MotoNews.pl

Które żarówki: 55W, 55W+30% a może 100W ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie dotyczące żarówek.

Obecnie mam założone Philipsa BlueVision 55w, jednak są chyba troche za słabe. Które lepiej i bezpieczniej założyć ??

Kiedyś założyłem 100W do Omegi'97 i potopiły mi się styki plastikowe, następnie poprzepalały się żarówki (inne auto -Laguna "przyjęła" 100-tki bez problemu).

Czy może ktoś używa takich w aucie, np. w Vetrze ??
O jakiej mocy żarówki polecacie ??

Z TEGO CO MI WIADOMO TO VECTRA NIE MOZE BYC NA 100 BO POPALA SIE STYKI A TAK POZATYM TO CHYBA 99% AUT KTORE MAJA H4 NIE POWINNY BYC ZAOPATRYWANE W TAK MOCNE ZAROWKI ALE MOGE SIE MYLIC
MOIM ZDANIEM LEPIEJ NIE RYZYKOWAC BO KOSZTY POTEM SA ZBYT DUZE
LEPIEJ KUP OSRAMKI +50 I BEDZIE LEPIEJ

sorki, zapomniałem dodać że w Vectrze mam żarówki H7, a te które padły w Omedze to były H1.

zdecydowanie polecam 55w + 30-50% więcej światła...philipski bądź osramki. 100w moga popalić klosze i kable, a 55 są za słąbe.

Z tego co kedyś wyczytałem na forum.tuning.pl to 100W nie można używać według przepisów. Nadają się one jedynie na rajdy O blue vision wyczytałem za to wiele dobrego...

zainwestuj w philips lub osramki 55w. + 50 napewno nieporzałujesz

No dokładnie, tyle, że nie BlueVision, a VisionPlus - o ile faktycznie chodzi Ci o jasność świecenia, a nie siakiś bajer... . A jeśli już muszą być "blue" to najlepiej albo Osram CoolBlue, albo Philipsy BlueVision.

Wzorem naszego klubowego kolegi z 3miasta, zwanego na polskich bezdrożach: Adam-Mistrz-Bezpiecznej-Jazdy-Bierz-Go-Z-Prawej!, wstawiłem sobie do kadzia żaróweczki 90/130W, nie czuję ani swądu, ani mi cieplej. Samochodzik gra i buczy, a jest o wiele jaśniej.

pozdro,
juice

Do swoje Omego włożyłem 100W i efekt taki sam jak przy 55W tzn. gówno widać. Jeśli chodzi o styki włącznika to nie ma żadnego problemu - spokojnie wytrzymują 2x200W - są przystosowane do obsługi halogenów do których prąd płynie przez ten sam włącznik.

Cytat:
2004-02-01 22:43:19, JuIcE pisze:
Wzorem naszego klubowego kolegi z 3miasta, zwanego na polskich bezdrożach: Adam-Mistrz-Bezpiecznej-Jazdy-Bierz-Go-Z-Prawej!, wstawiłem sobie do kadzia żaróweczki 90/130W, nie czuję ani swądu, ani mi cieplej. Samochodzik gra i buczy, a jest o wiele jaśniej.

pozdro,
juice

No dobra koniec śmiechu

A więc tak
Miałem pare autek i w nich mocne żarówki 100/130 W
- Vectra A
- Astra F
w nich napewno instalacje daje radę takim kombajnom i nic asię nie topi, ale do Cali takich żarówek nie zakładałem bo z opini innych właścicieli Calinek wynika że lampy się topią, więc zakupiłem Philips Vision + 50% więcej światła i powiem że różnica jest ogromna.

Cytat:
2004-02-01 22:43:19, JuIcE pisze:

pozdro,
juice

a ludki z naprzeciwka ci teraz nie migaja?
pewnie troche im po galach dajesz...

No dzisiaj kupilem zarowki Philipsa BlueVision.Zaloze je jesli dostane 2 plastykowe wciski przy reflektorze bo mi lata a nie chce zeby zarowki sie przepalily.Troche by bylo szkoda bo dalem 45zl za sztuke.Po zalozeniu napisze czy gra byla warta swieczki ......Pozdrowionka.

Cytat:
2004-02-04 08:09:05, Krzysztof24 pisze:
No dzisiaj kupilem zarowki Philipsa BlueVision.Zaloze je jesli dostane 2 plastykowe wciski przy reflektorze bo mi lata a nie chce zeby zarowki sie przepalily.Troche by bylo szkoda bo dalem 45zl za sztuke.Po zalozeniu napisze czy gra byla warta swieczki ......Pozdrowionka.

Jak kupiłeś BLUE to będziesz miał niebieskie światło, ale nie jaśniejsze. Jaśniejsze światło dają PHILIPS VISION PLUS +50%

Kiedys dawno temu mialem zarowki rzedu 100W i popalily sie zlaczki, a aku byl ciagle nie doladowany i zdarzalo sie zima nie odpalic. Auto kupilem z takimi zarowkami i wywalilem je. wiecej szkod niz pozytku.

[ wiadomość edytowana przez: RWicik dnia 2004-02-04 09:21:42 ]

Hejka

Krzysztof24, ale gdzie ty te BlueVision zamontowałeś, pod spodem auta ?
sadząc po zdjęciu

a tak na poważnie, mam takie same i nie są za mocne, VisionPlus polecam

kupiłem Osramy silver + 50%, nie mają żadnych oznaczeń tylko Osram, Bilux ...???
Świecą na żółto ???
gdzie ten Silwer ????
a może mnie narżneli ??

może ten silver, to metalowa oprawka żarówki

jeśli świecą na żółto to powinny być Golden

No wlasnie wracam z trasy no i coz powiem tak .Swieca jasniej strumien jest jasniejszy lekkawo blekitny ale to tylko na krawedziach sam strumien jest bialy ... Ale coz wydac 45zl za szt. nie. Nie ma wielkiej roznicy niz philipsy +50 no szalu nie ma ale moje reflektory tez nie sa pierwszej generacji Pozdrowionka.

A może lepiej wymienić lampy lub je dobrze wyczyścić. Jakiś czas temu miałem okazję porównać światła mojej omki z calibrą Portyka. Moje światła na zwykłych H1 55W od generała elektryka świeciły znaczniej jaśniej niż Philips Vision plus 50 w cali.

Cytat:
2004-02-05 18:14:17, paweldm pisze:
A może lepiej wymienić lampy lub je dobrze wyczyścić. Jakiś czas temu miałem okazję porównać światła mojej omki z calibrą Portyka. Moje światła na zwykłych H1 55W od generała elektryka świeciły znaczniej jaśniej niż Philips Vision plus 50 w cali.

Dokładnie, tylko ty masz nowe soczewki, a moje pamiętają fabrykę . Mam zamiar rozkręcić lampy na części i wszystko wyczyścić i wtedy powinien być efekt. Ale mimo wszystko jest ogromna różnica po tym jak w miejsce normalnych żarówek wstawiłem Philips Vision Plus +50%.