MotoNews.pl

Gumowa listwa na dole drzwi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Na dole drzwi jest przyczepiona gumowa listwa która uszczelnia próg-drzwi.

Poprzednio miałem Poloneza i tam tez był ten wynalazek. Niestety zbierała się tam woda i błoto co powodowało ze rdza zaczynała wpieprzać dół drzwi. Urawłem to cholerne "cudo" i temat się rdzy i błota się skończył. Pozostały tylko na spodzie drzwi małe otworki po nitach - nawet było dobrze bo woda łatwo wyciekała z drzwi.

Teraz pytanie. Czy w Espero urwać te gumy od razu i czy podobny problem występuje ? Szkoda by było zrywać jak już pojawi się rdza.

PAwol

[ wiadomość edytowana przez: Pawol dnia 2004-01-15 14:41:01 ]

ja mam fabryke i nie posiadam takiej listwy. a w poldku zrobiłem to samo tylko zanim zaczoł rdzewieć.

Jeżeli jeszcze w Espero nie masz rdzy, to radze zerwać !

Niekturzy pozdejmowali te gumy bo mowia ze tam sie bloto zbiera i drzwi zrzera rdza ale ja nie zdjalem. Jak niema tych listew gumowyhc toprogi sie strasznie brudza. Czesto jak myje samochod to szmatka tam przecieram. Ale moj cudowny kolega SpeedR posmarowal mi wszytskie doly drzwi jakims specifikiem wiec juz tak sie nieboje o rdze. To byl Bitex czy cos

Ja mam fabryke i mialem te gume, ale jak zobaczylem spod dzwi to je od razu usunalem.

Tiaa....

No to wygląda że wynalazek trzeba od razu wywalić

Ja mam juz rdzę na rancie drzwi i gumę też Jeżeli i tak będę malował drzwi, jak się ociepli, to zrywać ją, czy nie? (tzn. do malowania chyba i tak zerwę, ale potem opłaca się z powrotem przyklejać? czy pomaga ona jednak w czymś, skoro, jak już wspominałem, rdzę mam, czy to tylko maskowanie rdzy?)

Wypierd... ową gumę. Ludzie!!!

Ile tam błota!!! Normalna maź bez szans na schnięcie . Chyba ze +40 latem. Wystarczy szarpnąć za gumę i zejdzie sama z plastikowych kołków mocujących. Minuta roboty a 10 minut mycia rąk i drzwi od dołu. Będzie czas to i wyjme kołki żeby drzwi "oddychały" od spodu - ściek wody. W Polonezie modyfikacja drzwi skutkowała od razu więc przypuszczam ze i tu źle na pewno nie będzie

Jaka guma...??? To już przeszłość (hehehe)!

Idę kupić mydło

Dzisiaj wsadzilem lape pod ta gume i szlam jak skur....syn. Mam pytanko czy mocno brudza sie progi jak sie to sciagnie ?
woem ze sie brudza ale czy mocno? czy bede mial bloto na progach od srodka?

Widzę, że temat uszczelki (i nie tylko ten) wraca jak bumerang

http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=26174&c=0&f=17

Może by Zoltar w jakiś "cudowny" sposób łączył te wątki ?

Ja sie tylko jednak powtórzę. Nie usuwać uszczelki. Chyba, że chcecie mieś również rdzę tym razem pod uszczelką drzwi na progach.

Przeczytalem tamten temat i postanowione uszczelki nieusune

Andrzej ma rację.
Usuwanie owej uszczeliki to może nie tyle błąd, co ryzyko.
Gwarantuję Wam, że nie umieszczono jej tam z powodu nadprodukcji gumy w korei

Zamiast tak strasznie martwić się o korozję proponuję zrobić POŻĄDNY remont drzwi od dołu, po naprawie wszystko wysmarować tam środkiem antykorozyjnym i założyć uszczelkę.

SpeedR cos takiego jak mi zrobiles?

Eeee tam. W poldakach gniło przez nią jak skur.... Po oderwaniu spokój. Jak sami koledzy mówią ze maja jeden wielki szlam pod nią.

A wiec

Za usunięciem:
-szybkie schnięcie dzwi i progów
- po usunięciu kołków równiez skuteczniejsze wietrzenie i odwadnianie dzwi. Zastanowię sięczy zostawić kołki - w koncy i ak woda nimi wycieknie
- brak zgniłego szlamu

Przeciw:
- brudzący się próg? W poldku sie nie brudził to i tu nie będzie. Jeśli nawet to szybko wyschnie. W końcu cała karoseria moknie i wysycha i nie ma problemu. Jeżdze juz trzeci dzień bez gumu i często mży deszcz. Jakoś progi mie sie nie błocą

Wynik:
raczej 3 do 0,5 za usunięciem

Moze i koreanczycy nie mają nadmiaru gumy ale na pewno nie mają takiego syfiastego kraju a o klimacie nie wspomnę. Tylko my mamy takie stężenie błota i soli na asfalcie i w dodatku tak często.

[ wiadomość edytowana przez: Pawol dnia 2004-01-17 22:24:33 ]

[ wiadomość edytowana przez: Pawol dnia 2004-01-17 22:28:00 ]

Cytat:
2004-01-16 22:32:03, Bartek1112 pisze:
SpeedR cos takiego jak mi zrobiles?

Jesli mowa o zabezpieczeniu drzwi, to właśne tak

A co mu zrobiłeś takiego?

"Bo ona robi loda mu, bo umii, robi loda mu, bo lubi to, robi loda mu , jakie to piękne jest"

Cytat:
Jesli mowa o zabezpieczeniu drzwi, to właśne tak

No to dobrze bo juz myslalem ze cos nie tak bedzie

Cytat:
A co mu zrobiłeś takiego?

SpeedR zabezpieczyl mi trzwi wszyskie od spodu bitexsem czy czyms jakims mazidlem ja tamsie nieznam natym Speedr niech powie dokladnie co to bylo

Bitgum ,Bitex wszystko jest na jedno kopyto - tak atm smoła. Puszkę około 1 litr mozna kupić w motoryzacyjnych za jakieś 18 PLN bez łaski. Tez tym malowałem progi, podłogę i drzwi w Poldku