MotoNews.pl

Trzeszczy, piszczy Vectra B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Opel Vectra B po faceliftingu luty 99
Wiem, że to nic nowego, ale jak walczyć z piskami?:
1. Zawieszenia przedniego - przejeżdżając rano przez "martwego policjanta" słyszę pisk jak ze starej kanapy, po paru przejazdach, albo gdy jest mokry dzień pisku nie ma???? Co i czym posmarować?
2. Deska rozdzielcza w prawym rogu przy szybie trzeszczu i zgrzyta po jeździe na wybojach- czym i gdzie nasmarować?
3. Fotel kierowcy troche mniej, ale zgrzyta oparcie-pomimo dwukrotnego smarowania WD40 łączenia oparcia z siedzeniem!!!!!
4. W przednich prawych drzwiach coś drży i brzęczy podczas jazdy po nierównościach?????? Co robić?
5. W prawych przednich drzwiach przy prędkościach powyżej 130 wyje powietrze!!!!! Uszczelka oryginalna, szyba też nigdzie nie uszkodzane. Raz wyje raz nie wyje co to może być????

Zirytowany tymi odgłosami z utęsknieniem czekam na sprawdzone sposoby!!!!!

Hej,
"2. Deska rozdzielcza w prawym rogu przy szybie trzeszczu i zgrzyta po jeździe na wybojach- czym i gdzie nasmarować?"

u mnie tez w tym miejscy cos nadaje z tym ze moj odglos jet taki jakby odkrecila sie gdzies po deska srobka i drzala podczas jazdy - juz jej obiecalem ze sie nia zajme ale to pewnie dopiero jak znow zrobi sie (za rok) cieplej - na razie zagluszam ja radiem
Jesli tobie trzeszczy przy szybie to moze dlatego ze czyscisz ja srodkami w sprayu do dechy - one powoduje ze po ich prxzetarciu dwie stykajace sie powierzchnie zaczynaja piszczec...musisz zmienic clean'era

"4. W przednich prawych drzwiach coś drży i brzęczy podczas jazdy po nierównościach?????? Co robić?"

W zasadzie to b. latwo mozesz sprawdzic co tam piszczy - bardzo latwo sciaga sie tapicerke - 2 sroby, raczka i zatrzaski - jedyn co tam ci moze grac to kostka polaczeniowa do glosnikow - moze wypadla prowadnic i sie kolebie o plastik, a drugie wyjscie to mogly ci sie obluzowac wklady zamka i sie kolacza - latwo mozesz to sprawdzic jadac przy niedomknietych drzwiach - u mnie wlasnie jest tez to - wklad kosztuje ok 500 zl (w ASO - gdzie indziej sie nie dowiadywalem ale pewni znacznie taniej)

"5. W prawych przednich drzwiach przy prędkościach powyżej 130 wyje powietrze!!!!! Uszczelka oryginalna, szyba też nigdzie nie uszkodzane. Raz wyje raz nie wyje co to może być????"
u mnie dokladnie to samo ;-(, przy wiekszych predkoscisach i przy silniejszym wietrze odglos trzepoczacej flagi cos pewnie fabrycznie schrzanione...

A poradziles sobie z klekoczaca gasnica?

Tez czekam na porady....
PZDR
Dab

Skoro o trzeszczeniu mowa...

W mojej Vectrze (też 99 po faceliftingu) trzeszczy pedał sprzęgła, trochę mniej pedał hamulca. Bardzo to nieprzyjemne ale gdy chciałem coś tam nasmarować to okazało się że bez większej grzebaniny nie można do niczego podejść...
Może ktoś z Was to przerabiał i zna jakiś prosty sposób....

pzdr,
Jacek

Ha , ha sprzęgło i gaśnicę już przerabiałem . Sprzęgło traktuje się białym smarem w spray`u (taki z nakładaną rurką). Rurkę wsuwa się jak najwyżej (demontując plastikową osłonę pod deską) i psikasz ile wlezie na mocowanie pedałów.

Gaśnica jeździ owinięta w starego t-shirta wewnątrz koła zapasowego!!!!!! Cichutka jak teściowa potraktowana Magnum!!!

Pozdrawiam i czekam na patent na skrzypienie w przednim zawieszeniu przy przejeżdżania przez martwego policjanta.

W mojej Vectrze trzeszczy w zasadzie cała deska rozdzielcza, rocznik 2000, i to dopiero co przyjechala z niemiec, przednie zawieszenie tak dziwacznie skrzypi, pedały też przerabiałem, wtryskiwałem jak kolega tyle że WD-40 pomoglo, stuka mi także ogranicznik drzwi kierowcy, jak zapalam to tak jakbym łopatą stukał w drzwi, tu WD40 nie pomogło, w TIS wyczytalem żeby smarować smarem silikonowym Opel cośtam... życze powodzenia, ale chyba pozostaje głośne radio

WE02751

1) mam to samo z przodem, zmieniłem amory na twardsze i mechanior badał i wszystko gra nie wiadomo co to. W ASO powiedzieli, że tak się zdarza i jak widać sie tak zdarza. Pojawiło ise to na jesieni i myślałemże może z wiekiem, ale widze ze nie więc to pewnie nie do pokonania realnymi środkami.
Jak mróz to są jak wilgoć lub sucho całkiem to nie ma.

Cytat:
2002-10-20 20:20:30, WE02751 pisze:
Opel Vectra B po faceliftingu luty 99
Wiem, że to nic nowego, ale jak walczyć z piskami?:
1. Zawieszenia przedniego - przejeżdżając rano przez "martwego policjanta" słyszę pisk jak ze starej kanapy, po paru przejazdach, albo gdy jest mokry dzień pisku nie ma???? Co i czym posmarować?
2. Deska rozdzielcza w prawym rogu przy szybie trzeszczu i zgrzyta po jeździe na wybojach- czym i gdzie nasmarować?

Ad 1. Prawdopodobnie masz już do wymiany zimmerbloki na przednich wahaczach. Odgłos jest podobny jak przy ocieraniu sie o siebie dwóch metalowych elementów, ale wytłumiony przez gumę
ad 2. musisz sprawdzić, czy nie powstał luz na mocowaniu deski do karoserii ( po prawej stronie pod zaślepką ). To połączenie po prostu sie wyrabia i dostaje luzu, przez co deska przesuwa sie i ocierając trzeszczy. musisz dokrecić srubę ( sprawdź jeszcze śruby w schowku).
Pozostałych trzasków nie przerabiałem.

gambit..tymi srubami w schowku mnie zaintrygowales musze tez sprawdzic, a rozbierales moze kiedys cala deske - zdejmowales moze ja?
PZDR
Dab

Jeszcze nie rozbierałem deski, ale na pewno to zrobię, gdy będzie troche cieplej. Musze naprawić wyświetlacz, ponieważ coraz bardziej mnie irytuje.

No to podniosłem sie na duchu(bez obrazy) ...ale z innych wypowiedzi myslałem ze tylko Japonce trzeszczą

Ambro..niestety ale trzeszczy wszystko co jest dla mas..zreszta nie tylko
Koles kupil meganke 2 miechy temu...ehehe..przejechal 5 tys km i przeslicznie trzeszczy
Tak ze trzeba polubic....walke z tymi wiecznymi trzeszczeniami
PZDr
Dab

A no ..Meganki czy np Alfy ...Smigałem alfa 156 swego czasu to tam wszystko pieknie slicznie wyglada...ale tylko wyglada...

Widziałem i dotykałem Alfe 156 po 200 tys km i powiem panom, że popieram Ambrożego...no tak IWAN popiera Ambrożego.

to może choć jeden pozytyw, nie chcę by to zabrzmiało jak przechwałka (odpukać) ale moja omesia po 300000 km nie trzeszczy w ogóle, no może jak zimno to słychać czasami ocieranie się skóry o skórę w tylnej kanapie ale po smarowaniu środkiem do skór spokuj na kilka miesięcy. Więc nie wszystko musi trzeszczeć. Sprawdźcie czy w miejscach połączeń plastików nie macie powycieranych tych pluszowych przekładek. Jeśli ich nie ma warto powklejać to coś w rodzaju tasiemki aksamitki którą nasze mamy zakładały nam na imprezy w przedszkolu zamiast krawata. Miłej choć nierównej walki ze skrzypami i stukami. Pzdr

...no Iwan ...w przypadku Alfy musiałeś sie chyba ze mną zgodzić To jest samochodzik dla paniuś ...

Ambro...IWAN... widze ze wreszcie ten pierwszy wasz maly krok zostal wykonany Oby tak dalej. Jak bedziecie sie uwawiac na piwo to ..dajcie i mnie znac..co?
Pozdrawiam
Dab

Ok ...

Jak się na pianę ustawimy to całe motonews będzie wiedziało.

heheh ..no raczej ...zrobimy spocik Motonews...Zreszta to nieglupi pomysł ))