| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
RICO__ Espero 1,5 LPG Kraina wiecznych lodów | 2004-02-06 22:03:37 Ale mam nadzieje ze masz inne glosniki niz standardowe... bo gdybys wzmaka dawal do fabrycznych to by raczej kaszana wyszla |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2004-02-06 22:36:18 Jeżeli to jest trzykanałówka, a masz porządne radyjko to przód podłącz pod radio i faderem trochę je przycisz by jedynie uzupełniały scenę dźwiękową.
Zmień tylne głośniki i je podłącz do wzmaka... Tak dla przykładu powiem co i jak mam u siebie : Przód : Pioneer 13 cm, chodzą pod radiem i są wyciszone lekko - tak jak napisałem uzupełniają scenę dźwiękową... Tył : Naprawdę dobre głośniki Boschmann trójdrożne, mające ładny środek i dyskotekową górę i dodatkowo tonsilowskie fluidy w oddzielnej budzie z filtrem górnoprzepustowym. Oczywiście odpowiedni skonfigurowany wzmacniacz z crossem na górę i dół do tuby ( czterokanałówka, a tak naprawdę teraz trzy bo bass chodzi na mostku ). Całość dobierałem i dostrajałem filtry we fluidach tydzień by uzyskać ulubione dla mnie dykotekowe brzmienie ( a nie każdy takie lubi bo to typowa "wanna" - mówię o wykresie słyszalnego pasma - ale takie chciałem ) SpeedR - Tobie pewno takie rozwiązanie się nie spodoba Kumpel, który słucha rocka mówi że to profanacja dźwięku - takie typowe umca umca... Ale oczywiście zależy jak chcesz aby to zagrało i jaką muzę preferujesz... Kombinuj i znajdź najlepsze rozwiązanie pod Twoje uszy... A moja żona wysiada z auta po moim bassowaniu jak pijana |
Zych Espero 1,5l GLX Bydgoszcz | 2004-02-06 22:53:47
Mamy chyba kompletnie inna koncepcje naglosnienia auta Przednie glosniki (16 + gwizdki na zwrotnicy) zasilam ze wzmacniacza - to jest dla mnie podstawa. Tyl to tylko uzupelnienie sceny dzwiekowej i to wlasnie tylko te glosniki bedzie napedzac radyjko. Nawet sie zastanawialem, czy w ogole je podlaczac... Zostaja tylko ze wzgledu na potencjalnych pasazerow tylnej kanapy W bagazniku bedzie skrzynka z subem i wzmacniacz, ktory ma napedzac przedni zestaw glosnikowy, no i tego suba, odcietego wbudowana zwrotnica ponizej 100Hz. Kolega ma juz wzmacniacz, wiec moze mi podpowie, czy wykorzystywal istniejaca instalacje, czy kladl nowe przewody sygnalowe do wzmaka? |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2004-02-06 23:08:02
Odcięcie bassu poniżej 100 Hz przy takiej konfiguracji spowoduje sporą dziurę w dżwięku... Ale to moje skromne zdanie... |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-02-06 23:19:39
Kurczę, zaczynam być tu znany - uciekam |
Zych Espero 1,5l GLX Bydgoszcz | 2004-02-06 23:34:51
Te 16 w przednich drzwiach calkiem nisko schodza, brakuje tylko naprawde niskich czestotliwosci. Ich pasmo przenoszenia: 60Hz-20kHz. Co do granicy odciecia suba, to bede to dobieral eksperymentalnie, ale nie sadze, zeby to bylo wiecej niz 130Hz. Powyzej tej granicy dzwiek zaczyna byc slyszany kierunkowo. |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-02-07 13:03:14 a czy moglby ktos kto ma wstawione zrobic zdjecie jak wyglada glosnik 16 cm w drzwiach na tym panelu, ja tez bym sobie zmienil moje 13 cm na plastikowych pierscieniach na 16 cm na panelach z MDF, poza tym z tyłu moze tak wsadzic 20 cm, nie bedzie przeszkadzala sprezyna od bagaznika albo 6X9 ? jak myslicie-co jest lepszym rozwiazaniem
Zolti moze dysponujesz jakimis fotkami jak to wyglada w espero bo w wyszukiwarce jakos nie potrafie znalesc takie coś na tył a takie cos na przod co o tym myślicie + oczywiscie wygluszenie drzwi [ wiadomość edytowana przez: Petersen dnia 2004-02-07 13:07:17 ] |
piotr-ek | 2004-02-07 13:08:21 W złym miejscu szukasz ;- Poszukaj u Maćka GT |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-02-07 13:18:26 dzieki Piter ale juz czytałem to, sam mam 13 cm z przodu, interesuje mnie jak wyglada zamontowany glosnik 16 cm z ta plyta z mdf-u i jak upchnac 20 cm w tylna polke |
Zych Espero 1,5l GLX Bydgoszcz | 2004-02-07 20:42:32
W przyszłym tygodniu postaram sie wrzucic fotki, jak tylko sie dorwe do cyfrowki. Wczesniej tez mialem 13 w przednich drzwiach. Montaz byl podobny jak u MackaGT. Na tej fotce widac wyraznie, ze sa szpary, glosnik nie dolega scisle do powierzchni drzwi. Fotka MackaGT Stosujac pierscien, mozesz wlozyc wiekszy glosnik i zapewnic jego dobry montaz. Wsadzilem do siebie Hertze, ktore maja glebokosc montazu 62mm i jest jeszcze luz do szyby. Pierscienie zrobilem z MDFu o grubosci 22mm. Jest to chyba maksymalny wymiar, tak, aby sie miescil pod tapicerka bez jej powazniejszych przerobek. Nie ma tez problemu z przyciskiem otwierania bagaznika - o to balem sie najbardziej. Szczerze polecam zamiane na wieksze glosniki, plus wygluszenie drzwi. Pierscienie z MDFu to koszt rzedu 5zl za material na dwa plus gora pol godziny zabawy wyzynarka. Od siebie, zamiast dawac te 20 na tyl, to doradzalbym zainwestowanie w porzadny separowany zestaw dwudrozny na przod. Bez tweeterow wysokie tony bede ginac gdzies w nogach |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-02-07 20:51:59 Zych !!! dziekuje
zrob te fotki, jak wygladaja same panele z MDF-u, jak na drzwiach i z glosnikiem-bartdzo Cie prosze....i ja pojde w ta strone i na przod dam 16 cm |
Zych Espero 1,5l GLX Bydgoszcz | 2004-02-07 21:05:10
No problem W poniedzialek albo we wtorek pstrykne fotki. U siebie nie chce juz drzwi n-ty raz rozbierac, ale pstrykne z Espero kuzyna, u ktorego jest tak samo zrobione i ktory jeszcze sie meczy z montazem zwrotnic i okablowania, wiec ma rozbebeszone prawie cale auto |
Zych Espero 1,5l GLX Bydgoszcz | 2004-02-10 20:47:18
Tak sie prezentuje glosnik na tym pierscieniu:
zblizenie:
i tu sam pierscien:
|
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-02-10 21:43:07 SUPER !!!
teraz juz wiem jak to wyglada, dzieki zych za fotki-jak bede mial troche kasy to bede działał-pozdrawiam |