Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() magik vw golf mk2 Dąbrowa Górnicza | 2004-01-27 16:01:13 wiesz,ja swojego czasu się z tym bawiłem i wymieniałem jedną tulejkę i wałek (chyba też się tam wymieniało - niestety nie pamiętam jak to przebiegało,bo było to dawno. Ale na pewno nie ruszałem tej drugiej tuleji - nikt mi nawet nie mówił,że ją też się wymienia. Może właśnie ten wałek trzeba dać nadwymiarowy...
chyba,że samarka ma inaczej. z resztą nie pamiętam dobrze,może ktoś tam ostatnio zaglądał ale zwróc uwagę,żeby nie były za ciasne,bo mi w sklepie takie sprzedali (może nadwymiar?-a miały być dobre) i docierałem ręcznie,a później podpinałem go na krótko pod akumulator,żeby się trochę "pokręcił". |
![]() Dragu Łada Samara Stalowa Wola | 2004-01-27 19:27:39 z tą tulejką w obudowie koła zamachowego to pomysł kompletnie poroniony, nie wiem co za kreton to wymyślił ![]() możesz spróbować wkecić w nią srubę (lub takie urządzonko ze stożkowym lewym gwintem do wykręcania zerwanych śrub) i wyjąć, a raczej wyrwać ją przy pomocy "żabki". choć mnie się to nie udało, bo owa tulejka obracała się w obudowie i nie dało się mocniej wkręcić tego urządzonka. drugi sposób to ją rozkruszyć przy pomocy młotka i śrubokręta (niezawodny zestaw narzędzi ![]() ![]() ![]() ![]() a przy okazji, że niedawno miałem wyjęty silnik, bacząc na problemy z tą cholerną tulejka, wywierciłem po drugiej stronie obudowy dwa niewielkie otworki w ten sposób, że w tej chwili mogę bez większych problemów wybić tą tulejkę przy pomocy gwoździka. |
![]() kid Łada Samara Kraków | 2004-01-28 12:27:52 No ale jest wogóle taka możliwość że rozrusznik jak jest zomny silnik to słabo kręci dlatego że ma zużyte te tulejki? Tzn. czy ich wymiana może pomóc przy takich objawach?
A gdzie jest ta tulejka którą już udało Ci się wymienić? To ta wewnątrz rozrusznika po stronie szczotek, czy gdzieś po stronie bendiksu? Jak na razie to nie bardzo wogóle wiem o jakich tujekach piszecie i stąd te moje pytania Pozdrawiam - Kid |
![]() Dragu Łada Samara Stalowa Wola | 2004-01-28 14:53:09 no cóż kid, możliwe że pomoże wymiana tych tulejek ale palca nie dam sobie za to uciąć. a mowa jest o tych mosiężnych tulejkach (łożyskach ślizgowych)w których pracuje i osadzony jest wirnik rozrusznika. jedna znajduje się w rozruszniku (w osi rozrusznika koło szczotek) z nią nie ma problemów przy wymianie, no a drugą niestety umieszczono w obudowie koła zamachowego. tak więc wykręcając rozrusznik jedna tulejka zostaje w tej obudowie. u mnie objawy były w zasadzie podobne, przy czym losowo, albo kręcił dobrze, albo kręcił tak jakby chciał a nie mógł bez względu na temp., aż w końcu spalił się elektromagnes i przestał się kręcić. |
![]() kid Łada Samara Kraków | 2004-01-28 18:17:29 Jeszcze tylko jedno pytanie i wszystko będzie jasne (mam nadzieję!) ![]() |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-01-29 01:07:09
jak jest za duzy luz, zreszta nie jest to taki typowy luz, tylko raczej owalizacja, dośc wyraźnie widoczna, która powoduje odsuniecie zebatki bendiksu od koła zamachowego i klinowanie zębów. a jeśli chodzi o pasowanie tulejek, nowe są zbyt ciasne, więc należy uzyć tzw rozwiertaka lub frezu |
Dadi SYMPATYCZNY GOŚĆ Samara Brzeziny k.Łodzi | 2005-11-05 19:14:00 Czy ktoś opracował jakis pewny i prosty sposób wydobywania tej tulejki z obudowy koła zamachowego ? Pytam bo sam zostałem postawiony przed tym zadaniem.
Książka napraw milczy na ten temat... |