Sonda lambda

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jaki są obiawy wadliwie dzialającej sondy lamda ? Bo U mnie są takie
-duzo pali
-wolno spada z obrotów
- trzykrotnie przekracza dozwoloną emisje weglowodorów ( za bogata mieszanka )
-nie przyspiesza jak należy szczególnie kiedy daje duzo gazu
silnik 1,4 71KM

Poszukaj na forum, niedawno temat był omawiany

na początek sprawdz bezpiecznik KAT w skrzynce-czwarty od lewej. wolne spadanie z obrotów to wina reg. położenia przepustnicy. dobry magik pomierzy, na żółtym przewodzie wlutuje rezystor, zrestartuje kompa i po problemie

właśnie sprawdziłem w instrukcji do mk 7 i bezpiecznik sonda lamda (katalizator) jest w górnym rzedzie trzeci od prawej i ma nr 15

ups - to co napisałem dotyczy 1.6 zetec

Nawiązując do bezpiecznika o którym mowa ( od sondy). Czy wyjmując ten bezpiecznik silnik powinien zacząć inaczej chodzić. Bo u mnie nie ma żadnej róznicy.

Cytat:
dobry magik pomierzy, na żółtym przewodzie wlutuje rezystor, zrestartuje kompa i po problemie

Rezystor???

Cytat:
2005-03-06 22:48:54, Azrael pisze:
Rezystor???

Bo koledze dido chodzilo o potencjometr przepustnicy

Cytat:
2005-03-06 23:13:27, toradek pisze:
Bo koledze dido chodzilo o potencjometr przepustnicy

No ale nadal nie rozumiem po co ktoś by chciał wlutowywać w obwód TPSu rezystor zamiast wymienić czujnik na sprawny.

Czasami potencjometr psuje sie tylko o tyle, ze zmienia sie jego zakres pracy - temu ma sluzyc wlutowanie rezystora - naprawa taka to co prawda polsrodek, ale duuuuzo tansza od nowego TPSu.

Cytat:
Czasami potencjometr psuje sie tylko o tyle, ze zmienia sie jego zakres pracy - temu ma sluzyc wlutowanie rezystora - naprawa taka to co prawda polsrodek, ale duuuuzo tansza od nowego TPSu.

Fantastycznie musi działac taki silnik :-/

Ale swoją drogą dziwny ten potencjometr Fordowski - dotąd spotykałem się z nierównomiernym zmeinainiem się oporu w takich potencjometrach albo z tym że np. w którymś punkcie zanika opór albo leci w nieskońcozność, ale z czymś takim żeby się po prostu przesunął cały w inny zakres tosię nie spotkalem.