MotoNews.pl

Jaki olej po remoncie silnika???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hej
mam takie pytanie:
silnik w mojej astrze ma przejechane 160 tyś km. ostatnio zrobiłem mały remoncik wymieniłem pierścionki na tłokach, uszczelniacze. do tego remontu silnik chodził na oleju syntetycznym castrol txt softec (5W30). teraz mechanik zalał silnik olejem mineralnym mobil 15W40. przejechałem ok 1000 km po remoncie i planuje wymienić olej (ze względu na różne poremontowe opiłki itp.) czy mogę wrócić do oleju syntetycznego? czy muszę już teraz jeździć tylko na mineralnym?????
pozdrowionka

oczywiscie ze możesz po takim przebiegu od remontu, śmiało lej syntetyk, ja leje do swojego LOTOS TRAFIC syntetic, ma certyfikaty różnych firm, to jest to samo co Shell, a parametry ma lepsze niż te tańsze Mobila.

Może mechanik specjalnie zalam mineralnym ...??? Po remoncie powinno sie zmienic olej po ok 1tkm...teraz wlewj spowrotem synteze.

Ja wiem jedno że syntetyczny barziej płucze silnik niż mineral.
Jak ktos ma stary motor i chce przejść na syntetyka to mu cały nagar wypłucze i filtr oleju zapcha.

Ale tobie to chyba nie grozi, Jak zaświeci ci sie kontrolka oleju tomoże być poprostu filtr tymi "opiłkami" i nagarem zapchany,

Lej syntetyk, co bedzie to będzie, na pewni silnika nie rozwalisz.

Powinieneś teraz wylać obecny olej zatkać szmatą otwór od filtra oleju / po wykręceniu filtra/ i uruchomić na 5 sek. silnik.Wypluje Ci w ten sposób wszystko z pompy olejowej. Po tej czynnosci zamontować nowy filtr oleju, zalać olej { ja lałbym w tym momencie Mobila 1 10W/40-pólsyntetyk} i jeśli wszystko masz dobrze złożone to bez problemów następne 150tkm.Życzę Ci jedna 200tkm.Pozdrawiam!!

ja bede zmienial olej ale TYLKO na syntetyk. autko zasluguje na najlepszy sprzet...

troszke z innej beczki...
czy przed remontem bral ci olej ?
czy sprawdzales sprezanie ?

zamierzam zrobic remoncik ale nie wiem czy juz warto...
oleju od zmiany do zmiany nie bierze, ale ostatnio zrobil sie lekko mulowaty....

hej
owszem brał olej i to w ilościach znacznych . ale główną przyczyną remontu było to że gwałtowni ubywało płynu chłodzącego, podejrzewałem uszczelkę pod głowicą, w trakcie wyszło jeszcze że uszczelniacze są twarde i do wymiany, a jak już silnik był rozebrany to i pierścienie wymieniłem w końcu 160 tys prawie miał za sobą . teraz jest ok płyn w normie oleju nie ubywa, powiem szczerze że nie sprawdzałem ciśnienia na cylindrach przed remontem, ale wydaje mi się że jeśli jest mułowaty to wcale nie znaczy że musi mieć przedmuch na tłokach, może być inna tego przyczyna (mułowatości).
pozdrowienia.

hej
wracając jeszcze do olejów syntetycznych.
zastanawiam się który wybać, jak uważacie:
- Mobil 1
- Castrol GTX Magnatec.
- Lotos Syntetic
?????????

hmmm... Zoltar, a kiedy kupiles to autko? od kogo? jestes pewien przebiegu...?
mam podobny silniczek i nieco wiecej 'km , ale max 0,5l/15.000km bierze oleju Mobil1 5W/50.

hej iXi
automobil kupiłem jakieś trzy miesiące temu. od kolegi z firmy, przebieg mam udokumentowany, wszelkie naprawy również, także o to jestem spokojny, tak jak pisałem wcześniej mechanik stwierdził że silnik musiał być wcześniej przegrzany dlatego wysiadły uszczelniacze i olej znikał, a sprawa uszczelki pod głowicą? słyszałem że w 16V to częsta przypadłość .
pzdr!!!!!!

trochę dziwne jak na taki przebieg i silniczek, rzeby remont..
...ale pewno jeździł tym jakiś niechluj...
...mój po 240tyś km bierze 0,5 l na 10 000km, LOTOSA 10w 40,
, ito na gazie, a większość to przecieka przez miskę....

podobnie u mnie - jezdze na gazie (ale nie takim jak ty DOVectra... ... i pomiedzy zmianami od kreski do kreski mi wystarcza- dolewam dla swietego spokoju.... (235 kkm - chociaz diabli wiedza ile naprawde...)
na dodatek wiekszosc ucieka mi przez miske.... robilo juz dwoch mechanikow, klepali, zakladali uszczelki - efekt taki ze cieknie i koniec...
aha... slyszalem ze robia cos takiego na specjalny silikon - rzekomo we fiatach tak robili ze pozniej trzeba nozem odcinac miske - ale z przeciekami spokoj....

niu ja w swoje astrec 1.6 8v (sprzedan w sierpniu 2003 i zniszczona moja praca została ) jak zrobilem remont przy 121 tys km czytaj 210 tys ----> zalałem półsyntetyk MOBILA i bylo super 0,5l tio byl max dolewania a od 140 tys do 180 na gazie jezdzielm ...... wiec zalej dobrego Mobila i bedzie git wg mnie ...

Na gazie !???
Sam mi napisałeś , iż w moim przypadku....
...to wywietrzało...
a że cieknie to cieknie i nie przeskoczyłem tego - trzy uszczelki, i silikonem prubowałem 10 tyś in puszcza...