Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-01-20 13:21:50 Lasombra mial i musial zrywac folie ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-01-20 13:26:27 policja czy na przeglądzie??? ![]() |
![]() Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-01-20 13:31:39 Policja zreszta sam opowie jak bedzie. ALe podobno jakis facet kazal mu sciagac folie bo zadzowni po policje |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-01-20 14:35:21 KUKI a przeglądy miałeś załatwiane czy wszystko legalnie i cacy??? |
![]() KUKI BMW5 warszawa | 2004-01-20 14:39:52 ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-01-20 14:55:00
rozumiem ![]() |
![]() KUKI BMW5 warszawa | 2004-01-20 15:11:25 ale z innego powdu mialem peknietą przednią szybę |
![]() Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2004-01-20 19:55:46
Muszą mieć minimalnie 70cio procentową przepuszczalność i tak właśnie mamy w esperakach. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-01-20 20:16:31 tzn nie dokładnie - nasze szyby mają przepuszczalność nie mniejszą niż 70%. Czyli w praktyce przepuszczalność jest wyższa (czyli lepsza...).
Gdy przepuszczalność wynosi powiedzmy 80% - wówczas naklejenie folii o przepuszczalnośći 90% (lub jak kto woli - o stopniu przyciemnienia 10%) da przepuszczalność 80% * 90% = 72%. tak to wygląda w teorii. W praktyce - prawo nie pozwala przyciemnić szyb przedniej i przednich bocznych, gdyż szyby te powinny mieć maksymalną przejrzystość, jaka jest możliwa do uzyskania. _każde_ dodatkowe przyciemnienie tych szyb powoduje ograniczenie widoczności. To się daje odczuć, zwłaszcza w nocy. |
![]() Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2004-01-20 20:39:12
Mają właśnie 70%. Jest to zresztą na nich napisane. |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-01-20 23:49:34
Nie do końca się zgodzę. Jest to co prawda sytuacja umowna - nirktórym folia przeszkadza, innym zupełnie nie. Ja akurat zaliczam się do tej drugiej grupy i powiem, że w czasie jazdy w nocy autkiem z ciemnymi szybkami jedyną różnicą jaką dało mi się odczuć, to znaczne zminimalizowanie zjawiska oślepiania przez samochody jadace za mną i świecące mi po lusterkach ![]() Również propaguję bardzo delikatne przyciemnienie szyb, gdyż uważam, że w ten sposób autko chociażby bardziej elegancko się prezentuje, choć walory estetyczne traktuję drugoplanowo. W dużym stopniu na przyjemność prowadzenia autka w nocy ma też jakość folii na szybach. Spotkałem się z takimi, przez które istotnie nie było wiele widać ze środka... i to nawet w dzień ![]() Z folii, które mogę polecić to Armorlite i Warsfoll. Nie testowałem, więc nie wypowiem się na temat nowoci na rynku, czyli foliach 3M, choć słyszałem, że są bardzo dobre jakościowo, podobnie jak Armorlite i Warsfoll, posiadają na swojej wewnętrznej warstwie powłokę ochronną SR zapobiegającą porysowaniu powierzchni, oraz mają bardzo dobry współczynnik termokurczliwości, co pozwala (podobno) na ich dopasowania do powierzchni niemal kulistych (bez odkształceń strukturalnych), choć pod tym względem do folii Warsfoll'u również nie mogłem mieć zastrzeżeń, a nie jedną szybę w życiu przyciemniałem ![]() Tak na marginesie (dla domorosłych majsterkowiczów) podpowiem, że kupienie trochę markowej folii z rolki (np. wspomniany Warsfoll, czy Armorlite) z atestem jest stosunkowo tanie a przyciemnienie szyb o ile chce się komuś wyjmować samodzielnie szyby jest proste jak obręcz ![]() Pierwsze mogą być trochę koślawo ![]() ![]() W razie kłopotów służę pneumatyczną wyżynarką do szyb ![]() Ciekawostka druga: Do wyjmowania klejonych szyb (jak np. tylna szyba Espero) najlepiej sprawdza się bardzo cienka, stalowa żyłka tnąca ![]() |
Klucho kia cee'd 1.6 crdi Lublin | 2004-01-21 17:24:26 Hej SpeedR a zdarzylo Ci sie ze po zalozeniu folii nie dziala np nitka ogrzewajaca szybe ?? ja tak mam spaprane i nie wiem co z tym zrobic (troche mi daleko do tych co zakladali). Jest to o tyle dziwne ze dam sobie reke uciac ze zaraz po zalozeniu wszystkie nitki dzialaly ok... jak przyszlo zimno to cos sie pokurczylo i mam przerwe w 1 nitce (jest widoczna - Cezariusz mnie oswiecil gdzie bo mimo ze wczesniej ogladalem to nie widzialem..) Masz jakies rozwiazanie oprocz zrywania calej folii ?? |
![]() Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-01-21 17:38:43 hmmmmm ok padło tu stwierdzenie "atest" - wytłumaczcie mi bo moze czegos nie wiem, ale skoro na przednią szybe oraz szyby w przednich drzwiach jest zabronione przyciemnianie to i atest nie pomoze, moim zdaniem mozna nim sobie...w piecy rozpalic
przeciez szyby w espero sa juz i tak przyciemnione w jakims tam stopniu i naklejanie folii to ruletka-czy policja sie przyczepi czy nie, czy przejde badania czy nie-osobiscie tez zaciemnilbym szyby, ale szkoda mi mojej pracy kiedy to jakis upierdliwy gliniarz sie przyczepi |
![]() zitam ESPERO 1,5 GLX (+ LPG) Nowa Ruda | 2004-01-21 17:55:43
Jeśli jakich gliniarz by się już do Ciebie przyczepił, to szkoda by Ci było nie tylko swojego wkładu pracy, ale i kasy na mandat oraz na przegląd (bo zabierają dowód rejestracyjny), nie wspominając już o pieniądzach wydanych na sam zakup folii - więcej minusów niż plusów - moim zdaniem nie warto ryzykować ![]() Niektórzy mogą mówić, że jeżdżą i nic im się nie dzieje - po prostu mają szczęście!; ja przez dwa lata nie miałem żadnej kontroli policyjnej, a rocznie robię ponad 20000 km (dla niektórych pewnie to pryszcz... ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-01-21 18:08:07 Mnie też nigdy nie kontrolowali (rutynowo oczywiscie, a też robię 20000 km rocznie), aż pewnego razu skontorolwali mnie w Ustroniu Górskim jak byłem na wakacjach (pojechałem sobie z żonką na wieczorna przejażdżkę) - także faktycznie kontrola moze zdarzyc się zawsze i wszędzie.
Muszę się jednak poważnie przemysleć te przyciemniane szybki. ![]() |
![]() Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-01-21 21:12:26 no wlasnie-ja nigdy nie zapinam pasow w Białymstoku-nigdy i jakos mnie nikt za to nie zatrzymal, z folia moze byc podobnie ale jak zatrzymaja to jak pisze jeden z kolegow-szkoda kasy i wkladu pracy
no ale kurde efekt ciemnych szyb jest fajny, w lato swietna sprawa, ale czy warto... |