Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() psinthos LOB NET MEMBER SternenFlotte Warszawa | 2004-01-16 10:20:26 Mam kolejne pytanie dotyczace Omegi B.
Krotko i zwiezle ![]() Czy moze mi ktos podac rozpiske polaczen na kostce do radia? Auto to GL/X25XE, 1996r. Interesuje mnie w szczegolnosci rozpiska podlaczen glosnikow. Dzieki z gory za wsparcie. ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2004-01-16 10:34:22 Z tego co pamiętam to robiłem to tak:
-patrzyłem jak jest namalowane na radiu orginalnym, które był w oplu i podłączałem analogicznie. Inna sprawa to ta, że jak podmieniam radio w starych omegach (no A znaczy sie ![]() [ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2004-01-16 10:36:15 ] |
![]() Fubu DEADSOUL OPEL OMEGA 3000 24V Busko-Zdrój | 2004-01-17 05:03:10 Wszystko jest pieknie znormalizowane i z niczym naprawde niema problemu. Gdy podłączmy nowe radjo do instalacji w aucie to samo zasilanie podpinamy trzema przewodami: Jeden minus(czarny), drugi to plus zasilania(czerwomy lub pomarańczowy), a trzeci to podczymanie pamieci (żółty). Żeby bylo dobrze i prosto to bieżemy czerwony i żółty i podłączamy pod przewód ze stałym zasilaniem(tzn pod taki na którym napiecie jest nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki), czarny podłaczmy do czarnego czyli do masy.
Z podłączeniem głosników również jest bardzo prosto. Z kostki glosnikowej wychodzi 8 przewodów, po dwa(plus i minus) na każdy głośnik. Minusy są w jednym żezie a plusy w drógim. Dwie skrajne pary po lewej i prawej to dwa tylne głosniki, dwie pary w środku kostki to dwa przednie głośniki. Co zatym idzie dwie pary przewodów po prawej stronie kostki to dwa głośniki po prawej stronie auta, a dwie pary przewodów po lewej stronie kostki to dwa głośniki po lewej stronie auta. Prawda że proste. Na przedniej desce zamontowane sa jeszcze glosniki wysoko tonowe, ale one sa podłączone dotych głośników w przednich dżwiach wiec nimi sie wogule nieprzejmujemy. Pozro FuBu |
![]() psinthos LOB NET MEMBER SternenFlotte Warszawa | 2004-01-17 12:45:17
Jasne, ze proste. ![]() Chodzilo mi przede wszystkim o rozpiske polaczen glosnikowych - reszt nei ma znaczenia, bo i tak jednostka sterujaca dostaje zupelnie nowe zasilanie bezposrednio z akumulatora. Postanowilem natomiast wykorzystac fabryczne okablowanie glosnikow. |
![]() paweldm DEADSOUL Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2004-01-17 17:35:34 fUBU co się tyczy stron w kostce to jest akurat na odwrót
1+Tp 3+PP 5+PL 7+TL 2-TP 4-PP 6-PL 8-TL |