny Klubowicz Corsa B , był Senato ... Szczecin | 2004-01-11 21:49:54 I jeszcze dobrze by było dodać plastyfikatora do lakieru . W razie małego wgniotu nie odpryśnie lakier. |
![]() gornikwrc OPEL KADETT Sobótka | 2004-01-11 23:20:47 No to ponownie wpadłem w dylemat szlifować czy nie no i jaki podkład a pozatym niewiem dokladnie jak mi to gośc robił ale na spojlerach do dzis jest ok a od reszty odłazi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() artec Opel Rekord Sosnowiec | 2004-01-12 03:01:36 Moim skromnym zdaniem nie szlifowac, znaczy szlifowac ale nie na gladko musisz dokladnie wyczyscic stara farbe tak zeby po przejechaniu reką nie byla wyczuwalna roznica w strukturze powierzchni, potem sa dostepne specialne podklady do plastiku(jes konieczny) (w lakierniczym ci doradza), potem lakier tylko nie w spraju hehe dobrze wysuszyc i powinno byc ok ![]() Pozdrawiam P.s. Klucz do sukcesu to pozadne wyczyszczenie, zrob to raz a dobrze ![]() |
![]() potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2004-01-12 08:29:40 To ja powoli głupieje, Spoilery są na 100% gładkie jak się je kupuje, i gornikwrcowi z nich farba nie odchodzi. |
![]() gornikwrc OPEL KADETT Sobótka | 2004-01-12 11:46:58 Panowie mój dylemat się pogłębia, ale mam propozycje pod waszą rozwagę a może zderzaki sypnąć żywicą epoksydową szlifnąć ją a potem baza i klaraczek.. ![]() ![]() ![]() |
![]() herbol opel cieszyn / kraków | 2004-01-12 13:34:31 a ja mam taka propozycje - mam zderzaki, typ lakierowany, ktore chetnie sprzedam za okazyjna cene - i nie bedzie zadnego problemu z odchodzaca farba ![]() ![]() ![]() jak cos to piszcie, dzwoncie ![]() |
![]() Krzysiek-Rudy Forumowicz Kadet Gdynia | 2004-01-12 16:38:04 Diemanko co do lakierowania plastików niemuszisz szlifować na gładko
Muszisz dokładnie zmatować papierem najlepiej 240 bo grubszy zostawi zaduże rysy w plastiku , po dokładnym zmatowaniu plastiku muszisz dobże odtłuścić i prysnąć podkładem na plastik cieńką warstwe odczekać aż troszke przeschnie (nieślifując go ) i na ten podkład prysnąć podkładem akrylowym po wyschnięci podkładu akrylowego zmatuj papierem na mokro 600 wystarczy następnie wysusz odtłuść i pomaluj lakierem i będzie OK Lakieruje tak od dawna i nigdy niemiałem żadnych reklamacji Życze powodzenia i pozdrawiam ![]() |
![]() martii EH6 Sz-n | 2004-01-13 13:44:49 tak jak mówi Krzysiek-Rudy zmatować, podkład do plastików [zmiękczacz] acrylowy wygladzić baza i clar
i wszystko pistoletem a nie jakimś badziewiem w sprayu a tu podobny post lakierowanie czarnych zderzaków |
![]() JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-01-13 23:35:22 Górnikwrc, zastanów się, co ty robisz, całe te twoje "plany robocze" nadają się tylko do sracza. Posłuchaj kolegi i kup od niego zderzak przeznaczony do malowania. W innym wypadku nie dość, że się narobisz, (a z tego co piszesz widać, że nie masz bladego pojęcia o lakiernictwie) to wydasz kasę na szpachle, wypełniacze, podkłady, ktorych nigdzie nie rozdają za darmo, a efekt będzie taki, że w końcu wyrzucisz ten zderzak.
Do omy np, zderzak używka kosztuje 150 a malowanie lakierem perłowym 200, zwykły lakier 100. Jak chcesz zaoszczędzić 30 zeta to twoja sprawa. Pozdr Janusz |