NaCl

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ten oto wzorek jest przyczyna wielu problemów - czyli sól kuchenna, a w W-ie rozpuszczacz śniegu.

Nie myłem auta ze 2 tygodnie, albo chyba i dłużej. Myjnie koło mnie przestały pracować.... jacyś dziwni ci ludzie.
Wypucowałem w sobote auto, nawet pokryłem je woskiem recznie.
Na chromach pojawiła się jakby rdza. Zeszło to wprawdzie po szorowaniu, ale nie do zera.
Wiecie co za cholerstwo, skąd takie ślady - chodzi o drzwi boczne.
A przy okazji, czym najlepiej doczyścić te listwy - są jakieś popularne preparaty ?

Pojechałem na kanał jakiś czas temu i pytam się faceta, o zabezpieczanie nadwozia przed zimą. On obejrzał podwozie, mówi że jest w ekstra stanie i że on by niczego nie kładł, bo można zniszczyć warstwę ochronną, którą kładziono na (pod ) te auta.
Powiedział że jakby rdza była, to wtedy tak.
Prawda to, czy fałsz - czyli zabezpieczać czy nie ?

co on za bzdety gada,zabezpieczac i to szybko,jak sie pojawi rdza to bedzie juz za pozno .

On sam mial chyba zabezpieczone swoje szare komorki,ogolnie najlagodniejszym preparatem i natluszczajacym to poprostu nasz niezawodny agnet WD 40,dobrze rozpusci rdze i zakonserwuje powierzchnie,nie tak jak inne rysowacze powierzchni. Co do woskowania,to raz niewystarczy,przez caly rok,systematycznie raz na miecha,to na zime wystarczy.

Bopgie będę jechał bez ogródek - JEBNIJ MU - magik do potęgi. Wystrzegać się takich pod każdym względem. Jest taki praparat zapomniałem nazwy w spayu dzrwi i progi - szczególnie jeżeli masz nakłdaki na progi. Druga rzecz to taka. Jeżli na chromach pojawia Ci się coś ala korozja znaczy poprzednik zbyt gorliwie je polerował. Ponieważ przy chromowaniu elementów niezależnie na jakie podłoże nakładana jest galwanicznie miedź. Ponieważ, to gwarantuje trwałość powłoki. U Ciebie najwyraźniej chrom został nieco starty ( niewidoczne gołym okiem) a miedź będąca podkladem bardzo szybko wchodzi w reakcję. I to było ba tyle. Rada? Zeszlifować pastą polerską i dać do galwanizernii.

Pozdrawiam

W sumie to tworzy się tlenek na powierzchni . Objawia sie to ty, że na poczatku pojawaiją sieciemniejsze plamkim a następni zielonkawy nalot.

Pozdrawiam

Dzięki za konkrety.
Jakby Ci się Gieroy przypomniała nazwa specyfiku, napisz.
Do soboty muszę zrobić przegląd techniczny auta, bo się kończy ważność, i wtedy będzie możliwość załatwienia paru spraw.

Przypomniałomi się Fluidol jub jego klony w spray z sondą. Wszędze włożysz i jechane.

Pozdrawiam