MotoNews.pl

Czujnik temperatury wskazuje max czerwona kreske

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
caly czas czujnik temp wskazuje czerwone pole co to moze byc?

Witamy Nowego kolege
W 2105???? znaczy ,ze się za mocno zagrzewa Może termostat Ci się zablokował i nie otwiera. Bo rozumiem,ze nie chodzi o to ,że cały czas tylko jek się juz zagrzeje ???
A płyn Ci się gotuje???wiatrka zalącza???Przed chwiląkolega Fazi pisał o podobnym problemie w 2107 ...
Może to wszystko najpierw posprawdzaj

A jezeli odrazu po przekreceniu kluczyka to napewno poszedl czujnik temperatury w chlodnicy.

U mnie śrubka wskaźnika jest poluzowana i dosc czesto jak jadę,np po kostce,to nagle wskakuje na czerwone,wtedy siegam ręką pod zegary,dokręcam srubke i jezdze dalej,az znów skoczy na czerwone
pzdr

To ja zrobie taki mały OT:

Jakiś czas temu wysiadł mi voltomierz. Przez jakis czas przed jego smiercia wskazowka wskakiwala sobie w rozne pola ładowania, jak tylko walnalem w szybke to wskakiwał na swoje miejsce. I czy to może być śmierć wskaźnika, a może coś sie poluzowało (kostka, jakaś śrubka)???

PS. Jakby ktoś mi tu hcciał odpisać, ze coś mam z ładowaniem nie tak - to od razu grzecznie uprzedzam, ze mam ładowanie koło 14V. Chodzi mi o sam wskażnik.

u mnie skolei voltomierz robi za equalizer jak radio jest wlaczone a silnik nie chodzi.albo jak wlaczam kierunek to tez tak sie zachowuje.

Franc ale u mnie w ogole nie działa!!!!

Witam!
Mój problem dotyczy wskaznika temperatury.
Po uruchomieniu silnika wskaznik temperatury znajduje sie caly czas poza skala (ponizej bialego pola). W ogole nie zmienia swojego polozenia, mimo iz temp. silnika rosnie (np. gdy stalem w korku temp. silnika na tyle wzrosla, ze wlaczyl sie wentylator na chlodnicy).
Mniej wiecej w tym samym czasie przestala mi dzialac pompa od spryskiwaczy szyb, ale nie wydaje mi sie zeby to mialo cokolwiek wspolnego jedno z drugim.

W korpusie silnika sa jakies dwa czujniki, o ktorych w jednym z watkow mowi Fleszer (Czujnik Oleju / a temperatury). Czy to sa czujniki odpowiedzialne za dzialanie wskaznika temperatury silnika? Od czego zaczac , co sprawdzic w pierwszej kolejnosci, zeby doprowadzic wskaznik do sprawnosci?
Dziekuje za pomoc

Czujnik temperatury masz wkrecony w chłodnicę i zapewno to padło.

A jeżeli chodzi o pompke spryskiwaczy to wyjmij i rozkręć, bo albo wystarczy przesmarować wirniczek, albo silnik padł. Możesz zawsze przełożyć pompkę odpowiadzialną za spryskiwanie reflektorów.

[ wiadomość edytowana przez: Leszek_Gdynia dnia 2005-05-03 21:11:10 ]

[ wiadomość edytowana przez: Leszek_Gdynia dnia 2005-05-03 21:11:59 ]

Pompke juz dawno przelozylem przez zime zdazylem popsuc dwie (zamarzla woda w zbiorniku i rozsadzilo plastik) Obecna pompka ma moze 2 miesiace, wiec nie powinna tak szyblo paść.

Poza tym wyraznie pisalem ze schrzanil sie WSKAŹNIK temperatury. Ten co jest na desce pod wskaznikiem ECON.
W ogole nie dziala. Przy chlodnicy jest czujnik ktory zalacza wentylator - ten akurat jest sprawny, bo rowniez ma 2 miesiace i wentylator sie zalacza w razie potrzeby.

Cytat:
2005-05-03 21:25:15, Fruwak pisze:
Pompke juz dawno przelozylem przez zime zdazylem popsuc dwie (zamarzla woda w zbiorniku i rozsadzilo plastik) Obecna pompka ma moze 2 miesiace, wiec nie powinna tak szyblo paść. Poza tym wyraznie pisalem ze schrzanil sie WSKAŹNIK temperatury. Ten co jest na desce pod wskaznikiem ECON. W ogole nie dziala. Przy chlodnicy jest czujnik ktory zalacza wentylator - ten akurat jest sprawny, bo rowniez ma 2 miesiace i wentylator sie zalacza w razie potrzeby.

Co do pompki - to musze cię zmartwić, ale te nowe wytrzymują własnie ze 2 miesiąge góra a potem rdzewieją Poszukaj czegoś sprawnego na szrocie - ewentulanie poskładaj ze starych jedną sprawną.

A co do czujnika, a właściwie wskaźnika to najpierw obadałbym kostki pod deską rozdzielczą. Mi nie chodzi od roku voltomierz, ale jakoś nmie to nie martwi, bo wole jak nie działa - przynajmniej się nie wkurzam, bo by mi wskazówka latała

Zdejmij deskę i spróbuj poprawić kostkę - na twoje nieszczęście to jest najodleglejszy wskaźnik od miejsca gdzie sciągasz deskę

Cytat:
2005-05-03 21:33:20, Leszek_Gdynia pisze:
Zdejmij deskę i spróbuj poprawić kostkę - na twoje nieszczęście to jest najodleglejszy wskaźnik od miejsca gdzie sciągasz deskę

o ja pier....