[125] Jaki silnik?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chyba nadszedł czas na zmiane silnika w mym aucie. Dbam o niego, ale przejechał on juz 165 tys. kilometrów. Moje pytanie to: jakie inne silniki mozna wstawić do duzego fiata? Ponoć nawet jakis diesel od volkswagena da sie wcisnac. Prosze o dokladne opisy. Rzadko moge siedziec na waszym forum, dlatego jesli komus sie chce niech skrobnie cos ciekawego na mego maila lkurek@poczta.fm
Co najwazniejsze, jakie przerobki trzeba wykonac (tzn. skrzynia biegow, wal napedowy, mocowanie).
Pozdrawiam, trzymajcie sie, bo... slisko na tych polskich dziurach.

TEMAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MA JASNO MÓWIĆ O CO PYTASZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[ wiadomość edytowana przez: schwepes dnia 2004-02-02 17:42:04 ]

Wchodza napewno wszystkie silniki poloneza (nie wiem jak z 1.4 16V roveraczy nie trzeba delikatnie czegos przerabia) do polonezów wciskali podobno jakies od forda sierry i scorpio tez podobno bez wiekszych przeróbek. Kumpel miaB w fiacie od plusa 1.6 GSI wielopunkta ok 90KM i mu pieknie chodzilo ze st0operem w reku 9,4 sek do setki v-max ok 200 (nielecial tylwe bo sie bal lecial maks 185 na czwórce nie wrzucajac piatki) tyle minus jest z tym silnikiem ze trzeba caBa elektryke przekBadac wraz z komputerem itp któtka mówiac odchu... roboty (nawet bak przekladac trzeba)
Pozdro

oferta NITRO
Sprzedam silnik 2,0 T V6 z alfa romeo 164
Kompletny z osprzętem 220 KM
Silnik posiada dokumentację
Cena 2700 zł

jezeli chcesz czerpac przyjemnosc z jazdy Fiatem to nie baw sie silnikami ponizej 100 KM.
minimum 1.8 lub 2.0 DOHC - FIAT
taka V6 to naprawde nie duzo jezeli jest z osprzetem.
do tego skrzynie z 2.0 131
hmmmm az slinka cieknie

silnika z poloneza nie oplaca sie kupowac.

mialem w fiacie diesla i niechce wiecej go znac-Fiat to nie ciagnik!.
zanim pomyslisz o dieslu to przejedz sie fiatem nie przekraczajac 4000 obr/min
wowcza V-max to okolo 120 km/h.
a przerobek DUZO i jezdzisz traktorem i przyspieszenia Brak.
a gaz tanszy.

Cytat:
Kumpel miaB w fiacie od plusa 1.6 GSI wielopunkta ok 90KM i mu pieknie chodzilo ze st0operem w reku 9,4 sek do setki v-max ok 200 (nielecial tylwe bo sie bal lecial maks 185 na czwórce nie wrzucajac piatki)

no to 2.0 DOHC gaznik pewnie bedzie mial ze 6.45 do setki i
V maxa 240

PG ty normalnie szalony jestes 220 koni w 125?? YESS!! pomysl ciekawy... sam takiego pomysla mialem gdy jeszcze mialem mojego 125 1971... mial dostac silnik z ritmo abarth, ale to tylko kolo 140 koni po lekkim podkreceniu...poszukalem i znalazlem silnik z... maserati biturbo SE, 2000 i 210 koni...... silnik byl za 1500 zeta tyle ze byl w "niewiadomym" stanie to znaczy mial napewno wywalone uszczelki pod glowicami poza tym to dosc nietypowy silnik, 3 zawory na cylinder dwie turbiny i te pe.... straszne koszta jesli cos bylo zwalone w silniku.... ale efekt bylby niezly co?

Co do silnika z Alfy to taka dyskusja juz była na starym forum Silnik diesla w 125p ma moj kumpel z klasy i nie narzeka Nie wiem jak jest z ta predkoscia max i jka ma skrzynie tam Jak nie zapomne to jutro sie spytam

Cytat:
2004-02-02 17:36:43, Twarog pisze:
Wchodza napewno wszystkie silniki poloneza (nie wiem jak z 1.4 16V roveraczy nie trzeba delikatnie czegos przerabia) do polonezów wciskali podobno jakies od forda sierry i scorpio tez podobno bez wiekszych przeróbek. Kumpel miaB w fiacie od plusa 1.6 GSI wielopunkta ok 90KM i mu pieknie chodzilo ze st0operem w reku 9,4 sek do setki v-max ok 200 (nielecial tylwe bo sie bal lecial maks 185 na czwórce nie wrzucajac piatki) tyle minus jest z tym silnikiem ze trzeba caBa elektryke przekBadac wraz z komputerem itp któtka mówiac odchu... roboty (nawet bak przekladac trzeba)
Pozdro

I wtedy się obudziłeś??
"delikatne przerabianie" pod silnik rovera w DF?Dobre!!Zapytaj kolegę AndrewS - on ma w DF silnik roverka ile pracy pochłania taka "delikatna przeróbka...
W polonezach montowano silniki 2.0 OHC z Forda Sierra.Moc 105KM.Przeróbek od cholery-jeszcze więcej niż przy roverku.
A co do osiągów Df-a Twojego kolegi na silniku GSI poloneza to... Tylko dlaczego Poldek z takim silnikiem ma ok.15s do 100km/h??No i z takim silnikiem jest od chu... roboty,a z roverem mniej???
Pozdrawiam i gratuluję poczucia humoru

Polonez jest cięższy od DF-a z tym silnikiem poldki mają ok 12 maks 13 sekund do setki. Plus w tym był wyjety katalizator, przerobiony wydech i cos przy silniku mial jakies patenty delikatne.
a przy roverze to mi chodziBo ze mo|e nie pasowac na mocowaniach bo GSi i inne poldka pasuja bez problemu tylko np cala elektryke i osprzet trza zmieniac

12.5 sekundy do setki miał Poldek z silnikiem Forda[105KM].
Co do reszty się zgadzam tym razem

1,6 dohc z mirafiori spokojnie wystarczy. a jak sie bedziesz nudził i mial duzo pieniedzy to mozesz sobie nawet silnik od formuły 1 wsadzic bo wszystko sie da zrobic. nie da to sie tylko zjesc wiorów i wysrac deski, albo trzasnac drzwiami obrotowymi. Bo z samochodami to mozna zrobic wszystko.
Pozdrawiam:]

Hmm może nie jestem za bardzo w temacie ale polonez 1,6 gsi ma 84 km i 14.5 katalogowo do 100(czytaj troche przymuł).

Art126 Jak jestes z wolomina to może kojarzysz czerwony fiat z biaBymi pasami przez srodek jezdzil po okolicy jakies póltora roku temu to wlasnie tamten mial 1,6 GSI tylko ze go sprzedal za gluopie 1000 zl bo mu podluznice szly od mocy hehe
A to polonezy z 1,6 GLI (jednopunktowe) miaBy 14.5 a GSI miaBy mniej co[ koBo 12.5 z tego co pamietam