Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dulczas Opel Signum Sport Elbląg | 2004-02-01 13:48:14 Dzieki Elvis!!! Wychodzi na to, że obydwaj na temat filtra odmy wiemy dokladnie tyle samo - czyli nic.Pozdrawiam!!! |
![]() rmickey Vectra B 2.0 CDX Warszawa | 2004-02-02 09:54:33 Filtr ten warto zalozyc, tym bardziej ze koszt niewielki ok. 50 zl.
Powod - mniej zasyfiony silniczek krokowy i przepustnica. Po drugie Opel cos schrzanil z odma w x20xev i sam nawet zaleca zalozenie tego filtra. |
![]() vadiq VECTRA B KOMBI Luboń/Poznań | 2004-02-02 11:55:21 Witam!
Jestem początkującym userem Astry i chciałem zapytać co to jest ta ODMA i gdzie jej szukać? PZDR |
![]() biadun Opel Vectra B Łomża | 2004-02-02 15:04:21 Mówiłem żeby odmę zdjąć a nie zatkać, czyli układ korbowy będzie odprężony |
![]() ZAWA Opel Omega B Caravan Grójec | 2004-02-02 15:08:12 przez przypadek wszedlem na strone klubu vecty i znalazlem tam duzo porad i jedna dotyczyla wlasnie odmy u jest link do tej strony. sa tam zdjecia i opis~!!!!
odma Pozdrawiam Piotrek |
![]() gbos Opel Vectra A/B Koszalin | 2004-02-02 15:13:24
nie wiem czy będzie na tyle wydajne odprężenie (przy podłączonej odmie jest podciśnienie) |
![]() Slawek BMW E36 Szczecin | 2004-02-02 16:27:26 Sorka ale jakie wy macie cisnienie w skrzybi korbowej???
Przeciez to jest zwykle odpowietrzenie, i wcale ni jest tam potrzebny jakis wielki przeplyw... |
![]() Elwis Forumowicz Zafira Porsgrunn/Telemark/Norwegia | 2004-02-02 16:59:31 SŁAWKU TO ZALEŻY JAKI KTO MA SILNIK,
ZA ZALEŻY OD STANU SILNIKA Z TYM CIŚNIENIEM.... JAK KTOŚ MA SILNIK W TAKIM STANIE ŻE NP. ODKRĘCA PODCZAS PRACUJĄCEGO SILNIKA KOREK WLEWU OLEJU I SILNIK GAŚNIE LUB SPADAJĄ JEGO OBROTY TO PODOBNIE BĘDZIE PRZY ODŁĄCZONEJ I NIE ZAŚLEPIONEJ ODMIE....... ![]() ![]() ![]() |
![]() gbos Opel Vectra A/B Koszalin | 2004-02-02 17:39:23
zrób próbę, zobaczymy |
![]() vadiq VECTRA B KOMBI Luboń/Poznań | 2004-02-03 11:06:43 Pocztałem troche i znalazłem odmę ![]() ![]() ![]() Dodam, że auto kupiłem z przebiegiem 99000km, teraz jest 104000 Ile faktycznie ma przejechane niestety nie wiem ![]() |
![]() RWicik Chevrolet Lacetti WA, PL | 2004-02-03 14:39:07 Jeśli się nie mylę, to odma powinna iść od pokrywy do kolektora dolotowego. Jeśli idzie gdzieś za silnik, to znaczy, ze ktoś tak puścił ją luzem, co by za dużo oleju nie dawało do kolektora. |
![]() vadiq VECTRA B KOMBI Luboń/Poznań | 2004-02-03 16:30:04 Nie idzie luzem na dół. Kolanko łączy pokrywe zaworów z jakąś drugą rurką(rurka jest przytwierdzona do bloku silnika) która schodzi w strone michy olejowej. |
![]() gbos Opel Vectra A/B Koszalin | 2004-02-03 18:13:34
jwst to kolano gumowe, które łączy rurę (schodzi z boku miski olejowej) z krućcem pokrywy zaworów. Syf w tym kolanku to efekt niewygrzanego silnika (krótkie odcinki) [ wiadomość edytowana przez: gbos dnia 2004-02-03 18:21:28 ] |
![]() vadiq VECTRA B KOMBI Luboń/Poznań | 2004-02-04 12:38:52 GBOS faktycznie krótkie odcinki robie i ten syf może być od niewygrzanego silnika ![]() Dodam że błotko jest tam konkretne! POZDR!! |
harry Forumowicz Corsa - sprzedany olsztyn / warszawa | 2004-02-04 14:08:33 czyszczenie nic praktycznie nie da....
po tygodniu bedziesz mial to samo... jesli jestes pewien ze uszczelki sa dobre, nie ma "majonezu" na korku oleju - daj sobie spokoj - teki styl jazdy i koniec.... latem jak bedzie cieplej i mniej pary wodenj bedzie w skrzyni korbowej syfu bedzie mniej - tak samo jak zaczniesz robic dluzsze traski.... jedyny problem moze byc przy duzych mrozach.... kiedys zamarzla maz na kamien (w kadecie) w calym swietle przewodu odmy - i mam wrazenie ze to byl powod klopotow z uruchomieniem silnika a na dodatek wywalilo mi olej na zewnatrz... ale nie jestem pewien czy to bylo przyczyna - pamietam jednak ze sciskalem odme i byla cala jak kamien.... |
![]() rmickey Vectra B 2.0 CDX Warszawa | 2004-02-04 14:28:57 W zeszla zime zdejmujac ten filtr na odmie tez zauwazylem kakaowa maz (w zasadzie nie byla to maz tylko woda pomieszana z olejem, stan ciekly) i tez sie przestraszylem, ze moze uszczelka pod glowica. Wyczyscilem filtr dokladnie i po ok. 3 tygodniach zajrzalem ponownie, bylo czysciutko. W przeciagu tych 3 tygoni zrobilem 4 trasy po 150 km + jazda do pracy i z powrotem. Silnik sie dogrzal. Standardowo w zimie robie raczej krotkie trasy: praca-dom (13 km w jedna strone) i przy takiej zimowej eksploatacji auta to raczej normalne.
Takze, Vadig, nie ma czym se przejmowac. Dla sprawdzenia wyczysc odme, zrob dluzsza trase i wtedy sprawdz. Jezeli wszystko jest ok to nie bedzie sladu kakaowej mazi. |