MotoNews.pl

[Yaris] Fegla i opona

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc!
Szukam Informacji nt. rozmiarow standartowej felgi montowanej w Yarisacc Terra 2001 (Szeroskosc wysokosc, osadzenie) - i gnebi mnie jeszcze jedno pytanie - jaka opone o maksymalnej szerokosci i najnizszym profilu mozna zalozyc na takowa fabryczna 14" felge stalowa w Yarisach? Czy rozmiar kapci letbnich GoodYear Eagle GSD2 185/55 14" Bedzie dobra? A ten sam rozmiar BridgeStone'ow RE720? - a mozna zalozyc opone o szerokosc 195 i profilu 55? Jak to bedzie sie mialo do wlasciwosci trackyjnych z porownaniem standartowego Michelina Energy XT1? Czy prowadzenie, trzymanie sie auta na prostej i zakretach sie poleszy? A co z bezpieczenstwem? (rozcinanie, bulwy itp?) - takiej "zmodyfikowanego rozmiaru? Za wszelkie odp dzieki

chcesz iść w szerokość czyli mam rozumieć że auto ma lepiej trzymać sie drogi i pozwalać na sportową jazdę ? jeśli tak to zapomnij o felgach 14 cali w yarisie i od tego zacznijmy.

Cytat:
2004-02-02 15:35:56, Crit pisze:
chcesz iść w szerokość czyli mam rozumieć że auto ma lepiej trzymać sie drogi i pozwalać na sportową jazdę ? jeśli tak to zapomnij o felgach 14 cali w yarisie i od tego zacznijmy.

Jaka tam sportowa jazde - chce tylko nieznacznie poprawic trzymanie na zakretach - bo dotychczas mnie lekko znosi - i wiem ze jest to wina zbyt waskiej i zbyt wysokiego profilu opony - a chce 14" bo auto na takich oponkach sie szybciej toczy - jezdzilem na 15" i nie wyciagnalem na nich 190 km/h tak jak na 14" - ale jak juz mowilem nie chodzi tu o predkosc maks powiedz tylko czy 195~185/55~60 beda pzasowac standartowo do stalowej fabryznej felgi w Yarisie Terra 1.0 2001

185/60 będą pasowały średnicą zewnętrzną, 195/55 są za małe a 195/60 za duże. Tak czy inaczej przy tej szerokości będą balony na tak wąskiej feldze, ale można zakładać. A przyspieszenie i prędkość maksymalna zmienia się w zależności od średnicy koła więc jeśli miałeś 15 i vmax był mniejszy to może były mniejsze koła, oczywiście wpływ na osiagi ma też szerokość opony i waga koła a nie średnica felgi.

jak chcesz żeby Yarek lepiej trzymał się drogi na zakręcie to zainwestuj w sprężyny, na pewno lepszy efekt niż przy zmianie opon a wydatek podobny

Tu nie chodzi o iscie zmiane trakcji - chodzi o to ze tego lata przychodzi mi wymienic opony (auto z 2001 i caly czas na ttych samych laczkach zima-lato ) Pomyslalem ze przy okazji wymiany opon - dzeki nim poprawie trakcje auta poprzez obnizenie profilu i zmiane na szersze laczki - myslalem o zalozeniu DoodYear'a Eagle F1 GSD2 lub Bridgestone'y RE720

a to co innego , a jedyny zamiennik jak dla mnie to 185/60

El_Chueco jako klubowicza zapraszam w niedzielę na andersa o 19:00 pogadamy na ten temat, zawsze to łatwiej aniżeli na forumie

Cytat:
2004-02-02 15:58:57, El_Chueco pisze:
Jaka tam sportowa jazde - chce tylko nieznacznie poprawic trzymanie na zakretach - bo dotychczas mnie lekko znosi - i wiem ze jest to wina zbyt waskiej i zbyt wysokiego profilu opony -

Moze i to wina "65" ale IMO to, ze sa to XT nie jest bez znaczenia - wg mnie jedna z gorszych opon. Jak tylko zrobi sie cieplej to piszczy jak stado glodnych myszy przy kazdym ruszaniu, hamowaniu, szybszym zakrecie itd.
Na mokrym kazdy start to buksowanie a przy biezniku o wysokosci ok 5mm udalo mi sie (podczas deszczu) Berlingiem 1.4 (75KM !)przy ok 110km/h na IV biegu ladnie zawinac asfalt na odcinku .. ok 30m.
Poza tym witam na forum kolejnego PMSowca
PZDR
Tomek (tmw)
Yaris MMT - TKP edition
Brava JTD - PMS edition

Cytat:
2004-02-02 19:26:43, Crit pisze:
El_Chueco jako klubowicza zapraszam w niedzielę na andersa o 19:00 pogadamy na ten temat, zawsze to łatwiej aniżeli na forumie

- hmmm no ok ale czemu w niedziele i czemu o 19? kurcze a nie mozna by bylo wczesniej? - no bo ja wieczorami sie ucze do sesji - no ale zoabczymy? A co to jest spot GDS'u czy co?

Cytat:
2004-02-02 21:29:08, tmw pisze:
Moze i to wina "65" ale IMO to, ze sa to XT nie jest bez znaczenia - wg mnie jedna z gorszych opon. Jak tylko zrobi sie cieplej to piszczy jak stado glodnych myszy przy kazdym ruszaniu, hamowaniu, szybszym zakrecie itd.
Na mokrym kazdy start to buksowanie a przy biezniku o wysokosci ok 5mm udalo mi sie (podczas deszczu) Berlingiem 1.4 (75KM !)przy ok 110km/h na IV biegu ladnie zawinac asfalt na odcinku .. ok 30m.

Dokladnie - jak wjezdzam w kaluze to strasznie niesie, a jak zryje asfalt na swiatlach to strasznie daje po kole kierownicy - pozatym opona wyglada na rodzaj dostawczarkiej
Cytat:
Poza tym witam na forum kolejnego PMSowca
Tomek (tmw)
Yaris MMT - TKP edition
Brava JTD - PMS edition

I jak witam... ale cos tak nie zauwazylem cie na PMS'ie - hmmm ciekawe ilu nas tu jest - Sekciarzy Yarisowcow

Cytat:
2004-02-02 21:57:22, El_Chueco pisze:
A co to jest spot GDS'u czy co?

nie ale w tym samym miejscu i czasie

Hmmm no nie wiem - zoabczymy jak bede to bede - tylko blagam nie kazcie mnie sie obklajkowac - no wlasnie co do waszej naklejki rozpoznawczej - macie juz jakas? A jak tak to gdzie? Bo chcialbym zobazyc wzor - moze jednak lepiej szerzyc w spoleczenstwie swiadomosc o powstaniu Toyota Club Polska (BTW cos ta stroniczka siermiezna jest)

Wzór możesz znaleść w wątku o naklejkach klubowych, a stronka nowa juz sie robi

Póki co to są podkładki pod tablice, akurat wyszła nowa partia

Cytat:
2004-02-02 22:07:03, El_Chueco pisze:
I jak witam... ale cos tak nie zauwazylem cie na PMS'ie - hmmm ciekawe ilu nas tu jest - Sekciarzy Yarisowcow

z Naszej Sekty oprócz Ciebie jest jeszcze Dman i Ja

ogólnie z PMS jest więcej osób

Czyzby ludzie z PMS'u uciekali? HAHAHA - a wiesz naszdl mnie taki pomysl co aby zalozyc grupe dysk. pl.misc.samochody.toyota - co ty na to - dzialalo by to szybciej od tych opartych na www - no ale to moj taki maly pomysl - kurcze ale dalej mi nie odpowiedzieliscie jaki najnizszy profil i najszersza opone mozna zalozyc na standartowa stalowa 14 ktora byla w Yarisach Terra 2001 - no i wymiary felgi (wysokosc, osadzenie, szerokosc, sruby itp)

Cytat:
2004-02-03 15:56:53, El_Chueco pisze:
odpowiedzieliscie jaki najnizszy profil i najszersza opone mozna zalozyc na standartowa stalowa 14 ktora byla w Yarisach Terra 2001 - no i wymiary felgi (wysokosc, osadzenie, szerokosc, sruby itp)

IMO jedyny sensowny = w miare tani, rozmiar to 185/60R14 (tu moge spokojnie polecic Dunlop SP Sport 01 - mam takie cos w Bravie - za komplet placilem ok 800zl.
Co do felgi to w Yarisie '03: 5.5x14", 4x100, ot. centr. ... nie pamietam - 54.1 ?, ET - fabryczne alusy maja 45.

Cytat:
2004-02-03 15:56:53, El_Chueco pisze:
Czyzby ludzie z PMS'u uciekali? HAHAHA - a wiesz naszdl mnie taki pomysl co aby zalozyc grupe dysk. pl.misc.samochody.toyota - co ty na to - dzialalo by to szybciej od tych opartych na www - no ale to moj taki maly pomysl

Grupa o toyocie już jest założona, trzeba tylko podłączyć się do odpowiedniego serwera news (nie mam tu namiarów). Niestety ruch jest tam bardzo mały bo... wszyscy są odsyłani tutaj

Co do PMS to jak sam wiesz do każdego wątku o Yarisie zwykle podpina się ten czy inny młotek który zaczyna udowadniać że Toyotami jeżdżą -tu wstaw ulubione obraźliwe słowo-, że Yaris pojedzie 155km/h i ani krztyny więcej i że w ogóle się rozpada zaraz po wyjeździe z fabryki. I dyskutuj tu z takimi.

Niestety na temat felg nie mam nic do powiedzenia

Ot taki pomocny sofcik:
Przelicznik

Pomoże w wielu rozterkach.

Ja stawiam na Goodyear Ventura 195/55R15. Miałem takie oponki w Tigrze i powiem Wam, że po jednym sezonie nie wykazywały praktycznie śladów zużycia (a tigrą jeżdziło się ostro )
Odprowadzanie wody - super. Jak tylko się upewnię, że pasują do Yarisa z silnikiem 2SZ-FE (bo raczej będą ok wg programiku) to kupuję na wiosnę do mojego Hicksmobilu.