Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() skalar Yaris Luna LPG Bochnia | 2004-01-28 10:27:56 Witam,
Wczoraj dostałem kamyczkiem po szybie od przejeżdżającej z naprzeciwka ciężarówki sypiącej gryz. Skutek - pęknięta szyba. Pęknięcie jest na razie w zasadzie punktowe, widać tylko 2 nieduże ryski. Mam teraz dylemat: Wymieniać szybę w ASO na oryginalną (naprawa z mojego AC) czy też starać się wziąć pieniądze od ubezpieczyciela i wymienić na nieorginalną ale też jakąś markową szybę. Tylko jak w tym drugim przypadku wygląda sprawa gwarancji, której zostalo mi jeszcze 2,5 roku. A może przy niewielkim pęknięciu szybę można jakoś naprawić? Jeszcze inny wariant, który rozważam to wymiana na własną rękę, z obawy przed zwyżkami w AC (jest to już moja druga szkoda z AC - za pierwszym razem ktoś mi się wpakował w drzwi na parkingu). Ponoć przy drugiej szkodzie zwyżki mogą już sięgać 200 % ! Poradźcie proszę, co robić. Pozdrawiam |
![]() kcezar TOYOTA DRIVER COROLLA 1.4 SEDAN Te ... Mrągowo | 2004-01-28 10:59:57 Bierz w ASO! Korzystaj z AC - oni tylko narzekają, ze tyle muszą za szkody, a kasa im uszami wypływa... Zmienisz ubezpieczyciela i po bólu! |
![]() gosiek Toyota Corolla Warszawa | 2004-01-28 11:00:42 Ja też miałam kamyczek - podjechałam do punktu z szybami i mi skleili kosztowało to ok 50 PLN i jak narazie spokój (0,5 roku) a jak sie rozwali to dopiero wymienie.
|
![]() skalar Yaris Luna LPG Bochnia | 2004-01-28 11:05:11
Chyba dopytam, w pierwszej kolejności o takie rozwiązanie w Krakowskich ASO. Ma ono niewątpliwą zaletę gdybym kiedyś chciał sprzedać auto. Potencjalny kupiec nie będzie się obawiał, że auto jest po poważnych przejściach.
Właśnie tego się obawiam, że nowy ubezpieczyciel będzie miał informację o moich szkodach (choć nie jestem tego pewien - oby było inaczej) Gdyby jedynym minusem naprawy w ASO była konieczność zmiany ubezpieczyciela, to nawet bym się nie zastanawiał - i tak zamierzałem zmienić. Dzięki za radę. |
![]() gosiek Toyota Corolla Warszawa | 2004-01-28 14:32:39
Skalar przy takiej szkodzie nie warto zmieniać całej szyby - jedź do punktu z szybami i zklej (potem i tak nikt nie zauważe bylo coś robione) A kamyczki ci sie jeszcze nie raz trafią i co za kazdym razem wymiana szybki ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2004-01-28 14:40:32 Też mam klejoną szybe, z tym ze u mnie było już za pózno i widać miejsce klejenia.
|
![]() skalar Yaris Luna LPG Bochnia | 2004-01-28 15:03:07
Dzięki za radę - tak zrobię. Już się umówiłem na klejenie. A tak przy okazji to tylko jedna ASO w Krakowie (Inter Car Nowak) robi takie rzeczy - inni zdecydowanie sugerują wymianę szyby. Za to u Nowaka gość z serwisu twierdzi, że ostatnio takich przypadków mają od groma i tylko słyszałem w słuchawce: "Wiesiu masz jeszcze trochę kleju?" a Wiesiu: "Noo, na jedną dziurę jeszcze będzie." ![]() |
![]() senser Avensis 1.6 4AFE 98` Grodzisk Maz. | 2004-01-29 00:37:05 Cóż za piękny temat...już od roku mnie to dotyczy...
Niestety dzieciaki...ale to klejenie szyb jest niestety dość przejściowe...może to pęknąć przy jakimś niefartownym pokonywaniu przeszkód (krawężników, dziur itp...)..w moim przypadku tak był... Sam od jakiegoś czasu wożę się z zamiarem wymiany szyby...Ja nie mam wątpliwośći że muszę ją wymienić...bo jakiś pojebany poprzedni właściciel oszczędzał na wycieraczkach do tego stopnia, że jedna z nich pół szyby zarysowała... No ale na pewno, nie "opłaca" się wymieniać szyby teaz kiedy jeszcze mamy zimę...wiosna to może być dobry moment... Swoją drogą, jeśli nie oryginalna szyba, to może orientujecie się jakie marki są godne rozwagi ?? |
![]() skalar Yaris Luna LPG Bochnia | 2004-01-29 11:02:44 Co do wymiany informacji pomiędzy ubezpieczycielami - wg agentki ubezpieczeniowej u której ubezpieczałem auto niestety jest to faktem.
Stwierdziła ona, że wprawdzie można ryzykować i podpisać umowę z nowym ubezpieczycielem tak jakby się nie miało żadnego stażu za kółkiem. Ale gdy to wyjdzie w razie szkody to konsekwencje łatwo przewidzieć. |
![]() skalar Yaris Luna LPG Bochnia | 2004-01-29 11:10:38 Aha i jeszcze jedno: wg wspomnianej agentki duże zmiany w dziedzinie ubezpieczeń mogą nastąpić po 1 maja ale szczegółów niestety nie znam (poza tym, że nie będą już konieczne zielone karty w krajach unii oraz kilku innych o czym już było na tym forum) |
![]() Meteor TOYOTA DRIVER Toyota Carina E 2.0TD Warszawa | 2004-01-29 11:23:00 Z tą wymiana z AC moze byc różnie, oczywiście zyskuje się na plus bo szyba jest w zasadzie "gratis" (no bo składka i tak jest zapłacona), ale nie zawsze sie to opłaca w dłuższym rozrachunku, bo może niekoniecznie to powoduje zwyżkę ale na pewno nie podwyższa obizki. ![]() ![]() Mnie 2 lata temu mało szlag nie trafił jak uszkodziłem drzwi w nissanie a chyba z miesiąc wcześniej robiąc porządek w polisach stwierdziłem że wydałem w ciagu kilku lat juz z 10 tys. na AC i nic ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No i zgłosiłem to z AC ![]() Już w pierwszym roku zapłaciłem za AC ponad 800 zł więcej - i to nie była zwyżka tylko zakwalifikowanie do innej grupy (do 5lat i powyżej 5 lat bezszkodowe AC) a w tym roku udało mi sie zapłacic tylko 300 zł więcej- ale tylko dlatego że negocjowałem z Pezesem Tak że w sumie raczej sie nie opłacało ![]() ![]() ![]() Oczywiście zgoda że po co w takim razie płacić to AC jak sie z niego nie korzysta, doszedlem do wniosku że chyba jako zabezpieczenie przy dużych kraksach, przy kradzieży i ze wzgledu na NW. Co do szyby to proponuję ją albo skleić - i to jak najszybciej (chodzi o to aby się nie dostały drobinki kurzu do szczelin bo będzie później widać klejenie) albo ogóle zostawić i czekać na inne kamyki w kązdej chwili moze jednak peknąć i wtedy juz będziesz musiał ją wymienić Z szyb nieoryginalnych proponuję NORGLASS - jedne z lepszych na świecie i robione w Polsce na jakiejś skandynawskiej licencji. A tak w ogole to na takie piaskarki i inne MPO od których dostaniesz kamieniem to jest sposób ![]() ![]() ![]() Moja szyba przednia do Cariny E z paskiem kosztowała mnie we wrześniu 2003 niecałe 50 zł (tak piećdziesiąt nie pomyliłem się ) [ wiadomość edytowana przez: Meteor dnia 2004-01-29 11:25:55 ] |
![]() skalar Yaris Luna LPG Bochnia | 2004-01-29 12:53:58
Czy mógłbyś nieco rozwinąć temat. O co chodzi z tą szybą z paskiem ![]() |
![]() skalar Yaris Luna LPG Bochnia | 2004-01-29 13:11:17
Tylko nie bardzo rozumiem dlaczego jest to skuteczny sposób na piaskarki i inne pojazdy rozsiewające kamyczki (chyba że źle zrozumiałem wypowiedź Meteor-a) |
![]() Meteor TOYOTA DRIVER Toyota Carina E 2.0TD Warszawa | 2004-01-29 13:27:51 ****SKALAR dobrze zrozumiałeś, tylko że ja specjalnie nie rozwijałem tematu, po to aby nie wygladało że udzielam dziwnych rad albo namawiam do oszustwa ![]() ![]() ![]() MaciekB w zasadzie wyjaśnił - chodzi o naprawienie Twojej szkody ich OC - najlepiej własnie z jakiejś firmy, bo prywatny gośc będzie robił o wiele wieksze problemy, a np. MPO (przynajmniej warszskie) ma ubezpieczenie takze w tym zakresie Pasek przyciemniony m.in własnie tak jak MaciekB napisał o tego się przydaje i zato plus duplikat naklejki na szybę była dopłata. Nie musi też byc to MPO może to byc też np. rozsypane żwir na drodze którego nikt nie sprzątnął, tylko tu jest dłużej bo trzeb znaleźć zarządcę drogi zwrócić się z wnioskiem o zwrot itd. Zimą najlepsza jest pisakarka bo ona "rozrzuca", problem jedynie w jej zatrzymaniu, wezwaniu Policji, wyegzekwowaniu oświadczenia itp. Będziesz chciał to zadzwoń - nr w profilu |
![]() skalar Yaris Luna LPG Bochnia | 2004-01-29 13:39:42
Niestety ja tego nie zrobilem - teraz to morda zbita. Ale zaraz po zdarzeniu zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem - ale stwierdziłem że nawet gdybym zawrócił, dogonił go, następnie zatrzymał (co mogłoby nie byc takie proste) to gość mógłby się wyprzeć , że to nie on i niczego nie podpisać a ja nie bardzo mógłbym mu udowodnić że nie ma racji. Dlatego sobie podarowałem zwłaszcza, że trochę się spieszylem do domu. Może to jednak był błąd ![]() Cóż - obecnie auto jest w trakcie klejenia szyby. Gość z serwisu stwierdził że jest 5 % ryzyka, że podczas wiercenia szyba dalej pęknie a wtedy to już tylko wymiana zostaje. Dzisiaj po pracy będę wiedział jak chlopakom poszło. |