MotoNews.pl

Stuki na zimnym silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zawsze po odpaleniu zimnego silnika (1.8CD), ledwo slyszalne z kabiny stuki pochodzace z rejonu paska rozrzadu. Nasilaja sie po dodaniu gazu. Ustaja po lekkim nagrzaniu silnika.

Czy ktoś mial podobne?
Co jest powodem?

przebieg 150k
pasek wymieniany byl po 100k

Sebiano

Jestes pewein ,że to z okolic rozrządu???
Takie stukanie to zazwyczaj domena popychaczy zaworów...

sprawdz poziom oleju
i zalezy na jakim oleju jezdzisz i kiedy go wymieniales

Tak, tak, mamy w hydraulicznie kasowany luz zaworów i dlatego na zimnym silniku i nim olej zacznie poprawnie pracować, można słyszeć klekotanie, luz zaworów jest większy, po nagrzaniu ustaje, jeżeli tak jest to jest wszsytko w pożądku. Ale dla pewności sprawdź poziom oleju i obsłuchaj silnik przy otwartej masce.

Zacznij od wymiany oleju. Prawdopodobnie masz nieco zmęczony lub kiepskiej jakości.

Wątek jaki stosować i co ile wymieniać był wałkowany aż do bólu. Ja się nie wypowiem, bo mnie współklubowicze zlinczują.

też wydaje mi się że to zawory, u mnie jest podobnie, zapalam na zimnym silniku i przez krótki czas słysze klekotanie ale wyczytałem kiedys na forum to że hydrauliczna regulacja zaworó więc się nie przejmuje, a pozatym to ustaje po krótkiej chwili.

ja sie tez pod tym podpisze, przy mrozach troche stukalo zanim sie nie rozgrzal, ale przy dodatnich temp jest od poczatku cichutko

pozdrawiam,