MotoNews.pl

Głośna pompa paliwa Omega A Caravan !!??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy pompa paliwa (przy zbiorniku) powinna być aż tak głośna że siedząc na miejscu kierowcy słychać ją bardzo dobrze (zastanawiam się czy nie za dobrze ?? m mojej Omedze A Kombi 2.0i tak jest i zasnanawiam się czy nie jest skopana ... ???

[ wiadomość edytowana przez: olechnus dnia 2002-10-24 13:54:31 ]

jestes pewien ze to pompa paliwa ,jak z lewej strony to przewaznie wspomaganie chalasuje a to przy omesiach jest normalne

sprawa jest prosta. pompa paliwa pracuje gdy przekręcimy kluczyk w położenie startowe (bez uruchomienia silnika) a pompa wspomagania działa dopiero po uruchomieniu silnika. pompa paliwa wydaje charkterystyczne bzyczenie a wspomagania jakby jęczała (mocniej gdy skręcisz kierownicą)

jeśli jak piszesz jest to pompa paliwa to jej głośna praca oznacza tylko jedno - wymianę. gdy samochód jest zasilany tylko benzynką to może cię spotkać niemiła niespodzianka na drodze.
czego nikomu nie życzę

...

[ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2004-06-01 15:28:07 ]

Jezeli jeździsz na gazie to moze masz za niski poziom paliwa w baku i pompa chodzi na sucho?
Może zapchał Ci się smok w baku?
W każdym z powyższych przypaków, konieczna jest szybka interwencja - pompie grozi uszkodzenie.
Powodzenia, pozdrawiam

Obawiam się, że nadchodzi pogrzeb pompki . Z drugiej strony miałem kiedyś AUDI 100, pompa wyła dwa lata i działała. Jedyny feler, że hałas był dokuczliwy. W omesi była cicha i znienacka padła , skończyło się holowaniem do warsztatu i wymianą. Koszt 850 plz w tym pompa 800.
Lepiej pomyśl zawczasu, bo taka awaria w drodze to kaplica
Pozdr Janusz

no mam taka na oku za 120zł z Omegi z 93 roku więc powinna być OK

Ja też stałem się ofiarą niewłaściwego traktowania pompki paliwa w Omedze A przez poprzedniego właściciela. Sam mnie namawiał na jeżdżenie z paroma litrami etyliny w baku, bo przecież jest gaz... Gdy kupiłem ten samochód, od razu wlałem 40 litrów etyliny, ale było widać za późno, po 100 km pompka umarła w zupełnej ciszy i bez zapowiedzi. Kupiłem nową, leję do paliwa STP formułę, jeżdżę na gazie i co jakiś czas przeganiam kochane auto na etylinie. Nie kupowałem pompki używanej, bo ryzyko powtórki uznałem za bardzo wysokie. Traktujcie dobrze swoje pompki, a na pewno się odwdzięczą !