Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ob-Piszczyk delta 1.6 DOHC 1991 ... Opole Lubelskie | 2004-01-29 10:45:26 dzieś na forum widziałem że może pasować od starej łady - starej bo chodziło o długość wałka napędzającego
ale nie jestem pewien - trzeba by pogrzebać w wątkach |
![]() Domi1985 FIAT 125p Katowice | 2006-10-27 17:29:24 Witam. Mi wlasnie brakuje aparatu do 2.0 DOHC montowanego w blok... no i za bardzo nie wiem co z tym zrobic... mam z poloneza ale czy da sie to jakos zamontowac ![]() |
kipra F&F Wolny Słuchacz :) Duzy Fiat rzeszow | 2006-11-24 16:31:22 slyszalem ze od vw pasuje |
kipra F&F Wolny Słuchacz :) Duzy Fiat rzeszow | 2006-11-24 16:39:00 1.Czy aparat zaplonowy ktory jest w glowicy mozna przeniesc do bloku , czy trzeba inny?
2.jaki czunij trzeba prezlozyc do DOHC'a na gazniku zeby go przerobic na wtrysk (blok)? |
![]() mar125 (M) Furious Moderator 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2006-11-24 18:02:52
1.przeróbka niebardzo opłacalna... ale moge sie zamienić ![]() [ wiadomość edytowana przez: mar125 dnia 2006-11-24 18:03:47 ] |
kipra F&F Wolny Słuchacz :) Duzy Fiat rzeszow | 2006-12-01 23:19:41 czy 2.0 na wtrysku moze miec aparat w bloku? |
kipra F&F Wolny Słuchacz :) Duzy Fiat rzeszow | 2006-12-02 14:51:43 skrocic oske? o ile |
![]() Domi1985 FIAT 125p Katowice | 2007-02-07 02:19:54 ooo no wlasnie o ile skrócic? napisz cos wiecej |
![]() rogacek VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2007-02-07 07:40:49 kurcze nie pamiętam. ale łatwo to zmierzyć. włóż ladowski w blok dohc i zobaczysz ile za duzo wystaje. ![]() |
Piotrek42gv 125p/126p Nałęczów k/Lublina | 2009-05-04 22:00:40 Witam odkopuje.
Wiec potrzebuje aparatu zapłonowego do 1.6dohc i teraz nie wiem co zrobić czy bawić sie w aparat w głowicy i co mi do tego potrzeba tzn muszę wiedzieć czego szukać w gratach. Czy w głowice pchać z poloneza itd. W blok: jak to jest z tymi aparatami bezstykowymi jak one działają czy podłącza sie je tak samo jak zwykły z przerywaczem wiem że z łady pasuje kolega na takim jeździł ale po miesiącu zaczął robić zwarcie. Dlatego jestem uprzedzony. Doradźcie co zrobić żeby było dobrze i jak najlepiej dla silnika. |
![]() bolger Fiat 131 Mirafiori S ... Warszawa | 2009-05-04 22:14:28 Bezstykowego w głowicę raczej nie znajdziesz, chyba, że rozdzielacz z Argenty, ogólnie to jest drogi temat. Najlepszy jest aparat bezstykowy w blok, szukaj oryginalnego i w razie czego zrób mu remont ( stan kabelka !).
|
Piotrek42gv 125p/126p Nałęczów k/Lublina | 2009-05-04 22:28:15 do bezstykowego w blok normalnie trzeba cewke??? |
![]() Lukasz-PTK Polonez 2.0/TC/MPI Białystok | 2009-05-04 22:59:57 ja w swoim dohc mam fabryczny aparat w głowiczce z argi a cewkę i moduł z poldka 1,6 GLE wszystko ze sobą chodzi aż miło tylko nie wiem czy mam dobrą przerwę na świecach NGK 9mm ![]() |
![]() Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2009-05-05 08:10:41 Opcje masz jak widze trzy:
1. po jeden - jedź do Drift Kinga na Spółdzielczości Pracy z aparatem w dłoni, kup u niego nową kopułkę i palec, aparat rozbież w drobny mak, skasuj luzy na ciężarkach (na ośce raczej nie powinny występować - u mnie nie było), daj nieco twadrsze spręźynki na ciężarki, poskładaj wszystko do kupy, wrzuć porządną cewkę - u mnie Master-Sport z Łajdaczki i ma banglać 2. po dwa - jest możliwość przerobić aparat z Polda ale, po pierwsze trzeba mieć dużego magnetti z ciężarkami pod palcem rozdzielacza a nie w korpusie, trzeba PROFESJONALNIE przespawać ośkę z włocha do poldowego bezstykowego aparatu jednocześnie wrzucić cewkę i moduł z polda i też ma jechać (taki aparat jek chcesz se zobaczyć powinien mieć Bart gdzieś na półce z gratami - aha aparat weź z polda jedensześć TO SĄ STOSUNKOWO NAJTAŃSZE ROZWIĄZANIA 3. po tszy - przerabiaj aparat na głowicę (jest ewentualnie manewr pod modywikacje układu zasilania wtedy). Potrzebujesz: głowiczkę z miejscem na wałek, wałki z dwójki w tym wydechowy z napędem aparatu zapłonowego, zębatkę z digiplexa, aparat z polda jedensześć bezstykowy + moduł i cewa do tego (chyba, że dostaniesz oryginał wtedy bez kombinowania). Głowiczki z wałkami montujesz do czapki, ustawienie zaworów gwarantowane do tego - u Dziaka około 8 PLN za zawór, ośkę aparatu z polda ciachasz (chyba) i zabijasz na nią zębatkę z digiplexa montujesz, zaślepka w miejsce aparatu w bloku, ustawiasz i odpalasz i też ma jechać. Opcja trzy jest droga a graty niełatwo dostać - pogadaj ze Zbitym to Ci tę opcję wyjaśni dokładniej w dwóji tak miał porobione. Ja wybrałem opcję numer jeden i po złożeniu wszystkiego do kupy + nowa cewka wolne obroty podskoczyły o 100-150 RPM i silnikiem tak nie rzuca. Odnośnie silniora to terknij do mnie na kom. 501-502-358 to pogadamy co i jak możesz podziałać w temacie... kurwa kolejnz kwadrat na lubelszczyźnie ![]() ![]() ![]() ![]() I jeszcze - łajdacznica 2101, fiat 124, fiat 127 (1050 i 1300) powinny mieć zdaje mnie się taki sam aparat jak małe magnetti z 132 na którym ja obecnie śmigam... no to ale to mnie się tylko wydaje bo kopułka i palec takie same |
Piotrek42gv 125p/126p Nałęczów k/Lublina | 2009-05-05 13:44:18 wybór padł na aparat zapłonowy z łady ze skrócona ośka jedyny mankament to to że one mają podciśnienie a ja w gaźniku nie mam trzeba bedzie dziurkę zrobić w kolektorze i z kolektora pociagnąć da sie tak?? Do aparatu z łady nie będę potrzebował żadnych tulejek jedyne co muszę zrobić to skrócić ośkę albo jak uda się go rozbić to z dohcowego wsadzić.
P.S ja mojego aparatu nie jestem w stanie zregenerować bo mi sie silnik na niego spier.. i pękł w nim aluminiowy korpus;/ Dlatego kombinuję co zrobić. jeszcze muszę Furiosus sie spotkać z Toba i pogadać o silniku 1.6 dohc |
![]() Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2009-05-05 14:07:42 nie ma problema możemy sie spotykać
a z tym aparatem z łady to tak spokojnie z gową rup. Ale jak to ja miałbym tak kombinowac to bym jednak robił polonezowski - kopułek w ciul palców w ciul ogólnie dostęp do gratów zdecydowanie lepszejszy... |