Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Darus TOYOTA DRIVER Lexus IS300 Wrocław | 2004-02-09 11:08:42 Hmmm ciekawe jak to wygladalo :o Hmm a czy powoduje utrzymanie czystosci tylnej szyby ta watpie... |
![]() lenny TOYOTA DRIVER Toyota Avensis 2,0 konstancin | 2004-02-09 13:09:47 jedyne co ten spoiler morze to zapewne osmieszyc wlasciciela tylko i wylacznie....
spoilery 'pod tyna szybe' nigdy nie wspolgraja z bryla auta! kazdy jeden (czy to z A3, 206, 307 czy czegokolwiek innego0 jest poprostu ochydny!!!!! i prosze cie jackal zapomnij o nim jak najszybciej bo zapewne nie poprawi to uroku Twego auta!!! a pozatym nie widzialem takeigo jeszcze do Corolli... na szczescie! pozdro |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-02-09 13:18:44 Lenny
Spokojnie, mam o takim spojlerze dokładnie takie samo zdanie jak Ty i na pewno nigdy takiego wynalazku nie założę. Chodziło mi tylko o to, czy oprócz głupiego wyglądu, są jakieś przesłanki co do jego zastosowania. Pierwszy raz widziałem taki "parapecik" ![]() ![]() ![]() |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2004-02-09 13:21:25 Hmm fakt faktem że mam liftbacka ale dzieki mojemu tylnemu spojlerkowi na tylniej szybce nic nie mam syfku, zmierzam do tego że dolny "parapet" poprawia ciut osadzanie się syfku tylko wygląad tego to jest już sprawa gustu-mi osobiście się nie podoba w haczbekach drugi dolny spojler, najleopeij i najładniej jak jest lotka/spojler na górze klapy bagażnika ![]() ![]() ![]() |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2004-02-09 13:38:01 Carina górny spoilerek ma za zadanie zachować opływ powietrza, nie ma nic do czystości twojej szyby, bo jest za długa i za łagodnie położona wiec nie ma prawa sie tak brudzić jak np. w yariskach czy u mnie. Sam założyłem ten spoilerek i faktycznie mam mniej deszczu w czasie jazdy za to mam wiecej brudu podnoszonego z dołu z za samochodu, wiec szyba jaka brudna była taka jest.
Z resztą każdy spoiler ma za zadanie zwiekszenie docisku pojazdu do asfaltu poprzez zakrzywienie strumienia powietrza, jednym słowem strumień powietrza zakrzywiany jest do góry tworąc za samochodem obszar niższego ciśnienia który zasysa powietrze z pod samochodu i z obszaru bezpośrednio za nim. Dla tego cały syf z jezdni ląduje na tylnej klapie rejestracji oraz szybie. |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2004-02-09 13:45:15 Owszem iceman wyrazilem tylko swoją opinie co do dolnego spojlerku że w większości przypadków wyglada nie za ciekawie i że ciut poprawia osadzanie się syfku z dołu autka spod kółek i spod autka.
Co do górnego spojelrku to są tylko zalety tak jak pisałeś |
![]() Kruchy Toyota Yaris Base 2003 Warszawa | 2004-02-09 15:09:56 Bez przesady - w formułach 1 czy czymś takim spoilery spełniają swoje zadanie ale w takich samochodach jakimi się my poruszamy - jest raczej tylko do polepszenia/pogorszenia wyglądu - może i troszkę dociska ale w jakim stopniu (znacznie mniejszym) - niewyobrażam sobie żebym yarisempojechał po "suficie" tunelu co teoretycznie jest możliwe w formułach.....
a "parapet-cik" to już tłumaczę - peugeot prawdopodomnie należał do klubu peugeota... - spotykają się ludzie gdzieś tam - kupują kolę - z domów biorą szklaneczki i stoją sobie przy samochodzie wykożystując parapet jako uniwersalny stolik - stawiają tam flachę koli, szklanki i grają na nim w karty ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pzdr |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-02-09 15:30:54
Tak to mniej więcej wyglądało. Ten "parapecik" odstawał od auta na dobre 20 cm,, a połączony z klapą był tylko po bokach, bo środkiem przechodziło przez niego ramię wycieraczki ![]() Generalnie Peugeot ma IMHO bardzo ładną stylistykę, a ten był naprawdę ładnie ztuningowany (większe aluski, obniżka zawieszenia, etc.) Z tego właśnie względu przyciągnął moją uwagę, podszedłem bliżej ..... a tam parapet ![]() ![]() ![]() Co do owiewek i powietrza, lotki i spojlery z tyłu nie zapewnią takiej przyczepności jak F1, dociskają jedynie tył. Pradziwe znaczenie mają spojlery w autach pokroju Celiki, MR2, Supry (nie podaję nazw konkurencji, żebyście nie mówili, wymieniam Porsche i ich wysuwany powyżej pewnej prędkości spojler ![]() |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2004-02-09 15:37:31 Czasem sie można załamać. Każdy spoiler jeżeli jest wykonany i zamontowany prawidłowo spełnia swoją role, czy to bedzie F1 czy nasze toyotki. Chciałem zauważyć ze wiekszość z was podróżuje z predkościami powyże 100km/h na trasach i możecie mi wierzyć ze spoilery juz w tedy diałają ze znaczną siła. Może któryś z was mi wyjaśni jaka to różnica jest medzy tymi samochodami skoro w porche ten spoilerek wysuwa sie juz po przekroczeniu 100, to co inna aerodynamika czy może tam powietrze widzi znaczek i zaczyna dociskać bo to wstd zeby sie takie auto oderwało od drogi |
![]() Darus TOYOTA DRIVER Lexus IS300 Wrocław | 2004-02-09 15:37:46 Co do wysuwanych spoilerow Jackal... ostatnio sie wlasnie zastanawialem czy w jakies starej pokrywie od Ave nie pobawic sie w zamontowanie takich dwoch malych silowniczkow... + komputer sterujacy katem spoilera opartego na pokrywie.. troszke zabawy z tym ale ajki efekt ![]() |
![]() lenny TOYOTA DRIVER Toyota Avensis 2,0 konstancin | 2004-02-09 15:40:12 NO PARAPER I KONIEC!!!
a co do peugotow to: kruchy!!! sam keidys bylem w klubie 206...!!! i procz faktycznie kiepawych generalnie samohodow pojawilo sie kilka perelek ladnie zrobionych!! ale to przeszlosc! francuzy do domu!! hrhrh teraz toya rzadzi!!!! ![]() ![]() |