Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() szad Corolla TS Legionowo | 2004-02-05 18:04:02
bo nie za bardzo moga przez telefon pomoc 1. za malo powietrza w lewym kole 2. geometria (do wykonania u nich) 3. krzywa tylnia belka skretna (kolega od Corolli TS tam mial, wymienili na gwarancji) powodzenia pozdr szad |
![]() szad Corolla TS Legionowo | 2004-02-05 18:09:05 jestem za! tez tak raz mialem po naprawie... pojechalem, okazalem swoj brak akceptacji do krzywej kierownicy.. i za 20 min byla juz prosto ![]() |
preszka Warszawa | 2004-02-05 18:17:18 Mam jednak nadzieję, że przyczyną nie będzie tylnia belka skrętna... ![]() pozdrawiam Piotr Reszka |
![]() szad Corolla TS Legionowo | 2004-02-05 19:02:33
a gdzie kupiles i jaki samochod? |
preszka Warszawa | 2004-02-05 19:32:29
Toyota Corolla 1,6 (terra+klima), Toyota Włochy (Warszawa). |
![]() MarQs TOYOTA DRIVER Yariska Warszawa | 2004-02-05 19:37:35 jedz tam jutro i zrob dym... a jesli faktycznie cos jest nie teges z ukladem jezdnym - to moze byc niebezpieczne. jak nie wlochy to poszukaj w innym... moze marki - tam mnie zawsze od reki załatwiali... |
![]() rogacek TOYOTA DRIVER VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2004-02-05 22:03:09 może bita była i źle złożyli?? |
preszka Warszawa | 2004-02-05 22:11:23
Wątpie, ![]() pozdrawiam Piotr Reszka |
![]() szad Corolla TS Legionowo | 2004-02-06 00:02:30
chyba jednak sie da.. ona chyba wchodzi na wilowpust. obstawiam geometrie. nie sprawdzili jak zlozyli i juz. w markach robia to w 15-20 min ![]() |
MaciekB 4R W | 2004-02-06 00:54:00 też obstawiam geometrię - po kupnie jeździłem po serwisach, po wykluczeniu podstawowych możliwości obstawiałem maglownicę, co ja się najeździłem na na stację diagnostyczną (dobrze że za flaszkę ![]() A pół roku temu miałem stłuczkę (dla mnie) / wypadek (dla Alfy 155) i mi wjechał w lewe przednie koło - po takim zajściu już musiałem geometrię zrobić i teraz jak ręką odjął - wsio na wprost, aż mi dziwnie się jeździ ![]() |
![]() Micaj TOYOTA DRIVER Carina E 1.8 GL LB Starogard Gdański | 2004-02-06 08:02:39 Oj, specjaliści, specjaliści ![]() Oczywiście, że można założyć krzywo kierownicę. A konkretnie przekręconą (z reguły w prawo bo tak się łatwiej kieruje). Jak kiedyś sami rozbierzecie i złożycie wtedy zobaczycie jak jest to rozwiązane. Sam jak rozbierałem swoją Carinkę założyłem kierownicę o 10 stopni w prawo za bardzo przesuniętą ![]() I nawet tak jeździłem długi czas. Oczywiście, że nie można wykluczyć złego ustawienia geometrii bo to też może być przyczyna, niemniej jest możliwe krzywe założenie kierownicy. Zresztą problem jest już chyba rozwiązany. |
preszka Warszawa | 2004-02-06 09:06:23 Witam!
Okazało się, że zbieżność ustawiona była przy krzywo ustawionej kierownicy (przynajmniej tak mi w ASO powiedzieli), co podobno zdarza się raz na kilkaset samochodów (?). Po 15 min. samochód był gotowy. Udało mi się też wejść poza kolejnością (nawet bez specjalnego wykłócania się). pozdrawiam Piotr Reszka p.s. dziękuję za podpowiedzi. |
![]() Hicks TOYOTA DRIVER Yaris 1.3 Sol Wawa | 2004-02-06 09:43:23 Myślę, że wszelkie rozterki związane ze złą geometrią rozwiązuje test na prostej. Rozpędzasz furę na równej prostej, puszczasz kierownicę, jeśli wyraźnie i brutalnie znosi to coś ze zbieżnością/geometrią. Albo różne ciśneinie w oponach.
Jak tak sobie poczytałem to sam się zacząłem zastanawiać czy w moim Yarisie fajera jest równo przy jeździe na wprost. Ale raz mi się wydaje prosto raz lekko przekręcona. Trudno dojść przez te wszystkie obłości i łuki na desce przed kierownicą ![]() Ważne jest aby nie "walczyć" z autem przy utrzymniu kierunku. A zresztą co Wy wiecie o znoszeniu ![]() |
![]() alan03 TOYOTA DRIVER Yaris Luna Tarnowskie Góry | 2004-02-06 16:47:25 Jeśli chodzi o geometrię to wydaje mi się że auto powinno samo skręcać po puszczeniu kierownicy... poza tym po większym przebiegu z takim problemem pewnie było by nierównomierne zużycie ogumienia.
Ja mam podobnie u siebie... autko nie skręca mi w żadne ciemne uliczki tylko jedzie prościutko do celu... Przypomnieliście mi że też mam trochę krzywo ustawioną kierownicę. Po odebraniu auta powiedziałem to w serwisie ale stwierdzili żeby zrobić 1000-2000 km i wtedy powinno się dopasować wszystko, ja jednak zdążyłem się przyzwyczaić do tego i nie pojechałem tam drugi raz, choź do dzisiaj nie jest idealnie. Kierownica jest prawdopodobnie krzywo dlatego że jest źle przestawiona na wielowypuście... ale tam nie ma za bardzo mołżiwości ustawienia tego (po przestawieniu może być krzywo ale w drugą stronę) |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-02-06 16:53:56
Że co??? Jak to powinno samo skręcać?? Na prostej drodze ![]() ![]() |
![]() szad Corolla TS Legionowo | 2004-02-06 17:10:40
no to fajnie :] |
![]() leon99 TOYOTA DRIVER Yaris '03 + RAV4 '97 Wrocław | 2004-02-07 13:12:10 No, to rzeczywiscie dobrzy fachowcy, lepiej szybko znajdz inny warsztat.
Nastepnym razem znow cos im wypadnie...np. zapomna wlac oleju do silnika po wymianie (autentyczna historia ale z innego ASO, w dodatku zapewniali klientke, ze lampka cisnienia oleju POWINNA sie swiecic, silnik padl po 15 km jazdy...) |