MotoNews.pl

Jakie dokumenty do przegladu???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jako ze kupilem auto z instalacja LPG , nie dokonywalem jeszcze przegladu technicznego auta i nie mam pewnosci jakie dokumenty sa niezbedne do przeprowadzenia badania technicznego na stacji diagnostycznej?? (oprocz dowodu rej... ).
W tej kwestii znalazlem wiele roznych opinii,zatem najlepiej dowiedziec sie od praktykow..

Ważny atest na butle

Homologacja na zbiornik i atest zakładu, który montował LPG.

Atest na instalacje jako calosc? czy na jakis inny konkretny element??

Dodam jeszcze jedna watpliwosc...-slyszalem ,ze trzeba z "CPN-u" od gazownika wziac jakis druczek ...???

Pytanie pierwsze - czy masz w dowodzie wpisaną adnotację z tyłu :

stary wpis - Przystosowany do zasilania gazem, w nowych wpisach stosuje sie tylko - LPG

jezeli tak to praktycznie nie potrzebujesz żadnych dokumentów aby jechać na przegląd, atest i rok ważności wybity jest na butli (10 lat) po tym czasie butle należy wymienić na nową

Cytat:
2004-01-15 18:31:09, WilK pisze:
i atest zakładu, który montował LPG.

Tego chcieli jak pierwszy raz pojechałem z gazownia na wbicie w dowód

W dowodzie mam wpisane jedynie--GAZ .
Rozumiem z tego,ze na przeglad biore jedynie homologacje butli..i nic poza tym.

Ja ma wbite w dowód-przystosowany do zasilania gazem
Nic nie chcą oprócz atestu

Witam
Ja podczas zakładania gazu dostałem kwit na butlę i kwit na instalkę wraz z montażem.Z tymi papierami pojechałem do wydz komunikacji,tam wbili mi pieczątkę GAZ ( i do tego data 22.8.2002).
Nie jeździłem robić żadnych dodatkowych przeglądów.Nie wożę zadnych dodatkowych papierów przy sobie.Na przegląd jeździłem 5 stycznia tego roku,bo mi sie dowód konczył,bez żadnych kwitów i papierów.Poprzedni przeglad w 2003 tez bez żadnych dodatkowych kwtków.
Na butli jest tabliczka znaamionowa,gdzie jest data ważności,wiec atest na butlę nie jest na przegląd potrzebny.
U mnie wystarczy pieczęc w dowodzie i nic więcej.

Cytat:
2004-01-15 21:01:49, ablacha pisze:
W dowodzie mam wpisane jedynie--GAZ .
Rozumiem z tego,ze na przeglad biore jedynie homologacje butli..i nic poza tym.

Jeżeli masz to weź, ale tak jak napisał Grzesiek - dowód rejestracyjny i wbite w niego magiczne słowo GAZ wystarczają, żadnych dodatkowych dokumentów - płacisz jedynie 50 zł drożej

witam.
jeśli masz wbite gaz to jesteś kryty po kupnie . gorzej ci kturzy kupili bez tego wpisu bo mogą instalką 4 litery podetrzeć jeśli wszyskie elementy instalki nie spełniają wymogów ITS 01. to tak w skrócie.

Witam. Mam pytanie odnosnie przegladu: zalozylem ostatnio instalacje gazowa do samochodu dokladnie 2 lutego tego roku. Przeglad techniczny wypada mi w pazdzierniku wiem ze bede placil wiecej o ok. 50 zl. bo gaz jest. Pytam sie czy w ciagu roku bedzie to tylko jedyny przeglad czy trzeba robic jeszcze jakies inne przeglady??? Nie wiem np. samej inst. gazowej ??? Czy ktos powie mi jak to ma teraz byc. Z gory dziekuje .

Witam. Mam pytanie odnosnie przegladu: zalozylem ostatnio instalacje gazowa do samochodu dokladnie 2 lutego tego roku. Przeglad techniczny wypada mi w pazdzierniku wiem ze bede placil wiecej o ok. 50 zl. bo gaz jest. Pytam sie czy w ciagu roku bedzie to tylko jedyny przeglad czy trzeba robic jeszcze jakies inne przeglady??? Nie wiem np. samej inst. gazowej ??? Czy ktos powie mi jak to ma teraz byc. Z gory dziekuje .

A czy masz w dowodzie wbite że masz zainstalowany w samochodzie instalacje gazową lub słowo Gaz.

w dowodzie mam juz wbity GAZ i jak teraz z przegladami ?

Witka.
Przeglądy masz tak samo jak przed instalacją tyle tylko będziesz więcej płacił za przegląd. Swoją drogą to ja nie wiem dlaczego, u mnie to gościu nawet nie chce do butli zaglądnąć jak mu mówie że instalacja ma 1 rok. Tak więc nie potrzebujesz żadnych innych dokumentów tylko dowód rejestracyjny, przegłąd jest robiony razem z przeglądem tradycyjnym który ci wypada w pażdzierniku. I naprawde nie spodziewaj się że ktoś będzie ciś ci tam grzebał przy gazie tylko popsika na połączenia i to wszystko. Pisze jak ze mną było, z tego co wiem to tak jest.
Możesz oczywiście robić przeglądy dla samego siebie jakieś regulacje, wymiany filterków itp.

OK dzieki juz teraz bede wiedzial.

Witam
Czy jest gdzieś to sprecyzowane jakimś aktem praawnym jakie to musza być dokumenty? Kupiłem niedawno autko z gazem jestem zupełne newbie w tej dziedzinie. W dowodzie jest wbite LPG pozatym poprzedni właściciel nie miał żadnych papierów bo z gaze m je odkupił i problemów z przeglądami nie miał podobno A u mnie diagnosta stwierdził że mam mieć jakiś papier na zbiornik i kazał pisać do producenta

Dokładnie trzeba mieć wtórnik jeśli nie ma oryginału poza tym przydaje się na przeglądzie homologacja na instalkę. Jeśli poprzedni właściciel nie miał problemu z przeglądami to pewnie pracował na stacji diagnostycznej