MotoNews.pl

Fiat 125p - kierunkowskazy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No i zaczęło się =) Kupiłem Fiacika i rozpoczęły się kłopoty.
Znikły mi kierunkowskazy. Nie działają kierunki oraz awaryjne. Wymieniłem bezpieczniki ale nic się nie zmieniło...
Co teraz mam robić? Co i jak mam wymienić =) Ile to będzie mnie mniej więcej kosztowało?

sprawdz przekazniki pod deską rozdzielcza i wsowki z tyłu skrzynki bezpiecznikowej

Może to dziwne, ale nie mam pojęcia gdzie są te przekaźniki? Jak to wygląda?
Czym to się je? =)

przekaćniki to takie walce aluminiowe do których są podpięte wsówki, znajdują sie za zegarami i w okolizy lewej czesci schowka. Jednak jest nie możliwe raczej że padły ci oba, bo od kierunków i awaryjnych są osobne. ja bym obstawiał raczej podłączenie wsówek z tyłu listwy bezpiecznikowej. mialem tak kiedys jak mialem jeszcze bezpieczniki plastikowe że bezp sie przytopił i był krutszy i nie mialem ani kierunków ani awaryjnych, włączyłem kierunek i zwierałem bezpieczniki na krótko, dopiero wtedy okazalo sie ze bezp nimo to że wygladał jak nowy to nie działał.. Ty jednak mówisz ze wymieniłaś bezp, wiec raczej to nie to. Sprubuj odkręćić listwe i delikatnie ją odchylaj tak żeby w razie gdyby to wsówka spadł żebys wiedział gdzie ją wetknąć.

to temat niemal rzeka )
ja mialem tak ze nie mialem awaryjnych wogole. migacze mi migaly ale ledwo a jak nacisnalem hamulec to juz wogole.sprawdz przerywacz jest tam gdzie sie ciagnie ssanie jakby pod deska. takie cos walcowate i tam wchodza 3 albo 4 kable (nie pamietam) u mnie byl problem i pojechalem z koniem do pana elektryka i wzial za naprawe 6 zlotych. naprawde spoko koles. tylko ze troche daleko masz)
aha i kup sobie ksiazke do dfa tam jest duzo rzeczy.
sprawdz tez listewke z bezpiecznikami.

Cytat:
2004-01-12 17:19:47, Rino125p pisze:
przekaćniki to takie walce aluminiowe do których są podpięte wsówki, znajdują sie za zegarami i w okolizy lewej czesci schowka.

To o czym piszesz to przerywacze, przekazniki w DFach sa pod maska po prawej stronie komory silnika (w nowszych) lub po obu jej strobach(w starszych fiatach)

Serdeczne dzięki za pomoc. Jutro zabiorę się do roboty. Książkę do Fiata mam, ale niestety nie jest w niej to opisane. Pewnie mam jakąś kiepską wersję...

Cytat:
2004-01-12 20:06:15, kosa131 pisze:
Cytat:
2004-01-12 17:19:47, Rino125p pisze:
przekaćniki to takie walce aluminiowe do których są podpięte wsówki, znajdują sie za zegarami i w okolizy lewej czesci schowka.

To o czym piszesz to przerywacze, przekazniki w DFach sa pod maska po prawej stronie komory silnika (w nowszych) lub po obu jej strobach(w starszych fiatach)

hehe żeczywiście

Cytat:
2004-01-12 17:27:31, goorek pisze:
migacze mi migaly ale ledwo a jak nacisnalem hamulec to juz wogole

o ja mam taki problem właśnie, kiedyś znalazłem temat w którym było napisane że trzeba pociągnąć od któregoś bezpiecznika masę do świateł czy jakoś tak, ale nie mogę znaleźć tego tematu teraz.

Więc jak to tam było?

zamontuj przerywacz elektroniczny, zawsze mruga tak samo

a jaki teraz mam?
i gdzie go szukać?

jak masz taka duza srebrna puszke to masz mechaniczny, jest wrazliwy na spadki napiecia, starosc etc. Ja poszedlem do sklepu z czesciami do takich sprzetow i poprosilem o elektroniczny (chyba w elegancie takie jest) i dziala idealnie (akurat w garbusie tak zrobilem ale to jeden pies)

dokladnie tak jak jago mowi, przerabialem ten temat kilka dni temu. zamontuj od malucha elektroniczny, jedyna roznica ze jest plastikowy wiec ma jeden dodatkowy przewod do masy. a ty masz prawdopodobnie starego typu aluminiowy. a najlepiej wymien oba, czyli jeszcze od awaryjnych