| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-02-03 01:17:50 Troche OT
Tak z miesiąc temu zauważyłem dziwne gwizdanie niezależne od obrotów silnika, ale zmieniające ton np po włączeniu świateł albo w rytm działania kierunkowskazów. Jednocześnie widziałem, że ładowanie spadło - przy włączaniu ogrzewania szyby przygasały światła. Czyli - myśle sobie - mostek do wymiany. Ale wiedziony intuicją zbadałem najpierw akumulator i o mało się nie poparzyłem dotykając klemy! okazało się że w serwisie nie dokręcili prawidłowo klemy co powodowało słaby kontakt. Po poprawieniu ładowanie wróciło do normy, a gwizdanie ucichło, a ja jeżdże piąty rok na oryginalnym aku przy niedawnych mrozach i parkowaniu pod chmurką. Maciek - może powinieneś zatem poszukać usterki poza alternatorem - np regulator napięcia, masa, akumulator, itp? A może winne jest słabe chłodzenie alternatora lub gdzieś się kabel przetarł i robi się nagłe zwarcie? |
SPERmOjadEk Volvo V70 2,5TDI 97/98 Białystok | 2004-02-03 08:44:59 Temat tego urządzonka przerabiałem wielokrotnie, posługując się bliską Tobie logiką.Skoro coś ma wymienne części należy je wymienaić, a nie całość. Efekt był taki, ze wymieniałem, podobnie jak i TY, dośc często to:stojan, to wirnik,to łożyska, to moduł itd. itd. Wydałem masę kasy, jeszcze wiecej nerwów. Jak stanąłem w W-wie, skąd holowano mnie zimą zmieniłem taktykę. Kupiłem nowy alternetor (jest to chyba Delco) i od 100kkm "zapomniałem" o nim. PS kupisz go w wielu sklepach elektrotechnicznych do autek, nie musi być "Daewoo" bo i tak oni montowali amerykańców. Zwróc tylko uwagę na umiejscowienie wentylatora alternatora (wewnątrz, czy na zewnątrz). |
SPERmOjadEk Volvo V70 2,5TDI 97/98 Białystok | 2004-02-03 09:33:24 Właśnie sprawdziłem aktualną cenę. Nowy do 1,8 (pewnie i do 2,0)jest w cenie 395zł brutto "od ręki". Pewnie można coś utargować. |
kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2004-02-03 12:26:19 Witam.
Warszawa ul. Wolska 82 firma A.F. JETTRO , nowy za 450zł z pozostawieniem starego. Kobar |
MacMaciek Peugeot 407 Warszawa | 2004-02-05 15:39:23 Założyłem i działa, ale trudno żeby nie działał pzdr |
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2005-12-12 20:21:53 o ile zdążyłem się wywiedzieć to duże znaczenie ma pobór prądu przez odbiorniki. im więcej tym szybciej pada alternator (np wspomaganie elektryczne) zgodnie z logika.
jesli więc u ciebie problem pojawia się w czasie deszczu przejrzał był instalację czy gdzieś nie ma przetarć itp i przy wilgoci nie powodują zwarć. Po ty co twierdzi elektryk który mi robił alternator, zawsze należy sprawdzić i regulator i prostownik. Nie pamiętam dokładnie ale może być sytuacja w której ładowanie będzie ok mimo że któryś z tych elementów jest częsciowo padnięty. Powoduje jednak że przy dużych poborach (światła+ ogrzewanie szyby + dmuchawa itp) reszta będzie często padać. pozdrawiam |