MotoNews.pl

Ważne pyatnie!Czy płyn w chłodnicy można mieszać?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Koledzy.
Zaczyna brakować mi płynu w chłodnicy,a ten co jest jeszcze wykazuje bardzo dobre właściwości. Czy w takim bądź razie można dolać do układu jakiś pierwszy lepszy płynek kupiony w sklepie, czy też nie.
Czy to w niczym nie przeszkadza?
Proszę o pomoc
gregory_z

jasne że można, chodzą plotki że można mieszać płyny tylko tego samego koloru.. nieprawda.
Można mieszać wszystkie ze sobą, ważne aby nie dolewać samego koncentratu do chłodnicy lecz wcześniej go rozcieńczyć

to nie wiesz jaki masz płyn w chłodnicy
kiedyś dolewałem Glikolu(chyba tak się nazywa....taki koncentrat), było to przed zimą, myślę że śmiało możesz zmieszać bo czym one mogą sie różnić chyba tylko nazwą i ceną

Mialem podobny problem - nie wiedzialem jaki plyn mam w ukladzie - zryzykowalem dolalem Dynagel`a i ..... wszystko w porzadku. Smialo mieszaj - masz duza szanse, ze Ci sie uda .

nie nie wolno!!!!
bo jak zmieszasz różowy z niebieskim wyjdzie ci SRACZKOWATY !!!
żart !!!
wszystkie płyny to jedno gówno (glikol etylenowy)
cała reszta to kolorki i polepszacze

Ok, wielkie dzięki.
A więc spokojnie kupuje literek płynu . . . ups, no właśnie . . . Koledzy, jaki najlepszy, please.

Jeszcze raz dziękuję

Pozdro
gregory_z

nie mieszaj tylko RED BULa z voodką, inne można

ja ostatnio dolewałem fiatowski PARAFLU, i jest cool

wiec nie ma stresu, byleś nie za dużo namieszał

poadrowionka
TomekK Tychy

No to pół roku temu miałem ten sam problem,

Ale zorientowałem się że prawie wszystkie płyyny można mieszać, a na pewno te co są na bazie glikolu.

Jednym nie bardzo mieszalnym płynem jest borygo, ma tendence do wytrącania się (jakieś rekacje i robi się żel casem)

Ja używam Dynagel 2000 (dostępny w każdym hipermarkecie)

I jeszcze jedna rada nie kupujcie środków łatających chłodnice (uszkadzają pompę)

Można mieszac bo wszystkie oparte sa na glikolu!!!Polecam niemiecki ALMATIN. Trochę drozszy, ale ma doskonałe własności myjące cały uklad chłodzenia a ponadto smaruje wszystkie newralgiczne punkty!!!