Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2004-01-26 22:56:29 jak to jest od strony prawnej czy mozna zmienic samo nadwozie jak np. silnik?
wie ktors cos na ten temat moze przerabial? [ wiadomość edytowana przez: kania_ dnia 2004-01-26 23:01:38 ] |
![]() Azazel_20 Fiat Kraków | 2004-01-26 23:05:59 Współczuje... ![]() ![]() |
![]() widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2004-01-26 23:14:02 jeśli dobrze rozumuję, to zmiana budy jest niczym innym jak przełożeniem silnika do innej budy?? jeśli tak, to
http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=37034&c=0&hq=przek%B3adka+silnika&f=25 |
![]() Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-01-26 23:31:23 Rozumiem że do nowej budy 125p którą chcesz kupić chcesz włożyć silnik 2.0 który masz obecnie u siebie. Idziesz do urzędu z papierami dajesz komplet dokumentów, mówisz że zmieniły się numery silnika pokazujesz 2 dowody. Pokazujesz, że trzeba jedynie przepisać numery silnika i tyle. Ja przynajmniej tak u siebie zrobiłem jak zmieniałem silnik z 1.5 na 1.5 i zapłaciłem 5zł za znaczek. Tylko u Ciebie dojdzie jeszcze rejestracja tej nowej budy na Ciebie, czyli nowy dowód + nowe tablice. Inaczej się nie da. |
![]() Peyo125 F&F Sympatyk Smok Wawelski © & Janosik | 2004-01-27 01:01:50 Myślicie , że sie nie obejdzie bez przeglądu ![]() Ja tak rejestrowałem mojego , poprzedniego rozbiłem ( niechcąco ![]() ![]() ![]() Bo to chyba liczymy , że kupujesz i rejestrujesz nowy samochód , tak ?? Pozdro |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-27 01:06:06
A jeśli do wymiany kwalifikuje się wszystko poza fragmentem tej rynienki pod maską przy szybie ![]() ![]() Tak, w prosty sposób, ja to widzę. Ale oczywiście chętnie podejmę dyskusje na ten temat ![]() Tak czy inaczej - powodzenia z "remontem"! |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2004-01-27 01:19:45 mi sie wydaje ze patrzycie na to od dupy strony.
mysle ze kania chce zostawic sobie silnik i zawias i reszte a zmienic bude i wtedy zostaje mu jego dowod i tablice i nie placi nowego OC. i innych zbednych oplat. trzeba by o to zapytac w urzedzie. mysle ze jest to do przejscia ale dopiero po 2 wojnach z urzedniczkami i wizycie u kierownika wydzialu. CHYBA: stacje kontroli poj powinna wtedy nabic nowy numer ze skierowania z urzedu. bo jak to zalatwiaja gdy np w polonezie po wypadku wymienia sie cale nadkole a na nowym nie ma numeru??? |
![]() ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2004-01-27 01:19:54
przynajmniej jeden zdrowo myslacy ![]() ![]() |
Lava1 Felicia Combi / Mond ... Wrocław [Kiełczów] | 2004-01-27 08:11:53 Ja własnie nie dawno sam zastanawiałem się tan podobą sprawą. O ile w 125 można powymieniać blachy bez większych problemów tak w 126 to trzeba już spawać. Jak więc w tym przypadku by to wyglądało gdybym dosłownie wszystkie bebechy przełożył z zardzewiałej budy jednego maluszka do budy innego ( z którego została tylko buda).
Czemu mnie to interesuje - ponieważ kolesiowi ukradli malucha, wszystko z niego wyciągnęłi i zostawili gołą blachę (bude) z 2000 roku. Bezsensem byłoby kupowanie od niego tego co zostało i rejestrowanaie jakby nowego auta. Bo przeciez jak tylko bym wymienił silnik w moim samochodzie to zgłośiłbym to do urzędu i finał a tak co miałbym dwa samochody - to jakaś paranoja. |
![]() kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2004-01-27 12:23:17 chodzi mi o to o czym mowil PG
zeby zostac na swoich blachach bedzie mnie kosztowac tylko hologramy na tablice i nowy dowod rej chodzi o to by niezmieniac polisy oc, przegladu z motorem, rejestracji nowego wozu i zlomaowania starego |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-27 12:26:55
I tu się z Tobą nie zgadzam. Ja też mówie o takiej przekładce jaką opisałeś. Jednak rejestruje się nic innego jak właśnie bude i to do niej jest przypisany silnik oraz tablice i OC. Silnik możesz wymienić jako część zamienną (pomijam fakt odnotowywania numerów w DR), podobnie jak wszystko inne, ale coś musi zostać! Nie jest przecież tak, że masz jeden dowód rej. i możesz sobie numery z niego wybić na dowolnym nadwoziu. Nie wiem jak Ty to widzisz ale chętnie się dowiem ![]() |
![]() kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2004-01-27 12:41:50 sluchaj samochod ktory rozbilem to rocznik 90 nadwozie
a w dokumentach mam 86 nadwozie bylo wymieniane w 90 i ze starego auta zostal silnik, przednie zawieszenie ale i tak w dowodziem mialem fiat 1500 86 i taki sam manewr chce zrobic teraz P.S. chodzi mi o to zeby mial pani w urzedzie w dowodzie zmienila mi nr nadwozia, zostawiajac reszte danych bez zmian wtedy beda najmniejsze koszty calej zabawy |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2004-01-27 12:58:16 ja bym dowodu tez nie zmienial bo tam na ostatniej stronie jest rubryka ZMIANY i do czegos one sluza.
a szybe przednia sobie zalozysz starom z hologramem [o ile nie ci nie pekla] bo wkoncu przekladasz TYLKO BLACHE to chyba wtedy hologramow nie trzeba zmieniac. |
![]() kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2004-01-27 13:10:45 i to to mi chodzi
i moje pytanie czy tak mozna? |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2004-01-27 13:25:32 teoretycznie to mozna.
a praktycznie to niewiem. idz najpierw na jakoms stacje kontroli i zbierz info. a potem idz do urzedu tylko w urzedzie walcz jak LEW "WZIUT" bo piewsza odpowiedz urzedniczki bedzi NIE!!! druga NIE!! ale niewiem dokladnie! a za trzecim razem to idz do kierownika. twoim glownym atutem jest to ,ze u ciebie juz raz tak bylo. |
![]() mar125 (M) Furious Moderator 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-01-27 15:57:01 cześć. pierwsze rubryka na zmiany obejmuje hak , gaz itp. a nie zmiany nr. (chyba)
a tak pozatym myśle że nie będzie się dało zmienić "nr.nadwizia" bo jak napisał race_d można by tak w nieskończoność. a co do twoich niezgodności roku prod. i roku w dow. rej. to myśle że to mógł być zwykły przeszczep(i jeśli nie boisz sie nielegalnych rozwiązań) to takie samo rozw. będzie najtańsze. a i jeszcze jedno jak auto złomujesz to w zasadzie musi być tylko buda(bez silnika,zawiasu,itp.) więc chyba nie będzie się dało zarejestrować gołej budy i twoich części mech., chyba ze nowe nadwozie zarej. i odrazu ze zmianą silnika. ale poloska to dziwny kraj i u "nas"wszystko jest możliwe. powodzenia... |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-27 16:47:04
Nadwozie czyli zmieniana była cała, kompletna skorupa (od podlużnic aż po końce błotników ![]() ![]()
Jak to przejdzie to ja kupuje tego drugiego, nowego (dla mnie) DF'a i zgłaszam zmiane nadwozia i przy okazji silnika (albo nawet osobno, na dwa razy) i jeżdże zupełnie innym autem na papierach starego płacąc jedynie za zmianę dowodu i ewentualnie nalepke na przednią szybe (ale ja nie mam nalepionej jeszcze więc looz ![]() Jak się dowiesz czegoś na jakiejś SKP lub w WK to napisz koniecznie o tym tutaj! Tak czy inaczej powodzenia! |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2004-01-28 16:26:35 dzisiaj po rally-szrocie postanowilem zbadac sprawe.
znalazlem sie na ul .Makuszynskiego i tam obok auto-szlif jest stacja kontroli pojazdow. wyjasnilem starszemu panu o co chodzi.i powiedzial mi ze: od nowego roku jest mozliwosc zmiany kabiny samochodu na inna pod warunkiem ze nowa kabina musi pochodzic z samochodu ktory jest zarejestrowany. ps. kania skocz sobie na ta stacje i dokladnie pogadaj z gosciem co i jak.bo z tego co zauwazylem to calkiem przystepny gosciu. |