MotoNews.pl

Maluch zdycha po nagrzaniu silnika!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!
jest problem:
jakiś miesiąc temu po przejechaniu 30km zaczal przerywać silnik no i sobie zdechł, postał 15 minut znowu 30 km - przerywa i zdycha.
teraz jest tak ze odpali, ladnie chodzi przejedzie 1 km szarpi no i silnik staje.
jak zaczyna przerywać moge sie zatrzymac i na wolnych chodzi, ale po dodaniu gazu gasnie.
czasem jest tez tak ze po odjęciu gazu też gasnie.
chwile postoji i znowu 1km i to samo.
Pomocy!
dodam ze swiece sa nowe i kable WN tez nowe, zmieniony kondensator przy aparacie, zaplon ustawiany ręcznie pozniej na stroboskop i objawy te same

Sprawdz przerywacz bo z tego co napisałeś to on nie był wymieniony. Druga sprawa to może być termostat tylko ten kilometr mi tu nie pasuje Ostatnią rzeczą która przychodzi mi do glowy to zawory, lipa ze nie zdiagnozowałeś tego jak malec przejeżdżał jeszcze te 30 km bo teraz to śilnik może być przegrzany jeżeli to wina termostatu.

Pozdro i powodzenia

Stawiam na luzy zaworowe Miałem to samo, tyle że u mnie tracił wolne jak się nagrzał, ale luzy miałem zajebiste( ssące ok 0,05! wydechy ok 0,1 Ale zato jak się fajnie wkręcał)

Cytat:
Stawiam na luzy zaworowe

Ja też

a ja mam jeszcze taką hipoteze:ze to nie od nagrzania silnika tylko od tego ze plywak moze byc dziurawy.auto stoi,czesc paliwa sie zleje,czesc odparuje i jedziesz,przejedziesz troche,plywak sie utopi i do nowa...mialem cos takiego wlasnie,ze aby pojechac dalej to musialem odstac swoje zeby benzyna odplynela z gaznika...

ja mialem tak ze po nagrzaniu silnika przy spokojnej jezdzie 60-70 przerywal przez ok 10 sek i spowrotem wszystko ok, wymienilem gaznik, pompe i swiece (4 razy w ciagu miesiaca!!) i dalej to samo, po zalozeniu nowych WN auto wogole padlo, okazalo sie ze cewka byla dupnieta wiec na to tez zwroc uwage chociarz masz troche inne objawy niz ja

Ja miałem kiedyś dokładnie taki przypadek, według mnie to jest na 99% wina pompki paliwa,ona poprostu nie nadarza pompować i dlatego na wolnych obrotach ci chodzi, a ten 1% obstawiam nieszczelne przewody paliwowe które idą z baku do pompki i (ciagnie powietrze), ja wymieniłem cały przewód od baku do pompki i nową pompke(fabrczną)i ustało.

Cytat:
Ja miałem kiedyś dokładnie taki przypadek, według mnie to jest na 99% wina pompki paliwa,ona poprostu nie nadarza pompować i dlatego na wolnych obrotach ci chodzi, a ten 1% obstawiam nieszczelne przewody paliwowe które idą z baku do pompki i (ciagnie powietrze), ja wymieniłem cały przewód od baku do pompki i nową pompke(fabrczną)i ustało.

Zgadzam się, zapomniałem o pompce ale przypomniała mi sie podobna sytuacja jaką miał mój kumpel i okazalo się że bak byl wgięty tak ze dotykal do rurki zasysającej paliwko i wtedy objawy byly te same, także sprawdz bak bo pewnie tam tkwi problem

zniee chce mi się czytać tego co poprzednicy napisali bo tak się stało ze jestem pijany ale powiem tyle: ZAWO(RY.;. ustaw je i bedzie gites

Pare miesięcy temu spotkałem sie dokładnie z czymś takim samym. U kumpla w maluszku robiło sie coś takiego że po przejechaniu kilku kilosów zatrzymywał sie maluszek, i po jakiejś minucie dalej mógł jechać. nie wiedział co jest i tak sie męczył, ale po kilku dniach już po kilometrze gasł mu samochód. Wina była taka że przewód którym wraca paliwo z gaźnika do zbiornika zapchał sie troche i nie nadążało paliwo wracać, no i robiło sie ciśnienie w gażniku. Gdyby to była popmka to by nie chodził na wolnych obrotach, bo przy szybkich obrotach pompka daje więcej i by wtedy chodził. Sprawdz sobie powrót paliwa do zbiornika. Stawiam że to to.

przeczysc gaznik, i jezeli masz filtr paliwa to go wywal na chwile i zobacz wtedy jak chodzi... bo to tez moze byc jego wina, u znajomego było tak samo jak u ciebie po tym jak zabrakło mu bezyny, wymieniał swiece, aparat zapłonowy, kable i pływak w gzniku i dalej to samo bylo, jak kazałem mu wymienic filtr to wszystko wrociło do normy. Sproboj, nic nie musisz kupowac a wiec nic Cie nie kosztuje, jak sie okaze ze bez filtra paliwa jest dobrze to kupujesz nowy filtr, zakładasz i smigasz