| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-02-08 13:34:26 No dobra. Mam pytanie. Nie krzyczcie na mnie, że nie przeszukałem forum, ale jak czytałem ostatnie wątki to odechciało mi się czytać w ogóle... Pytanie moje dotyczy problemu jaki kotłował mi sie w głowie od bardzo dawna. Długo zastanawiałem się nad tym kiedy moje auto oderwie się wreszcie od ziemi i wzniesie się w przestworza Przód coraz bardzie unosi się do góry, szukałem przyczyny w tym, że z kolei tył coraz bardziej przybliża się do ziemi I ostatnio przyjżałem się zaprzyjaźnonej Astrze, w której podobe jest to do Espera. I odkryłem, ale nie wiem jakie przedsiewziąć kroki zaradcze I tu stawiam pytanie: 1) jak to się mogło stać? 2) jak to coś obsunąć spowrotem w dół? 3) czy ktoś nie chce od mnie tylnych spreżyn, bo chcę kupić sobie od askony, te od nexi chętnie bym sprzedał |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-02-08 13:58:02 Sprężyna w przednim zawieszeniu jest zintegrowana w ukł. McPerson.
Wygląda to tak, że w zwrotnicę włożona jest dolna część amortyzatora, na całość nałożona jest sprężyna śrubowa, trzymana od góry specjalną (przykręcaną) blokadą. To naturalnie bardzo uproszczony schemat. Tak więc na dole, ów tależyk o którym piszesz to górna część zwrotnicy Przyznam, że nie mam pojęcia, w jaki sposób może być ona wyżej aniżeli z przeciwnej strony Kurczę, Przykro mi, że nie wiem jak Ci pomóc (tak na odległość). Zapewne, żebym zobaczył to z bliska i na "własne oka" Tym bardziej, że nasze zawieszenie jest konstrukcyjnie naprawdę proste |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-02-08 14:11:16 Raczej złudzeniem to nie jest, a nawet na pewno bo nie patrzyłem względem koła tylko wzgl takiego czegoś poniżej co jest na stałe z amorkiem, moze to własnie zwrotnica... nie wiem.
Poza tym ewidentną przyczyną wzniesienie sie przodu jest właśnie przesunięcie tych tależyków do góry! Bo przecież spreżyna jak by była się zużyła to byś się była zgniotła, obiżyła. Amorek jak by się był zużył to by się przecież nie rozciągnął tak siakoś dziwnie... nie wiem |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-02-08 14:16:59 ...sorry za błędy! Jak to przeczytałem jeszcze raz (a edytować już nie mogę |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2004-02-08 14:17:19 No ja też mam wątpliwości, jak to jest możliwe że masz te talerzyki na różnych wyskosciach.
Musiałby się ten talerzyk oderwać od rury amortyzatoara. A może włąśnie Ci się oberwał i teraz jeden opiera się o zwrotnicę, a drugi jest przyspawany tam gdzie powinien ? A tak na marginesie plump - co to za malkontenctwo uprawiasz w tych swoich podpisach pod postami |
bil69 Espero 1.8CD Tychy | 2004-02-08 14:40:47 Moge wtrącić?
Andrzej powiedz mi jak jest przykręcany ten amorek od spodu ? Wkładasz amora do makpersona i trzeba jakoś go przykręcić? |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2004-02-08 14:50:36
Niestety nie wiem. Nie miałem na razie potrzeby wymiany McPhersona. Ale pewnie się ktoś znajdzie w Klubie kto to robił, więc pewnie odpowiedź dostaniesz |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-02-08 15:04:44 Andrzeju! Podpisy, są jakie są bo się załamałem dziś jak poczytałem trochę... ale wracjąc do tematu to w tym sęk, że jak by się to urwało to własnie by zeszło na dół czyli oparło się o zwrotnicę, a tu wygląda jak by to się przesunęło do góry Nie wiem dlaczego tak jest i stąd moje pytanie Ja poprostu zaglądnę do jakiegoś warsztatu i tyle |
bil69 Espero 1.8CD Tychy | 2004-02-08 19:35:18 I właśnie mi oto chodziło HenBas
Sam do tego doszłem ale dzięki. |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-02-09 19:07:55 Niekoniecznie się uaprłem na Astrę, ale wg mnie to bez róznicy, bo jest tak samo zamocowane Fajnie że coś piszecie, ale nikt mi nie odpowiedział dlaczego, jeśli te kielich to elemen stały w taki razie zaraz odfrunę?? Naprawdę mnie to wkurza!! I pytanie do HenBasa: jaki Ty masz kolego zestaw z tyłu? jakie spreżyny i jakie amorki i czy jest wysoko tak, że jak mam gaz i dopakuję jeszcze full ludzi i bagaż to mi nie siądzie? |