MotoNews.pl
9 ZAMARZAJA SZYBY W SRODKU !! (37241/267)

ZAMARZAJA SZYBY W SRODKU !!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
CZESC mam pytanie wam taz zamarzaja szybki od srodka ?? jak temu zapobiec? bo przednia to w najgorszym wypadku to skrobie a bocznych niemoge bo mam folie !! ale boczne zadko zamarzaja zwlaszcza ta przednia !! a i mam nadal problem z wejsciem do autka smarowalem uczczelki pomoglo na tydzien i wczoraj znowu niemoglem wejsc do srodka !!

smarowanie uszczelek pomaga na tydzień dwa i do kazdego mysia. A szyba to bym stawiał na mokre parujące dywaniki.

Cytat:
2004-01-25 10:34:24, Kamil-tyche2 pisze:
CZESC mam pytanie wam taz zamarzaja szybki od srodka ?? jak temu zapobiec?

Nie chuchac w aucie...
A tak na powaznie, to nie skrob szyby od srodka,
bo wtedy ten szron co zeskrobiesz spada na deske i podloge itp,
po czym rozmarza i paruje, a potem znowu sie osadza i tak w kolko.
Po prostu nagrzej solidnie w aucie, tak zeby szron z szyb odmarzl i odparowal
no i soidnie wywietrz auto..

Co do zamarzania szybek to proponuje przed zamknieciem autka pootwierac drzwi i przewietrzyc samochodzik.

to jest normalna sprawa w taka pogode,masz mokre dywaniki,snieg sie wnosi,pierwsze porzadne wiosenne slonce ci pomoze

Witam!Na uszczelki najlepsza jest wazelina ,a na szyby przeciw parowaniu denaturat a na zamarzanie na pewno mokre dywaniki.Pozdrowienia!

poszukaj moich postow na ten temat (roszenie i zamarzanie) szyb- rok temu sprawa walkowana byla do bolu....
ja stawiam na porzadne wietrzenie - tak jak wspominaja koledzy....
czasem dojezdzajac na miejsce wylaczam ogrzewanie i otwieram lekko okno- cieple i zawilgocone powietrze wywiewa i pozniej problemu praktycznie nie ma...

jeszcze jedno - nie sugeruj sie dobrym wygladem filtra przeciwpylkowego - wymien go od razu lub na probe wywal na dwa dni....
efekt gwarantuje !!!!!!!!

Jednym z powodów marznięcia szyb faktycznie mogą być dywaniki, ale czy w okresie letnim kiedy pada czy nie masz czasami zaparowanyh szybek.
A co do drzwi to jak masz dużo wilgoci w środku to smarowanie pomoże na krótko.

Grzegorz

latem na tylnych drzwiah jak popada to sie pokazuja kropelki ale to jest wina ze mi sie otfiera okienko z tylu a apropo dlaczego?? znaczy nie otwiera sie cale tylko kawalek !! tak grubosc paznokcia!

latem jak parują szyby to na 100% zawalony jest filtr pyłkowy, i wtedy są dwa wyjścia: 1 mocniej uciążliwe , jak tylko wsiadasz to uchylasz okienko chwila jazdy i po sprawie ale niestety następnym razem trzeba robić to samo i ilość zewnętrznego powietrza musi być dostosowana do ilości pasażerów. 2. bardziej kosztowny a mianowicie wymienić filtr pyłkowy na nowy a tak właściwie jest jeszcze trzeci: wywal filtr pyłkowy

jeżeli chodzi o uszczelki to proponuje silikon w sprayu koszt około 10PLN za dużą puszke dwa dni z rzedu trzeba spryskać i masz spokuj ( ja mam spokuj od jakiegoś 1,5 miesiąca auto było nawet w myjni) zrób to tylko ja już nie będziesz wsiadał tego dnia do auta bo inaczej możesz się dotknąć uszczeliki i zostaną ci na ciuchach tłuste plamy. Nastepnego dnia już się nie ubrudzisz. Ewentualnie użyj wazeliny...... na uszczelki oczywiście

Zamarzające szyby proponuje przetrzeć denaturatem i na jakiś czas masz spokuj można też dostać odmrażacze/anty zamarzacze do szyb ale nie wiem jak sie spisują w warunkach bojowych i nie mam zielonego pojecia ile kosztuja.

A i tak przy okazji mnie też zjeżdżają szyby w tylnych drzwiach i nie bardzo wiem co z tym zrobić!!

Troche podważę teorię o tym że to wina mokrych dywaników. Ja mam praktycznie lodowisko w samochodzie, a szybki nie parują. Dodam też że nie otwieram okien wogóle.

Cytat:
2004-01-27 00:01:48, MSJ pisze:
Troche podważę teorię o tym że to wina mokrych dywaników. Ja mam praktycznie lodowisko w samochodzie, a szybki nie parują. Dodam też że nie otwieram okien wogóle.

No tak...Ale... Kadett E ma tak skuteczna wentylacje jak zadne inne auto...
Mi tez jak zaparowaly nawet na postoju to po 2 minutach byly suchutkie