Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Mario_wawa TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Luna Warszawa | 2004-01-13 10:17:50 Witam,
Ostatnio będąc w ASO na naprawie pierdzącego rozrusznika panowie mechanicy odpięli akumulator więc wyzerował mi się komputer pokładowy ![]() Przedtem komp pokazywał mi średnie spalanie od początku użytkowania auta na poziomie 7,2-7,4. Najczęściej miasto a w zimę 100% miasta i jazda w warszawskich korach. Po wyzerowaniu dokładnie tydzień temu, jadąć tylko w 100% korach po wawie bydlak pokazuje mi 9/100. Czy to aby nie za dużo.... ![]() (wczoraj 15 kilometrów z roboty do domu Mokotów-Żoliborz pokonałem w 2 h 20 minut). Może przy takich ekstremach japońskie bydle zgłupiało ? |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2004-01-13 11:00:45 Dokładnie. Olej ten wyświetlaczyk, niewiele jest wart.
Jak chcesz sprawdzić faktyczne spalanie, to nalej do pełna, przejedź ze 200-300km i znowu nalej do pełna. Będziesz wiedział dokładnie ile benzyny auto spaliło po przejechaniu konkretnego dystansu. |
![]() Mario_wawa TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Luna Warszawa | 2004-01-13 12:12:49
a mówisz o pokazywaniu tem. zewnętrznej ? Jeśli tak to mój fałszuje standardowo o 2-3 stopnie w zwyż ![]() |
GIEN YARIS SOL Wrocław | 2004-01-13 12:47:32 cześć
u mnie po przejechaniu 450 km w samym mieście w zimowych warunkach yariska spaliła 8 l/100km.tak pokazał komputer i odziwo wogóle się nie pomylił-tyle samo wyszło po recznym przeliczeniu. ![]() jestem bardzo zadowolony ![]() |
![]() MarQs TOYOTA DRIVER Yariska Warszawa | 2004-01-13 13:12:30 siema. jesli chodzi o spalanie to nie wiem dokladnie bo opieram sie tylko o wyswietlacz, ale temp u mnie pokazuje idealnie. sprawdzam z termometrem za oknem i tym co we radiu podaja i jest zawsze roznica moze +-1* |
![]() Stachu TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Poznań | 2004-01-13 14:51:35
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A mi sie zeruje przy wyłaczeniu silnika, i zawsze pokazuje mi zawyzone spalanie, nie zdarzy sie unormowac i buch, silnik wylaczony.... da sie to jakos obejsc?? Przy normalnej jezdzie pali 8 zima i 7 latem, a przy ekonomicznej -1,5 litra w dol.... |
Irek-Yaris Yaris Warszawa | 2004-01-13 15:22:30
Taa, mialem to w moim "elblaskim" Yarku. Serwisant jak to zobaczyl, to tez stwierdzil, ze cosik nie haloha. SERWIS !! |
![]() Stachu TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Poznań | 2004-01-13 18:21:28 Powaznie ![]() ![]() |
Crit | 2004-01-13 20:58:57 mam to samo, mam u siebie wyświetlacz od innego modelu bo poprzedni rozwaliłem, no i ten jest od japana i reset co stacyjka ;( |
![]() Quiath TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Kraków | 2004-01-14 08:52:48 Wracając do pierwszego pytania - 9l/100 to normalne wskazanie przy jezdzie w korkach zima - a bywa ze i latem. Przy bardzo krotkich trasach nawet bez korkow spalanie jest b. duze w stosunku do liczby przejechanych km, ale im dluzej jedziesz tym statystyka sie poprawia na plus.
Dobrym pomyslem jest pomiar rzeczywistego spalania poprzez zapisywanie ile litrow kiedy tankowales. Moglbys wtedy sprawdzic o ile Ci przeklamuje pomiar z komputera. |
Irek-Yaris Yaris Warszawa | 2004-01-14 13:15:09 Odnosnie tego resetu wartosci po wyjeciu i ponownym wlozeniu
kluczyka: po zmianie Yarka na "francuskiego" przestalem dociekac. Wprawdzie facio z serwisu powiedzial, ze wedlug niego to "dziwne zachowanie" i kwalifikuje sie na sprawdzenie serwisowe. Nie wiem czy aby na pewno mial racje to mowiac... Swego czasu spotkalem sie z podobna dezinformacja w sprawie ogranicznika wychylu drzwi w wer. 3d... Crit, wyjmowales juz to ustrojstwo. Duzo jest zabawy z wybebeszeniem tego modulu ? Pozdr. |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-01-14 14:48:13 Nie może być tak, że wyłączenie silnika resetuje komputer, bo zaprzecza to samej idei jego działania. |
Irek-Yaris Yaris Warszawa | 2004-01-14 16:19:53 Faktem jest, ze w Yarisie japonskim (tym, ktorego oddalem) resetowaly sie tylko dane pokazywane na LCD, czyli:
- sr. zuzycie paliwa - sr. predkosc - szacunkoweogo dystansu do przejachania tam w ogole nie bylo. Czyli mowimy o resecie nie calego komputera (przebiegi...), ale tylko o module nad radiem. Dodatkowo w tym japonczyku nie bylo mozliwosci wyzerowania w/w wielkosci przez dluzsze przytrzymanie klawisza "Trip" (wiec jak to inaczej zresetowac - wymienic caly komputer ?). Poniewaz zadnym innym "pewnym" Yarkiem japonskim juz nie jezdzilem, wiec nie moge tu na pewno stwierdzic, czy to co bylo w tamtym wiazalo sie z jakims bledem dzialania, czy nie... Pozdr. |
Crit | 2004-01-14 16:23:00
pewnie z 10 razy jak nic, roboty to aby wyjąć 2 minuty, zamontować 2 minuty i fajka bo zawsze jak jestem zły to palę, wkładanie tego to średnia przyjemność jak sie ma łapę rozmiar 9 ![]() |
![]() kcezar TOYOTA DRIVER COROLLA 1.4 SEDAN Te ... Mrągowo | 2004-01-14 16:40:52
PEWNIE! RACJA! DO SERWISU!!! Może zerować po odłaczeniu akumulatora, ale nie inaczej!!! |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-01-14 17:06:52 Dziwne, bardzo dziwne. |