Przyciski oświetlenia wnętrza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy może ktoś wymieniał/myślał o wymianie na jakiś inny typ? We wrześniu ładnie wypicowałem, wygłaskałem, sprężynkę rozciągnąłem i działały... ale już działają jak chcą. Ta sprężynka jest chyba z plasteliny zrobiona bo jakaś taka mało sprężysta. W związku z tym pomyślałem o ich wymianie na jakiś solidniejszy model.

Chodzi Ci o to w progach co pokazuja rownierz ze drzwi sa otwarte ??

Tak... trochę nie jasno napisałem.

[ wiadomość edytowana przez: piotr-ek dnia 2004-01-27 08:30:12 ]

Od Lanosa zaloz Tomek Mydlowski juz to przerabial a ja bede wymienial za jakis miesiac..

Cytat:
2004-01-27 08:41:54, KeyJey pisze:
Od Lanosa zaloz

Popatrze w służbowym jakie są... wg Ciebie lepsze? Czy też za pół roku sprężynka się "zmęczy" i będzie to samo.

Lzej chodza

No to może papier ścierny+smar? Ile kosztują te od lanosa?

Tomek mowil ze to nie sa drogie rzeczy... pewnie jakies grosze... przede wszystkim te gumki oslaniajace od Lanosa sa miekciejsze i sie lepiej zachowuja w zimie... u mnie czesto juz nie reaguje na otwarcie drzwi jak jest mrozno...

Dokładnie mam podobny efekt. Przyciskowi niewiele brakuje aby załączyć oświetlenie. Wystarczy tyrpnąć w gumkę, aby zaskoczyło. W jednych drzwiach tym tyrpaniem urwałem gumkę i teraz działa super... ale pewnie będzie się brudził.

a rozstaw srub bedzie pasowal?? mi w tylnych drzwiach nie dzialaja..i chetnie bym naprawil..ale raz rokrecilem niby bylo dobrze ale tylko chwile..to wychlada jakby nie byko kontaktu z masa zamochodu ..zardzewiale to jest lekko..chetnie bym tez podpial otwieranie drzwi pod tylne lampki

Miałem identyczny problem i jesienią zeszłego roku przeczyściłem gruntownie włączniki. Po wykręceniu blachowkrętów wyjąłem całe ustrojstwo i drobnym papierem ściernym przeszlifowałem styki. Były nieźle zaśniedziałe, bo wilgoci widocznie im tam nie brakuje. Następnie trochę smaru i od tamtego czasu działa OK. Faktycznie nieco trudniej, gdy na dworze niska temp.

Co do podpięcia tylnych lampek - to extra pomysł. Sam chętnie bym to zrobił, tylko nie wiem jak

Pozdr.,
Wrolo

czujniczki najlepiej wymienić - w sklepie przy ASO kupiłem do Nexii po 4 PLN / sztuka. do Espero powinny być takie same. a nawet nie wiem, czy te co mam to od Lanosa czy od Nexii są.

w każdym razie działa teraz super.

poprzednie czujniki miały zdartą gumę, i leciał syf do środka.
mam rdzę pod nimi przez to wniosek: guma musi być, nie zdzierajcie jej !!

Tylne lampki podłączyłem zaraz po kupnie auta - pomyślałem, że sie bez sensu marnują, zresztą o tym było na forum!

Cytat:
2004-01-27 16:19:40, Robert_S pisze:
Tylne lampki podłączyłem zaraz po kupnie auta - pomyślałem, że sie bez sensu marnują, zresztą o tym było na forum!

Ale podłączyłeś w taki sposób, że włączając tylne włącza się również przednia. Też o tym myślałem, ale raczej z zastosowaniem diody prostowniczej, która przepuszcza prąd tylko w jedną stronę. Myślę też o zastosowaniu opóźniacza włączenia oświetlenia (tutaj w połączeniu z tylnymi lampkami może być problem przegrzewania się), oświetlenia dołu drzwi przy ich otwarciu (montaż w kieszeni w drzwiach) i... czegoś, co jest super w nowej lagunie - oświetlenia nóg kierowcy i pasażera - oczywiście z opóźnieniem wyłączenia.

Cytat:
2004-01-27 09:26:12, piotr-ek pisze:
No to może papier ścierny+smar?

Próbowałeś? Dało coś?

PS Mi poprawnie działa tylko ten od kierowcy, tył za kierowcą sygnalizuje otwarte drzwi jekieś 10 sek. po otwarciu (kurde - mam światełko z opóźnieniem! ), a pozostałe dwa nie działają - jakiś miesiąc temu przestały i nic... Nie sądzę, żeby to było od mrozów - jak w garażu stoi też nie działają - po prostu chyba rzeczywiście trzeba je przeczyścić.

Cytat:
2004-01-30 01:16:45, zitam pisze:
Próbowałeś? Dało coś?

Nie... nie ma warunków. Ale efekt mam podobny. Albo wogóle się nie zaświeci, albo zaświeci się po chwili. A czyściłem je latem - niestety wtedy o smarze nie pomyślałem. Jeden z którego spadła mi gumka działa idealnie. Podejrzewam, że problemem jest niewłaściwy skład gumy, który powoduje szybkie jej twardnienie.

a takie pytanie ode mnie....

czy lampka ta przy lusterku wstecznym powinna swiecic jedynie po otwarciu drzwi kierowcy czy po otwarciu byle jakich drzwi, u mnie jest tylko jak otworze drzwi kierowcy to sie wlacza

Przy otwarciu jakichkolwiek drzwi... a nawet bagażnika. Otwórz inne drzwi i spróbuj pociągnąć za dingsa.

No i maski.

No bez przesady