Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2004-02-07 13:16:19 Najpierw zmień stację...
Jak jest za zimno i kijowy gaz to tak może się dziać. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-02-07 14:57:21 Bil69.
Przerzucając szybko na gaz zabijasz szybko parownik ![]() Może nie szybko, ale jednak jest to czynnik niszczący ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-02-07 16:04:39
Zasady przełączania są różne. Albo temperaturowa, lub też automatyczna po przekroczeniu zadanych obrotów. Jeśli ma taką wytrzymałość, to nie ma problemu. W końcu 300-400 zł raz na kilka lat, to nie majątek ![]() Czemu jest to szkodliwe ?. Ponieważ membrany nie są ogrzane, przez co nie posiadają swojej nominalnej "elastyczności" i ulegają szybszemu "twardnieniu". Co powoduje nieówne obroty, zwiększone spalanie i ogólne pogorszenie pracy motoru. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-02-07 17:55:58 To co pisał Bil to prawda - masz już membramy do wymiany...
Gassem interesuje się już od paru lat i nie słyszałem o parowniku, którego trwałość wynosi 150 tyś. km ![]() Jakiej firmy jest to parownik??? Przy przełączaniu przy - 20 st. C dłuzej niż 60 tyś km nie pociągnie, ale to i tak się opłaca - nie jarasz benzyny która suma sumarum jest droższa niz nowy parownik. |
marekch Audi A4 1,8T SUZUKI ... Katowice | 2004-02-07 19:13:04 PANOWIE INSTALACJĘ ZAKŁADAŁEM W POŁOWIE WRZEŚNIA 2003 PRZEJECHAŁEM DOPIERO 3 TYS. KM !!! Jeśli gaśnięcie na zimnym silniku jest oznaką starości to w ramach gwarancji jadę reklamować ! Byłem podczas instalacji wkładali wszystko nowiutkie świecące zużycie membran raczej wykluczam (po 3 tys km) - czyli wnioskuje z waszych postów że nie jest to normalna sprawa z tym gaśnięciem i regulować go dalej ale czym śróbą do regulacji wolnych obrotów CZY OPRÓCZ ZUŻYCIA MEMBRAN - CO WYKLUCZAM - MOŻE BYĆ INNA PRZYCZYNA ??? |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-02-07 19:19:31
Żadną śrubą !!! Tak to tylko możesz zubożyć mieszankę i rozwalić silnik... Na regulacje do serwisu ! ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-02-07 19:24:58 Nic sam nie kręć śrubą ![]() Jeśli nie to sam możesz co najwyżej wszystko spierniczyć. Trzeba było od razu pisać ,że przejechałeś dopiero 3 tyś km. Układają Ci się embramy i nabierają roboczej sztywności - jedź teraz na regulacje do gassownika i będzie OK. Przy ponownych problemach ponowna regulacja. Dobry gassownik pierwszych kilka regulacji (zwykle 1-2 wystarcza)robi gratis... |
marekch Audi A4 1,8T SUZUKI ... Katowice | 2004-02-08 08:31:25 Żadną śrubą !!!
Tak to tylko możesz zubożyć mieszankę i rozwalić silnik... Na regulacje do serwisu ! ![]() [/quote] Do Zoltara skoro gaśnie mi na zimnym silniku a parownik jest nowy to znaczy że właśnie teraz pracuje na zby ubogiej mieszance (na zimnym silniku) jeżeli śrubą do redulacji wolnych obrotów - do wstępnego uchylenia sprężyny membrany - uchylę ją, że więcej gazu na dzień dobry będzie dostawał zimny silnik to wzbogacę mieszankę a nie zubożę najwyżej zanim się rozgrzeje to więcej mi spali zbyt bogata mieszanka nie jest szkodliwa przy gassie. później gdy się nagrzeje to silniczej krokowy zamknie dopływ gassu do takiej ilości jaką podaje sonda lambda czyli 1 część gassu do ok. 14 części powietrza Teraz przy zimnym silniku silniczek jest otwarty na maxa ale i tak zbyt mało gassu wydobywa się z parownika i dlatego mi gaśnie aż do rozgrzania i nabrania właściwej elestyczności membran JEŻELI ŻLE KOMBINUJĘ TO NAPISZCIE ..... Dodam że mam prymitywną instalację POLGAS, a tym samym prostą w regulacji. skład mieszanki ustawili fachowcy i silniczek krokowy dba żeby skład mieszanki był ok. sęk w tym, że silniczek krokowy ma ograniczony zakres samoregulacji - więc gdy jest za zimny parownik on nie może wzbogacić bardziej mieszanki. trzeba mu pomóc śróbą do wstępnego ustawienia sprężyny w parowniku. |
![]() bil69 Espero 1.8CD Tychy | 2004-02-08 09:54:03 Nie pamiętam jakiej firmy jest ten parownik ale napewno lepszy dużo leprzy od Bedini , a na bedini przejechałem 100 tys km i dopiero go uj strzelił
I tak jak mówisz:
|