Silnik - problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

Mam duzy problem z moim poldkiem, we wtorek jechalem sobie na uczelnie, na stacji nalalem paliwka,chce odpalc woz a tu zaczyna strzelac, szarpac, wkoncu odpalil ale szedl tak jakby na dwoch albo trzech cylindrach (moc mniejsza niz w maluchu), wrocilem jakos do domu i pierwsze co wykrecilem swiece, strasznie duzo mialy na sobie tak jakby kamienia, wyczyscilem wkrecilem spowrotem i silniczek zaczal smigac jak nowy, profilaktycznie kupilem nowe swiece wymienilem i dalej wszystko w porzadku, niestety dzisiaj zas cos sie porobilo i autko znowu niechce dzialac jak powinno (niema znaczenia czy idzie na gazie czy benzynie) dodam ze silnik 1.6 GLI bez sondy.Pomozcie bo poldek mi jest bardzo potrzebny .

Z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi.

Spróbuj przejrzeć przewody wysokiego napięcia aparat zapłonowy cewkę i moduł zapłonu porada świece jeśli masz załorzony gaz powinny być specjalne do gazu to narazie tyle bo narazie niemam pomysłu najlepiej by było to zobaczyć jak chcesz to puść mi smsa skąd jesteś to może się spotkamy nr. 0605637199 narazie

BZDURA - specjalne do gazu. Ja tak osobiście nigdy nie powiem. Mam zwykła swiece jednoelwktrodowe NGK i nigdy przenigdy ani na gazie ani na benzynie niemiałem problemu z odpaleniem i pracą auta (silnika) nawet przy ostatnich mrozach typu -15 (w nocy) gdzie auto stało nawet 3 dni nie odpalane.

Na Twoim miejscu szukałbym przyczyny w kablu wys. nap. bycmoże jest pzetarty pod gumową osłoną która wchodzi na świece. (chyba wiesz co mam na mysli)

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

[ wiadomość edytowana przez: BIAŁY dnia 2004-01-23 23:07:59 ]

Jedyne co moge poradzic - sprawdz czy aparat zaplonowy nie jest luzny. U mnie zluzowala sie niedawno sruba i przy odpalaniu zachowywal sie podobnie mimo ze swiece mialem nowki. Moze po prostu sie zluzowal i przesunal.
Pozdrawiam

Niestety problem jest i to duzy swiece, kable wymienine, nie ma iskry na 2 i 3 swiecy, cewki zamienilem miejscami i dalej tak samo wiec cewki dobre, pozostaje moduł. Chyba ze macie jeszcze jakis pomysl?? Ewentualnie ile taki moduł moze kosztowac slyszalem ze to nie jest tania rzecz, gdzie mozna kupic na slasku, malopolska?? Ewentualnie dostanie sie na gieldze?? A moze ktos z klubowiczow ma na zbyciu??

Prosze o pomoc

Na 2 garkach nie ma iskry-padł moduł
Sam to przechodziłem-kosztowało mnie to 400PLN

OLO opisał jak zapodać klasyczny układ zapłonowy-jeżeli nie masz więc kasy jest to jakieś wyjście.

Cytat:
2004-01-24 12:54:33, danield pisze:

A mozna zapytac gdzie kupowales tzn. sklep, gielda, uzywany, nowy??

Mozna poszukac regenerowanego. Firma APE naprawia moduly DIS-GM (wielopunkt) - koszt 250 zl. Moze ktos regeneruje moduly Abimexa

[ wiadomość edytowana przez: road_runner dnia 2004-01-24 13:06:27 ]

Cytat:
2004-01-24 13:01:04, FM pisze:
Cytat:
2004-01-24 12:54:33, danield pisze:

A mozna zapytac gdzie kupowales tzn. sklep, gielda, uzywany, nowy??

Kupiłem nowy-innego w jeden dzień nie załatwisz
Kupiłem normalnie w polmozbycie,ceny były zblizone we wszystkich sklepach.
Ja samochód non stop muszę mieć sprawny więc nie miałem czasu szukać ale jeżeli np można zregenerować i dają na to jakąś gwarancję to czemu nie
Sam bym chętnie nabył taki moduł na zapas.

znalazlem cos takiego http://www.ape.com.pl/reg.htm na samym dole strony 150 zl czy to jest wlasnie modul do abimexu?? Jezeli zamalo danych tam jest podane to o co pytac bo zaraz bede tam dzwonic moze znasz symbol modulu do abimexu

Poprostu zapytaj czy do Poloneza MR 93 Abimex czy do Plusa z jednopunktowym wtryskiem Boscha

Z wyglądu taki sam
Za te pieniądze to nie ma co się zastanawiać-tylko brać.

No wiec tak dzwonilem do bielska bo tu mam najblizej i gosc powiedzial ze ma moduly do abimexu po 200zl +Vat modul jest nowy bo tych nieregeneruja. Jakby co to moge wziac komus jeszcze.

danield ta firma ma tez oddzial w gdansku jakby co

road_runner dzieki za pomysl z regenerowanymi modulami inaczej bym nie trafil na firme APE

[ wiadomość edytowana przez: FM dnia 2004-01-24 16:05:53 ]

To tanio jakby nie patrzeć 50% tego co jest w sklepie.
Jak jest oddział w Gdańsku,to nie ma problema-w razie czego będzie można się zaopatrzyć.