Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
soop SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-01-21 18:38:44 To moze ja sie wypowiem... Brat ma 1.6 GLI. Jezdzil wczesniej 2107.
Rocznika nie pomne, ale to byla koncowka przed wprowadzeniem plusa. Napotkal pare problemow w zwiazku z tym modelem i dostepnoscia niektorych czesci, jak np. pompa paliwa. Ale ogolnie to ceny czesci (mechanicznych, bo elektronika do Poldolota to inna bajka) sa porownywalne z Lada, z niewielka przewaga dla tej drugiej. Jezeli chodzi o blachy - podobna rocznikowo Lada bedzie miala lepsze. Ale normalne jest ze niezadbany polonez i lada z jakiegos zamierzchlego rocznika beda przegnite zdrowo. Jezeli miales kompleksy jezdzac Polonezem, istnieje ryzyko, ze jezdzac Lada bedziesz mial wieksze (tutaj musisz sam sobie odpowiedziec na to pytanie). Lada sie psuje, to fakt. Zawieszenie, elektryka itp. - na pewno w podobnym stopniu. Co do silnika - niestety porownania tutaj nie ma - trwalosc jest co najmniej dwukrotnie wieksza. Osiagi - no wynikl w FSO AK kiedys taki spor. Jezeli kupisz - gwarantuje ze przyznasz nam racje. Za 3-4 tys. masz szanse trafic zadbana ladzianke, w ktorej 100 000 powinienes trzasnac bez problemu. Jezeli szukasz auta do jezdzenia, a nie podziwiania - bierz Lade. [ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2004-01-21 18:43:20 ] |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-01-21 19:13:42 Witam
jakbym miał porównać Ładną i Poldka, to zależnie od rocznika, który byś wybrał, każde z tych aut ma pewne zalety: najnowsze Poldki to: poszerzone zawieszenie (rozstaw kól taki jak Łada ma od 25 lat ![]() Silnik Łady jest trwalszy, wynika to z jego konstrukcji , elektryka mniej więcej na tym samym poziomie, jesli szwankują te same sprawy ![]() ceny cześci zblizone, trwałośc i dostępnośc również podobna, Ja osobiście wybrałbym Ładę, bo to nowoczesniejsza konstrukcja, lżejsza, lepiej sie prowadzi, ale to może trochę sprawa sentymentu. za Poldkiem przemawia chyba tylko wieksza dostępnośc częsci używanych, jako przykład powiem ze by upolować na szrocie skrzynke V biegów, to jest naprawdę szczeście, wielu uzytkowników Łady, adaptuje więc skrzynie od Poldka. Jedny słowem, jesli Poldek nie jest dla Ciebie karą i dobrze się w nim czułeś, Łada nie jest złym wyborem, polecam |
![]() Grzesiek SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2004-01-21 20:02:42 Co mi się zawsze podobało w Polonezie ![]() -Więcej miejsca z przodu niż w ładzie(z perspektywy pasażera,bo za kółkiem jest mniej więcej podobnie) -Ładniejsza deska rozdzielcza(nie lubię takich kantów jakie są w 2107-ale już się przyzwyczaiłem) mówię o tej z okrągłymi zegarami,nawiewami,itd,to chyba koncówka 93,poczatek 94 roku zaczeli robic(jesli sie myle proszę skorygowac) ![]() -Zawsze chciałem mieć składaną tylną kanapę-niestety w 2107 tego nie ma(w atu chyba jest taka opcja) Techniczne zalety Lady już opisano wyżej,wiec rozpisywał się nie będę. Co mi się w poldku nie podoba,to słaby ciąg na 2 biegu(jeździłem 1.6 GLE 93 rok,i 1.6 GSI 99 rok) i było dokładnie to samo,aż sprawdzałem czy ja 4 biegu nie włączyłem przez nieuwagę ![]() Częsci do Lady tanie jak barszcz.Mozna mieć jedynie zastrzezenia co do jakosci niektórych(tu podam czesto wspominany przezmnie zawór nagrzewnicy,piszczące klocki hamulcowe-ruskie-te po 15-20 zł za komplet).Tak samo jest z np napinaczem łancuszka rozrzadu,po 10-13 tys km potrafi pęknąc i łancuszek dzwoni. W 2107 jest bardzo miękkie zawieszenie tylne,4 osoby w aucie,worek kartofli,jakis deliatny bagaz i obciera o nadkola-radą jest załozenie spręzyn od kombiaka,lub przednich z poldka(ja tak na wiosnę będe musiał zrobic). Hmm,co to jeszcze napisac ![]() ![]() Zawieszenie przednie-wstawiac tylko i wyłącznie polskie koncówki,gałki,swoznie (z krosna),nie brac ruskich.Rzemieslnicze układy wydechowe są marnej jakości(koszt kompletnego 100 zł,wymiana 20-25 zł) Po ok 120 tys km zaczeło mi brac litroleju na 1 tys km ![]() ![]() Ogólnie eksploatacja nie nastręcza problemów,czesci tanie,sporo rzeczy mozna zrobic samemu(jak w poldku). Trzeba szukac egzemplarza z zadbanymi blachami,resztę tanio mozna doprowadzic do dobrego stanu.Przed kupnem dokładnie obejrzec(to nie będzie Twoje pierwsze auto,wiec zakładam,ze wiesz jak się kupuje samochód ![]() Pzdr Grzesiek |
![]() panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2004-01-21 21:03:23 Witam co prawda niemiałem poldka ale jeżdziłem doś długo niechciał bym by wyglądało to jako namowa ale miałem 2105 robiłem od podstaw blache i silnik dobiłem wtedy do ceny giełdowej a samą łade kupiłem za 400 zł to było 97r i jeżdziłem praktycznie non stop z bardzo małą ilością napraw . Poldek był zawsze dla mnie za ciężki a w tamtym czasie wymieniałem między innymi modół i koszt jego mnie przeraził w stosunku do łady.Teraz mam samare i jestem jeszcze bardziej zadowolony jest miejsce nawet na przewiezienie dżwi do domu ( już wiozłem ) przyśpieszenie lepsze mniejsze zużycie paliwa ogólnie mnie lepiej odpowiada jeśli zadbasz to naprawy bedą naprawde żadkie . Wybór należy do ciebie ale zastanów sie dobrze ![]() |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-01-21 21:19:50 Wydaje mi sie ze czesci sa deczko drozsze do poldka.(czesto chce cos zaimplementowac od poloneza, albo od fiata wiec wiem jak to jest - sprzeglo mialo cos 1/2 cene przebita, co prawda polonezowskie valeo lepsze jak ruskie)
Ogolnie blacha powinna byc duzo lepsza w ladzie, niz w poldku.(pod war ze jest choc deczko dbana) Poza tym, hmm nie wiem jakiego bys chcial tego poldka- jak borewicz, to inna gadka(ale tez sentyment) Moim zdaniem, lada ma lepszy zawias, lepszy silnik(konstrukcja), jest lzejsza jak polonez,(powinna byc bardziej ekonomiczna-konstrukc) bardziej dynamiczna(mowa o klasyku) Z tego co pamietam, polonezy mialy jakies fabryczne wady w instalacji elektrycznej - lubily sie palic! poza tym, np. zawsze jak jest konkretny deszcz, to polonezy i fiaty stoja na poboczu, a lada jedzie ![]() Wydaje mi sie ze prostota jednego i drugiego jest porownywalna. Poldki ogolnie gnija szybciej, ich wlasciciele moiwa ze to krowa, i duzo pali- co prawda znajdziesz i takich co o ladzie powiedza ze duzo pali! Jedyny plus jaki mi sie cisnie do glowy, to to ze pelno tego na szrotach wszedzie- do poloneza zawsze uzywke trafisz, do lady nie ![]() Zapytaj tych, co z poloneza przesiedli sie do lady- nawet na chwile- mowia ze sie niespodziewali! - a to z tego powodu, ze dla lady nie maja szcunku i obiegowo mowia o nich zle. Z wszystkiego wydaje mi sie ze lepszym dla ciebie bedzie samara, tylko ze jej wykonczenie wewnetrzne daje wiele do zyczenia- ale mnie osobiscie to nie interesuje, bo ja uwazam ze na tym sie nie jezdzi. Klasyk jest o wiele lepiej wykonczony w srodku. Ja mialem okazje pojezdzic samara przez pewioen okres(krotki) i duzo lepiej sie to prowadzilo, o bylo jeszcze bardziej dynamiczne niz moje auto(wtedy of course) No ale samara to przedni naped - stanowczo nie dla mnie! Jesli chcesz sie zaopatrywac na zlomach w czesci, to lepiej kup poloneza- nie wiem skad jestes, ale w kraku, i tak ceny sa porownywalne na zlomach z tym co jest w sklepie- przykra sprawa! Ja zawsze wysmiewam gosci na zlomach jak mi mowia ze chca za czesc dwa / ba nawet 3 razy wiecej niz w sklepie nowe, i nie moga uwiezyc ze w sklepie mozna to dostac taniej! Polonezy ogolnie chyba kradna bardziej ![]() TAk ze w sumie to nei wiem co doradzic, i to i to ma swoje plusy |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2004-01-21 21:31:15 Heheheh - dzisiaj wyprzedził mnie "sąsiad" z forum FSO AK - road runner swoim Poldasem ![]() Ale i tak jako jedyni poginaliśmy dość szybko na śnieżku ![]() |
![]() Dragu Łada Samara Stalowa Wola | 2004-01-21 21:46:41 to i ja dorzucę trzy grosze. W zasadzie zgodzę się z przedpiszącymi ![]() ![]() |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-01-21 22:07:21 miualem caro 92 przez 5 lat. Zmienilem na 2 razy starsza 07. Mowic dalej?
jedyne, czego mi teraz w ladzie brakuje, to bagaznik jak w polonezie. Praktyczny, duzy, wielka dziura... no i moze zamykanej klapki baku (juz 2 razy mi wache... ukradli!) czesci ladowskie koszuja minimalnie taniej, ale niektore trudniej dostac. Ale sa. silnik lepszy, i tyle - bo sie nie znam. Buda rdzewieje mniej wiecej w tych samych miejscach, procz klap moze i pasow (p/tyl). Tyle, ze w ladzie o pare lat pozniej ![]() jezdzi mi sie 07 lepiej, brakuje mi tylko - jak mowie - dzego otworu zaladunkowego i skladanego tylnego oparcia. aha, i lada ma mocniejsze zderzaki od poldka.Mowi to wybitny praktyk jazdy na styk ![]() |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-01-22 09:16:07 tak Maki,ja dokladnie w ten sam sposob szukalem, bralem pod uwage tez i kredensa (z ostatnich lat), no ale trafilem lade - bo akurat byla w najlepszym stanie z tego co ogladalem. czasu mialem niewiele, bo bez auta nie potrafie zyc, a na pozzostalosci poprzedniego mialem juz kupca... wiec szukalem tylko tydzien ![]() jesli chodzi o lade - szukaj z juz zalozonym gazem - spory koszt odpadnie, a wlasciciel nigdy nie zawola za instalacje pelnej jej wartosci - zawsze taniej niz jakbys sam zakladal... ale ta zasada to i do poldka pasuje... |
![]() _FAZI_ SYMPATYCZNY GOŚĆ Samara Danzing | 2004-01-22 12:49:12 Moj stary mial kiedys poloneza hmm nie milo go wspominam szajs 1 wody ale mielismy jakis model waklniety wszystko po kolei siadalo.Teraz mam lade i jak narazie chodzimi dobrze i nic sie nie sypie ![]() ![]() |
Makaveli Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2004-01-22 16:17:51 Kusząca jest propozycja przyjechania na spocik ![]() ![]() ![]() ![]() Jakby co wypatrujcie rozlatującego się białego Poloniusza ![]() ![]() ![]() Ps.Czy ekogreen to przypadkiem Cargo? |
GDA 3city | 2004-01-23 08:22:37
Witam, może przed decyzją zapoznaj sie jak to widzi "druga strona" ![]() polonez vs łada -wszystko o tych markach i może ktoś się pokusi o zebranie tego razem i opisanie takiego porównania - napewno byłby przydatny na stronach naszych klubów ![]() pozdrawiam |
![]() Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2004-01-23 18:49:42 przeczytałem ponownie cały wątek, który przypomniałeś GDA. bardzo zajmująca lektura... ![]() |
pawel_krakow | 2004-01-23 19:04:42 Ja chyba nie dam rady...jak zobaczyłem ,że to 20 stron!
Przeglądnę parę ostatnich ![]() |