Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() vadiq VECTRA B KOMBI Luboń/Poznań | 2004-02-01 13:14:50 Gdy ruszam albo lekko przygazuje słychać bulgotanie w silniku. Pierwsze co mi przyszło do głowy to oczywiście, że silnik jest zapowietrzony bo objawy takie pojawiły sie po wymianie termostatu. Jedyne co ja zrobiłem starając sie zlikwidować bulgotanie, to odkręciłem korek zbiornika wyrównawczego i pogazowałem ale to niestety nie pomoglo.Prosze podpowiedzcie jakie są sposoby odpowietrzania (pod warunkeim oczywiście że to zapowietrzenie)
P.S. A swoją drogą ile powinno być płynu w zbiorniku wyrównawczym jak silnik jest zimny, a ile jak jest ciepły? U mnie na ciepłym jest troche poniżej połowy. |
![]() Slawek BMW E36 Szczecin | 2004-02-02 02:27:46
No to jest zecydowanie za malo - przy zimnym silniku uzupelniasz do przetloczenia na zbiorniczku wyrownawczym Lepiej nalac za duzo niz za malo, bo w razie czego nadmiar cisnienia ucieka przez zaworek nadcisnieniowy w korku... A jak masz za malo plynu to przy nizszej temperaturzej bedzie sie gotowal... |
![]() vadiq VECTRA B KOMBI Luboń/Poznań | 2004-02-02 10:52:57
Sławek co masz na myśli mówiąc "do przetłoczenia"? |
![]() irmscher Pełnoprawny Klubowicz Omega B Była:Omega A ... Stuttgart / Szczecin | 2004-02-02 12:33:05 Kadetta odpowietrzałem tak:
zalać płyn na max aż sie wylewa , zostawić otwarty korek ,odpalić auto ,obroty ok 2 tyś czekać do włączenia wentylatora... cały czas uzupełniać na max płyn... po włączeniu wentylatora włączyć ogrzewanie na max, i dzlej czekać aż sie ponownie włączy wentylator jeszcze ze 2 razy... Wyłączyć motor żciągnąć nadmiar płynu i jest ok... Niestety w mojej omesi to niewypali...( ciśnieniowy układ ) Po takim eksperymencie miałem fontanne na 5 metrów ![]() |
![]() Slawek BMW E36 Szczecin | 2004-02-02 16:46:30
Zbiorniczek ma mniej wiecej w srodku swojej wysokosci taki zgrzew/spaw... a jak nie ma to powinien miec oznaczony wymagany poziom plynu i jeszcze napis KALT... |
![]() vadiq VECTRA B KOMBI Luboń/Poznań | 2004-02-03 10:48:05 Zauważyłem, że bulgotanie zanika gdy silnik osiągnie temperaturę przy której zaskakuje wentylator. W zbiorniku wyrównawczym poziom płynu chłodzącego wzrasta wtedy powyżej przetłoczenia o którym mówisz Sławku. |