MotoNews.pl

Charakterystyka wału napędowego do pracy dyplomowej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Muszę zaprojektować proces technologiczny naprawy wału napędowego...
1. Wstęp - opisać co to jest wał napędowy, gdzie się znajduje
2. Rodzaje
3.Weryfikacja i kontrola
4. Proces technologiczny naprawy łożyska pośredniego
5. Procesy naprawcze
Prosze o pomoc w napisaniu tej pracy. Przydadzą mi się dane książkowe, katalogowe i porady praktyczne, oraz wszelka wiedzą, jaką posiadacie w tym temacie Z góry dziękuję ---Agnieszka

[ wiadomość edytowana przez: majchal dnia 2004-01-15 18:01:29 ]

witamy serdecznie, widze ze PW, wiec chyba Politechnika Warszawska?

1. Wał napędowy - element układu napędowego pośrednio przenoszący moc oraz moment obrotowy (energie mechaniczną) na koła samochodu. Spotykany jedynie w samochodach rajdowych (FSO) i w gorszych (BMW) tylko z napedem na oś tylną bądź 4 koła. Poprostu łaczy silnik z tylnym albo przednim mostem. W ciągnikach stosowany do napędzania urządzeń dodatkowych, np snopowiązałka. Bardzo ważnym elementem są przeguby Cardana.
3. Najważniejszym parametrem kontroli jest wyważenie, ale takze stan przegubów Cardana oraz łożysk podporowych (mierzenie luzów - zużycia bieżni).
4. Wymiana?

Cytat:
2004-01-15 18:20:46, SPAjK pisze:
Spotykany jedynie w samochodach rajdowych (FSO) i w gorszych (BMW)

Nie no... przeginasz - oplułem monitor.

A tak na temat - chłopaki, co sie dziewczyna będzie męczyła - weźcie się w paru z PW i napiszcie tą pracę... a jak Agnieszka już zaliczy to wrzucicie do WW

Cytat:

Bardziej stawiałbym na Politechnikę Wrocławską (PWr). Pozdrowienia z PW... A co do tego FSO i BMW Spajki masz absolutną rację... Nie pasuje mi w tym towarzystwie jedynie snopowiązałka...

Agnieszko, zeby nie wyszło, że olewam temat - ja studiuję elektronikę a samochodami, jak spora część nas interesuję się hobbystycznie. Choć nie powiem, są u nas studenci Wydziału na którym tylko Syf I Mnóstwo Roboty można znaleźć na PW (na wydziale także określanym mianem Wydziału Skuterów i Małych Rowerów ) - Oni mogliby rzucić na ten temat pomocne światełko w tunelu.

Spajk, załóż wątek - magisterka w odcinkach kto chętny niech korzysta. Całkiem składnie Ci to idzie...

[ wiadomość edytowana przez: robreg dnia 2004-01-15 20:47:20 ]

Panie i Panowie! Laska potrzebuije pomocy, to co? POMOŻECIE?! Poszperajcie w waszych bibliotekach, i mózgownicy co tam wiecie o WALE ( szczególnie faceci, bo oni o wale, wałku powinni wiedzieć najwięcej )
Pomóżmy niewiaście jak się da, mamy ku tamu wiedzę, więc brakuje trochę chęci. Wyciągam za uszy szczególnie tych techników, którzy poprawiają fabrykę co dzień, niech coś napiszą
ps. proszę nie robić tu OT

Cytat:

1. Wał napędowy - element układu napędowego pośrednio przenoszący moc oraz moment obrotowy (energie mechaniczną) na koła samochodu. Spotykany jedynie w samochodach rajdowych (FSO) i w gorszych (BMW) tylko z napedem na oś tylną bądź 4 koła. Poprostu łaczy silnik z tylnym albo przednim mostem. W ciągnikach stosowany do napędzania urządzeń dodatkowych, np snopowiązałka. Bardzo ważnym elementem są przeguby Cardana.
3. Najważniejszym parametrem kontroli jest wyważenie, ale takze stan przegubów Cardana oraz łożysk podporowych (mierzenie luzów - zużycia bieżni).
4. Wymiana?

Stosowane sa takze przeguby rownobiezne (homokinetyczne). Model takiego walu jest u mnie w szkole i pochodzi bodjrze z mercedesa sprintera. Podczas naprawy pamietac nalezy o zachowaniu wlasciwego polozenia widelek przehgubow cardana wzgledem siebie. Mozna wspomniec ze wal nie tylko laczy skrzynie biegow z mostem lecz moze laczyc np silnik ze skrzynia biegow (Uklad transaxle)

Cytat:
2004-01-15 21:47:28, MAJCHAL pisze:
Panie i Panowie! Laska potrzebuije pomocy, to co? POMOŻECIE?! Poszperajcie w waszych bibliotekach, i mózgownicy co tam wiecie o WALE ( szczególnie faceci, bo oni o wale, wałku powinni wiedzieć najwięcej )
Pomóżmy niewiaście jak się da, mamy ku tamu wiedzę, więc brakuje trochę chęci. Wyciągam za uszy szczególnie tych techników, którzy poprawiają fabrykę co dzień, niech coś napiszą
ps. proszę nie robić tu OT

te, jak sie odzywasz do kobiety!!!! co to za dowcipkowanie

dziękuje że chcecie mi pomóc w sumie potrzebuje napisać prace na 15 kartek które będzie się składać z tych punktów co wymieniałam i kazdy z nich musi być dokładnie opisany, najbardziej nie radze sobie z wymiarami wału napędowego, nie wiem i nie moge nigdzie tego znaleść, długości, dokładnych i bieżących pomiarów , musze oddać prace do środy; napisana na komputerze i wklejona na dyskietce ma być zaniesiona profesorowi do sprawdzenia.... dziękuije wam i pozdrawiam, prosze piszcie albo mi wysyłajcie na poczte materiały na temat tego nieszczęsnego wału ...

Cytat:
... Mozna wspomniec ze wal nie tylko laczy skrzynie biegow z mostem lecz moze laczyc np silnik ze skrzynia biegow (Uklad transaxle)

Np. Alfa Giulietta

Cytat:
2004-01-16 10:52:32, Agnieszka18pw pisze:
najbardziej nie radze sobie z wymiarami wału napędowego, nie wiem i nie moge nigdzie tego znaleść, długości, dokładnych i bieżących pomiarów ,

O ile ja się cuś kolwiek znam (a przyznacie że mało) to wał napędowy w każdym samochodzie ma inne wymiary. Wymiary wału w Polonezie to ja mogę podać ale to dopiero wieczorem bo teraz sam pisze mgr.

Cytat:
Spotykany jedynie w samochodach rajdowych (FSO) i w gorszych (BMW) tylko z napedem na oś tylną bądź 4 koła

Cytat:
A co do tego FSO i BMW Spajki masz absolutną rację... Nie pasuje mi w tym towarzystwie jedynie snopowiązałka...

Uklad transaxle to glownie Porsche 924,944

co do wypowiedzi kolegow to mam pytanie czy samochody ktore wymienie zaliczaja sie do snopowiazalek czy do kombajnow buraczanych

Mercedes z wylaczeniem klasy A; niektore busy;
Bmw -nowe [bo stare to juz wiemy]
Volvo 4x4 i stare modele
Ford [starsze np sierra ]
"made in USA" [wiekszosc ale sa tez z przednim]
Rolls-Royce
Porsche [modele z silnikiem z przodu]
Subaru
Opel [wersje tylno napedowe]
Mitsubishi 4x4
poj terenowe 4x4
sam ciezarowe ; ciagniki siodlowe
i wiele innych

Witam!
Droga Agnieszko,albo pomyliłaś wydziały,albo ładujesz nas wszystkich jak stare akumlatory.
1.Co to za praca dyplomowa na 15 stron?
2.Jakie rodzaje wałów pędnych Cię interesują ( jest ich bardzo wiele)
3.Zcharakteryzować można jeden rodzaj wału np.wał Kardana (najpopularniejszy w samochodach)
4.Łożysko pośrednie jest elementem wymienialny a nie naprawialnym
5.Proces technologiczny opracowuje się w oparciu o konkretny park maszynowy lub oprzyrządowanie stanowiska naprawczego ( większość napraw można wykonać na kilka sposobów)
Więc tak konkretnie to o co Ci chodzi?
Pozdrawiam

Cytat:
2004-01-18 15:15:52, PG pisze:
(...)
Uklad transaxle to glownie Porsche 924,944
(...)

Z tego co mi wiadomo to nowa Corvette ma też napęd w tym układzie...

Skoro juz się czepiamy
Cytat:
(...) Spotykany jedynie w samochodach rajdowych (FSO) i w gorszych (BMW) tylko z napedem na oś tylną bądź 4 koła. (...)

A w Maluchu, 911, Ferrari, lub Lambo też są?

Cytat:
2004-01-16 10:52:32, Agnieszka18pw pisze:
dziękuije wam i pozdrawiam, prosze piszcie albo mi wysyłajcie na poczte materiały na temat tego nieszczęsnego wału ...

MAm zeskanowane materiały dotyczące wału napędowego (Polonez), ale gdzie to wysłać Koleżanka zapomniała podać adresu mailowego ?????????????

Cytat:
A w Maluchu, 911, Ferrari, lub Lambo też są?

tam są półosie napędowe a nie wały.
911 moze mieć wał ale tylko w wersji 4X4

no wlasnie do cholery!!!!

serduszko18pw@interia.pl - to mój meil - dziękuje za wszystko

Cytat:
2004-01-18 19:22:34, Jojo pisze:
(...)
911 moze mieć wał ale tylko w wersji 4X4

Ano fakt