MotoNews.pl

Yaris - spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Ostatnio będąc w ASO na naprawie pierdzącego rozrusznika panowie mechanicy odpięli akumulator więc wyzerował mi się komputer pokładowy i radio.

Przedtem komp pokazywał mi średnie spalanie od początku użytkowania auta na poziomie 7,2-7,4. Najczęściej miasto a w zimę 100% miasta i jazda w warszawskich korach.

Po wyzerowaniu dokładnie tydzień temu, jadąć tylko w 100% korach po wawie bydlak pokazuje mi 9/100. Czy to aby nie za dużo.... od czasu wyzerowania minął może tydzień. Może jeszcze za mało zrobiłem km ? a kory są kosmiczne ostatnio.

(wczoraj 15 kilometrów z roboty do domu Mokotów-Żoliborz pokonałem w 2 h 20 minut). Może przy takich ekstremach japońskie bydle zgłupiało ?

"okrętu się Pan spodziewałeś" normalka jak same korki i do tego zimno to może brać 9 litrów, do tego komp troszki zawyża na początku, zobaczysz z dnia na dzień będzie odrobinę spadało.
Moja rada, przełącz wyświetlacz na radio i się nie stresować.

Dokładnie. Olej ten wyświetlaczyk, niewiele jest wart.
Jak chcesz sprawdzić faktyczne spalanie, to nalej do pełna, przejedź ze 200-300km i znowu nalej do pełna. Będziesz wiedział dokładnie ile benzyny auto spaliło po przejechaniu konkretnego dystansu.

Oryginalny modul nawet temperature pokazuje zafalszowana...
Jak sie troszke ociepli, to planuje w ogole wyrzucic caly modul wyswietlacza (mam zwykle LCD, nie graficzne..) i w to miejsce wrzucic
graficzny 128x64, ktory bedzie pokazywal info m.in. z odtwarzacza MP3. Bedzie wymagalo to troche roboty. Najpierw jednak zobacze czy
ten modul nie jest podpiety przez slynne "zolte kostki", ktorych rozpiecie grozi wyrzucaniem bledow przez komputer...

Cytat:
2004-01-13 11:50:50, Irek-Yaris pisze:
Oryginalny modul nawet temperature pokazuje zafalszowana...

a mówisz o pokazywaniu tem. zewnętrznej ? Jeśli tak to mój fałszuje standardowo o 2-3 stopnie w zwyż Znaczy się jak wczoraj się wszyscy ślizgali to ja miałem +3+4

cześć
u mnie po przejechaniu 450 km w samym mieście w zimowych warunkach yariska spaliła 8 l/100km.tak pokazał komputer i odziwo wogóle się nie pomylił-tyle samo wyszło po recznym przeliczeniu.
jestem bardzo zadowolony

siema. jesli chodzi o spalanie to nie wiem dokladnie bo opieram sie tylko o wyswietlacz, ale temp u mnie pokazuje idealnie. sprawdzam z termometrem za oknem i tym co we radiu podaja i jest zawsze roznica moze +-1*

Średnie spalanie może być i 12l/100 km i wszystko będzie dobrze. Średnia zależy od stylu jazdy, opon, paliwa, ilości km przestanych w korku (przebieg nie rośnie, a spalanie owszem).

Im więcej km przejedziesz od wyzerowania licznika, tym bliższe prawdy będziesz miał wskazania komputera. Sam kiedyś się zdziwiłem, kiedy zaraz po zatankowaniu zresetowałem kompa i pod domem (2 km dalej) pokazał mi średnie spalanie ponad 15 l i średniaprędkość też coś koło 15 km/h. Po paru dniach średnia się ustabilizowała na bardziej akceptowalnym poziomie.

Cytat:
Moja rada, przełącz wyświetlacz na radio i się nie stresować.

A mi sie zeruje przy wyłaczeniu silnika, i zawsze pokazuje mi zawyzone spalanie, nie zdarzy sie unormowac i buch, silnik wylaczony.... da sie to jakos obejsc??

Przy normalnej jezdzie pali 8 zima i 7 latem, a przy ekonomicznej -1,5 litra w dol....

Cytat:
2004-01-13 14:51:35, Stachu pisze:
A mi sie zeruje przy wyłaczeniu silnika, i zawsze pokazuje mi zawyzone spalanie, nie zdarzy sie unormowac i buch, silnik wylaczony.... da sie to jakos obejsc??

Wal do serwisu jak najszybciej, bo to ewidentny błąd działania !!!!

Cytat:
2004-01-13 15:08:44, jackal pisze:
Cytat:

Taa, mialem to w moim "elblaskim" Yarku. Serwisant jak to zobaczyl, to tez stwierdzil, ze cosik nie haloha. SERWIS !!

Powaznie A ja myslalem ze w japonskiej wersji to normalne

mam to samo, mam u siebie wyświetlacz od innego modelu bo poprzedni rozwaliłem, no i ten jest od japana i reset co stacyjka ;(

Wracając do pierwszego pytania - 9l/100 to normalne wskazanie przy jezdzie w korkach zima - a bywa ze i latem. Przy bardzo krotkich trasach nawet bez korkow spalanie jest b. duze w stosunku do liczby przejechanych km, ale im dluzej jedziesz tym statystyka sie poprawia na plus.

Dobrym pomyslem jest pomiar rzeczywistego spalania poprzez zapisywanie ile litrow kiedy tankowales. Moglbys wtedy sprawdzic o ile Ci przeklamuje pomiar z komputera.

Odnosnie tego resetu wartosci po wyjeciu i ponownym wlozeniu
kluczyka: po zmianie Yarka na "francuskiego" przestalem dociekac.
Wprawdzie facio z serwisu powiedzial, ze wedlug niego to "dziwne
zachowanie" i kwalifikuje sie na sprawdzenie serwisowe. Nie wiem
czy aby na pewno mial racje to mowiac... Swego czasu spotkalem sie
z podobna dezinformacja w sprawie ogranicznika wychylu drzwi w wer.
3d...
Crit, wyjmowales juz to ustrojstwo. Duzo jest zabawy z wybebeszeniem tego modulu ?

Pozdr.

Nie może być tak, że wyłączenie silnika resetuje komputer, bo zaprzecza to samej idei jego działania.

Faktem jest, ze w Yarisie japonskim (tym, ktorego oddalem) resetowaly sie tylko dane pokazywane na LCD, czyli:
- sr. zuzycie paliwa
- sr. predkosc
- szacunkoweogo dystansu do przejachania tam w ogole nie bylo.
Czyli mowimy o resecie nie calego komputera (przebiegi...), ale tylko
o module nad radiem. Dodatkowo w tym japonczyku nie bylo mozliwosci wyzerowania w/w wielkosci przez dluzsze przytrzymanie klawisza "Trip" (wiec jak to inaczej zresetowac - wymienic caly komputer ?).
Poniewaz zadnym innym "pewnym" Yarkiem japonskim juz nie jezdzilem, wiec nie moge tu na pewno stwierdzic, czy to co bylo w tamtym wiazalo sie z jakims bledem dzialania, czy nie...

Pozdr.

Cytat:
2004-01-14 13:15:09, Irek-Yaris pisze:
Crit, wyjmowales juz to ustrojstwo. Duzo jest zabawy z wybebeszeniem tego modulu ?

Pozdr.

pewnie z 10 razy jak nic, roboty to aby wyjąć 2 minuty, zamontować 2 minuty i fajka bo zawsze jak jestem zły to palę, wkładanie tego to średnia przyjemność jak sie ma łapę rozmiar 9

Cytat:
2004-01-13 15:22:30, Irek-Yaris pisze:
Cytat:
2004-01-13 15:08:44, jackal pisze:
Cytat:

Taa, mialem to w moim "elblaskim" Yarku. Serwisant jak to zobaczyl, to tez stwierdzil, ze cosik nie haloha. SERWIS !!

PEWNIE! RACJA! DO SERWISU!!! Może zerować po odłaczeniu akumulatora, ale nie inaczej!!!

Dziwne, bardzo dziwne.