MotoNews.pl

[OT] Modele samochodów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam małe pytanko. Czy modele w skali 1:43 są wielkości matchboxów czy też większe/mniejsze?
Może ktoś z was zbiera jakieś samochody? Macie espero ?

Niestety zadna z firm produkujacych modele nie wypusciła espero, aktualnie nie do kupienia, temat ten był juz przerabiany, gdy na "polecenie" klubu robiłem rozeznanie na ostatnich targach motoryzacyjnych w Poznaniu. Znalazłem tam firmę, która handluje produktami z całego świata i uzyskałem takie info jak wyzej - no chyba że w fabryce du w Korei stoja jakies zakurzone modeliki- reklamówki

Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że ktoś będzie miał model espero. No chyba, że z Korei sprowadzony . Ale nie wiedziałem, że zostałeś Maciek zobligowany do poszukiwań takowego.
A odnośnie tej skali. Nie orientujesz się czy to wielkość matchboxów?

Niestety na skalach modeli aut nie znam się, ale mój syn ma matchboxy (pozostałość po moich zbiorach) ich skala to 1:60, natomiast wieksze modele np Burago - takie z kierownica i skretnymi kołami (ponad 20 cm) mają skalę 1:16, a wiec to Twoje to coś pośredniego - może łatwiej poszukać na jakiejs firmowej stronce

1:43 to raczej male gowienko hehe
skala jest w calach wiec mozna przeliczyc (nie pamietam ile ma cal cm)
dla porownania najczesciej samoloty sa 1:72 (mysliwce) i sa wielkosci komorki nokia 6310 (takiej z tych wiekszych)

rzeczywiscie najladniejsze modele samochodow to 1:16 ew troche (2x) mniejsze 1:32

1 cal = 2.54 cm

Panoie, jakie cale? nie róbcie z igły widły!
skala 1:48 oznacza że
fura 4-metrowa w tej skali będzie miała 4m/48 = 8,3 cm.

Cytat:
skala jest w calach

Cytat:
Panoie, jakie cale? nie róbcie z igły widły!
skala 1:48 oznacza że
fura 4-metrowa w tej skali będzie miała 4m/48 = 8,3 cm.

Faktycznie nie zwróciłem na to wczesniej uwagi

Cytat:
2004-01-21 09:32:53, Maciej75 pisze:
... np Burago - takie z kierownica i skretnymi kołami (ponad 20 cm) mają skalę 1:16...

A przypadkiem nie 1 : 18 ???

eh macbigos..przylozyles z grubej rury..co najmniej 5 calowej

SpeedR - sprawdziłem w domowych zbiorach i faktycznie burago robi w skali 1:16 i 1:18 i pewnie jeszcze w wielu innych. Jednak róznica jest miedzy tymi dwoma wartosciami (modelami)praktycznie niedostrzegalna.
Pzdr.

Cytat:
Maciej75 napisał:
Niestety na skalach modeli aut nie znam się, ale mój syn ma matchboxy (pozostałość po moich zbiorach) ich skala to 1:60

No to teraz mam punkt odniesienia. Dzięki.

Cytat:
1:43 to raczej male gowienko hehe

Zgadza się, trochę toto małe, ale interesujący mnie model znalazłem w sieci tylko w takiej skali. Szkoda tylko, że ceny nie są takie małe jak skala .

Martinez.. a Ty znalazles Espero czy jakis inny ?

Espero nigdzie nie widziałem .
A szukałem Mercedesa W 123.

W moich zbiorach mam kilka modeli, ale wszystkie są tej samej legendarnej marki bugatti. Nie muszę zatem dodawać, że wszytskie są w tym samym charakterystycznym kolorze...

Ta pasja zaczęła się od poznania legendy najpiękniejszego (moim zadniem) samochodu wszechczasów: atlantic z 1936 roku. Autka występują w dwóch skalach 1:24 i 1:18.

Pozdr.,
Wrolo

ja mam wszystkie matchboxy 1:57...a mam 120 sztuk

A ja mam Hummer Soft top

Ja mam gdzieś u rodziców w piwnicy całe pudło matchboxów i majoretek 1:57 - pewnie bedzie tego z 60 sztuk albo i wiecej.
Muszę rekatywować te pudełeczko bo jest tam duzo ciekawych modeli.....

Cytat:
2004-01-24 20:50:04, -JACO- pisze:
Muszę rekatywować te pudełeczko bo jest tam duzo ciekawych modeli.....

Ciekawych jak ciekawych. Możesz je całkiem nieźle sprzedać (przynajmniej niektóre modele). Śfagier zbiera resoraki (ma ich chyba z tysiąc) i jak zobaczył moje z dzieciństwa to napalił się jak dziecko, bo większości z tych modeli z lat 70 nigdzie się już nie kupi. Wziął parę sztuk, przeprowadził remont generalny przy użyciu folii i modeliny, polakierował i ma.