Mój tylny tłumik!!!!! pilnie sprzedam

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Sorry że zaśmiecam tutaj forum ale dzisiaj (sobota) jadę oddać potwora i musze podjąc decyzję do poniedziałku czy ciąć mój tylni tłumik i przerabiać go czy też ktoś odkupi go odemnie.
Przypomnę że tłumik jest komorowo-przelotowy z podwójną końcówką (80mm) z dyfuzorami w całości wykonany ze stali nierdzewnej w firmie Eltec. Oczywiście sprzedałbym go w wersji montażowej czyli razem z rurą i wieszakami - po prostu gotowy do montażu. Jakieś pół roku temu dałęm za niego 550zł ale jestem realistą i każdą rosądna ofertę przyjmę..
Niektórzy mogli go słyszeć głośny nie jest, po prostu nisko sobie mruczy ale nie ryczy, jest zdecydowaie cichszy od Tomka Mydłowskiego i Łukasza

potwierdzam - jest cichy

a mój......no coż skutecznie uruchamia laramy na parkingach podziemnych

COś czuje że na wiosne sie z nim pożegnam....albo wcześniej strace słuch zależ co pierwsze nastąpi

No więc nie sprzedaję bo niestety musiałem zrezygnować z układu supersprinta od Kadeta bo nie pasuje.. W związku z tym bede miał kompletny wydech z Elteca razem z kolektorem wydechowym ze stali nierdzewnej. Wydech oprócz kolektrora rurowego będzie posiadał tłumik przelotowy zamiast katalizatora oraz przelotowy środkowy (obecnie ma długość 50cm!!) a tylny już znacie, przelotowo-komorowy. Wydech będzie więc w pełni przelotowy ale wytłumiony, mam nadzieję ze się to uda.

A kolektor nie pasował bo Espero ma inny kształ miski olejowej, tzn smok pompy a więc i wypust miski jest akurat po przeciwnej stronie niż w GSi... mogłęm niby zmieniac miskę i smok i bagnet do oleju.. ale po co kombinować... popieram polski przemysł!

Oo, widzę, że chłopcy z El - tech'u wzięli się za kolektory.
Mnie mówili, że póki co do kolektorów wolą się nie dotykać, ale najwyraźniej zmienili zdanie.
Z drugiej strony Maćku, wygląda na to, że w najbliższym czasie obaj zasilimy kiesę dyrekcji wspomnianego El - Tech'u

Będę u nich robił cały uklad, prócz wspomnianego kolektora, na który zdecyduję się... ale wykonany będzie poza Wawką
No chyba, że rzemieślnicy z Piastowa przekonają mnie do swojego kolektora jakością i ceną, jednak przede wszystkim jakością

W każdym razie życzę powodzenia w dalszych "tjuningowych " planach

No to myśl szybko bo mają teraz na robocie mój kolektor a więc odchodzi problem z projektowaniem no i może koszty udało by się obniżyć jak by nas dwóch było. Na razie kolektor wraz z montażem to 1200zł ze stali nierdzewnej polerowanej..

1200 zł. za kolektor to bardzo nieduże pieniądze
W związku z powyższym dzwonię do El - Tech'a

Hym , problem według mnie polegać będzie na tym że SpeedR ma 1.5 a MaciekGT 1.8 więc kolektory macie zupełnie inne

Zgadza się, już rozmawiałem o tym z Wojtkiem
Problemem będzie wycięcie inego kształtu przylgni, ale wszystko da się zrobić

Tak sie z Pyclem zastanawialismy ,że kupujecie Panowie sam kolektor w 1/10 ceny Esperaka Czy to czasem nie lekka przesada?

No wiesz przeliczanie przyjemności na pieniądze niegdy nie da sensownego wyniku, dla mnie wydanie 20% wartości na instalację gazową jest równie zastanawiające jak to co ja robię
Ponieważ podjąłem decyjzę że nie kupuje innego droższego auta moja zabawa w usprawnianie tego co mam trwa dalej, i jestem przekonany że i tak będzie to o niebo taniej niż kupienie jakies "surówki" dwu letniej za 50-60 tys.zł...
Poza tym posiadanie Espero o parametrach przewyższających auta za 100 tys zł daje bezcenną satysfakcję..!!

PS. Jakbyś sobie podliczył ile wydajesz na swoją kobietę... czy to też ma jakis sens?...

Cytat:
Poza tym posiadanie Espero o parametrach przewyższających auta za 100 tys zł daje bezcenną satysfakcję..!!

Ten argument naprawdę działa na wyobraźnie

Cytat:
PS. Jakbyś sobie podliczył ile wydajesz na swoją kobietę... czy to też ma jakis sens?...

Nie poruszaqjmy drazniących tematów

PS:
Tak szczerze mówiąc to jakby mnie było stać to pewnie chciałbym mieć choć w połowie zrobionego Esperaka jak Ty Maćku - to co napisałem poniżej o tym kolektorze to poprostu rozważania ubogich finansowo ludzi. Twój Esperak jest zrobiony z głową a to bardzo mi się podba.

No niestety kasa to poważna przeszkoda...
Oczywiście rozumiem wszystkich którzy nie mają za dużo gotówki i stukaja się w czoła widząc ile kasy wydaję na auto.. ale takie jest życie - jeden nie ma a drugi ma.... czego i Wam życzę - czyli nadmiaru gotówki..

PS. Mam nadzieję że dobra passa nie opuści mnie, jeżeli nadejdzie taka chwila to usłyszycie o EsperoGT na gasss

Cytat:
2004-01-24 06:53:40, -JACO- pisze:
Tak sie z Pyclem zastanawialismy ,że kupujecie Panowie sam kolektor w 1/10 ceny Esperaka Czy to czasem nie lekka przesada?

Powiem Ci Jacku, że choć takie pytanie zadawało mi już mnóstwo osób (a naprawdę jestem w stanie ich zrozumieć ) to do tego co napisał Maciek dopiszę jeszcze jedną rzecz (przynajmniej tak jest w moim przypadku) ... pasję

Ja naprawdę w żadną inną rzecz nie jestem w stanie wpompować tyle czasu, pracy i (nie ma co ukrywać) pieniędzy, co właśnie w samochód.
Tak mam już od dziecka i zamist mi się poprawić, to jeszcze bardziej owa choroba się pogłębia.

Inna sprawa, że jeśli chodzi o formę tuningu jaką uznaję, to bardzo niewielkie, wręcz kosmetyczne zmainy w stylizacji nadwozia, a poważne zajęcie się mechaniką i ... wnętrzem (tj. kabiną). Jakoś straszną frajdę sprawia mi jeżdzenie samochodem w stylu Espero z wnętrzem, sprzetem audio (itp.) porwnywalnym z samochodami z tzw. wyższej półki.

Cytat:
Ja naprawdę w żadną inną rzecz nie jestem w stanie wpompować tyle czasu, pracy i (nie ma co ukrywać) pieniędzy, co właśnie w samochód.

hehe babe sobie znajdz

swoja droga to jestem ciekaw jakie efkety daje (z mierzalne) taki kolektor?
czy bedzie do niego wymieniac tez caly uklad wydechowy czy zostaje ten sam ?

Cytat:
2004-01-25 16:01:10, Lasombra pisze:
Cytat:

hehe babe sobie znajdz

Wiedziałem, że ktoś mi to wypomni

Cytat:
swoja droga to jestem ciekaw jakie efkety daje (z mierzalne) taki kolektor?
czy bedzie do niego wymieniac tez caly uklad wydechowy czy zostaje ten sam ?

Do kolektora dojdzie mi i reszta układu.
Nie zamierzam jednak robić pełnego przelotu, choć z tego co wiem od Maćka i Wojtka z El - Tec'a w przypadku autka Maćka w ogólnym "rozliczeniu" wydech "uwolnił" się w sposób znaczący a jak twierdzi sam właściciel poziom chałasu jest na zupełnie przyzwoitym poziomie.

Ja cały czas rozważam montaż metalowego katalizatora w miejscu seryjnego (ceramicznego). Projektów swojego wydechu, dolotu i reszty elementów silnika (włącznie z obliczeniami wytrzymałości materiałów i efektów falowych doładowania dynamicznego i tzw. reszty spalin) mam juz tyle, że sam często nie jestem w stanie znaleźć tego, co w danej chwili jest mi potrzebne

ale czy samo pworwadzenie kolektora rurowego do ukladu wydechowego seryjnego saje jakies efekty ?

czy przy takim kolektore wytrzymuje seryjny uklad wydechowy? czy mzoe jest szybciej zuzywany ?

Potwierdzam iż mimo pełnego przelotu, Wojtek tak wykonał tłumiki że obecnie cały wydech jest cichszy niż był- właśnie dzisiaj potwierdziła to moja małzonka!!! (skoro ona to zauważyła...). Przede wszystkim zamiast środkowego przelotowego mam też przelotowy ale zdecydowanie większy o większych otworach na rurze wewnątrz, w miejsce kata tez mam coś co zdecydowanie wiciszyło .. no i jak mi się zdaje, wykonanie całego orurowania w niezmiennej średnicy (bo zamiast zagięć są kolanka) tez powoduje zmniejszenie oporów przepływu a więc i hałasu.
A w całej tej zabawie największe efekty daje właśnie kolektor, - seryjnie ich nie montuje sie z oszczędności. Zdecydowanie taniej jest wykonać prosty i krótki odlew niż wykonywać długi i skomplikowany technologicznie kolektor rurowy, który musiałby być wykonany z najwyższej jakości stali.... praktycznie jest to jedynie ręczna robota....
A efekty z samego kolektora na ogół są w okolicach 10% poprawy...
Niestety nie dałęm rady podjechać na hamownię z tą sobotę więc nie będe dokladnie wiedział ile mi czego przybyło.. a wyniki z przed roku...z silina przed remontem... chyba byłyby mało porównywalne....