Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-02-12 09:16:30 witam
Nie orientujecie się w jakim zakładzie w Krakowie umyją mi głowicę w detergentach ? Żeby zszedł cały nagar, smar itp ? Na Makuszyńskiego ![]() ![]() Wogóle nie potrafie tego zrozumieć jak zakład może mieć możliwość zrobienia czegoś ![]() Wiecie kto mi coś takiego wykona ? pozdro [ wiadomość edytowana przez: Koniu dnia 2004-02-12 09:18:11 ] |
![]() Drag-On F&F Sympatyk Fiat 125p 1971 Kraków | 2004-02-12 09:46:27 Koniu szczerze mówiąc wątpie czy w samym Krakowie ktoś sie tego podejmie, ale spróbuj w bibicach tam hdzie robią Ladzianki. Oni robią praktycznie wszystko, dość tanio i w miarę solidnie... W razie czego postaram się znaleźć numer do nich. (a tak poza tym znowu coś zepsułes i składasz silnik od nowa? ![]() |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2004-02-12 10:00:58 Ja głowicę myłem sobie sam ![]() |
![]() Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-02-12 10:08:00
Ja poprzednią głowicę też sobie myłem sam. Ale nagar z kanałów wydechowych nie zszedł. A chciałbym głowice mieć dokładnie umytą bo będzie przerabiana do sportu ![]() ![]() Drag-On - projekt 1500 mit 2xdellorto DHLA rozpoczęty ![]() |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2004-02-12 10:15:54 No fakt z nagarem to troszeczke ciężko ![]() |
![]() FIACIOR Fiat 125p Warszawa - Bemowo | 2004-02-12 12:25:48 Koniu
Zrób wszystko sam!!! Będziesz wiedział co masz. Ja swoją głowicę do 2.0 DOHC tak wyczyściłem (wypolerowałem kanały wydechowe, komorę spalania i trochę kanały dolotowe), że jak zawiozłem do zakładu na planowanie i montaż zaworów to faciom oczy wyszły. Podobnie było jak zawiozłem na wyważenie wypolerowane osobiście korbowody (tak je sam wyważyłem przez polerowanie, że powiedzieli że oni nic przy nich nie będą robić). Najpierw trzeba sobie kupić z 1 litr ropy (na stacji), umyć ładnie z oleju i innych syfów, później umyć jakimś Ludwikiem, żeby nie było tłuste (ja głowicę myłem Cifem), a potem wiertareczka, papier ścierny i jedziesz. Trochę się schodzi (szczególnie np. podrobienie kanałów pod uszczelki), ale wszystko jest do zrobienia. Ja zrobiłem ![]() |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2004-02-12 12:32:12 Ja w Konia wierzę i wiem,że będzie robił to wszystko sam. Jednak nie chodzi nam o samo polerowanie i kalibację otworów a umycie z nagaru w kanałach do czystego aluminium. Faktycznie polerowanie kanałów z osadem nagaru jest straszną kichą bo kurzy się cholerstwo niemiłosiernie!!
P.S. Ja jak swoją głowicę zrobiłem i zawiozłem do planowania i osadzania zaworów to facet się zastanawiał komu się tak nudziło i odwalił taką robotę ![]() |
![]() Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-02-12 14:22:25 Dokładnie jak napisał simon.pg chcę tylko umyć głowice w zakładzie, a resztę robie razem ze schwepesem. Niektóre zakłady szlifierskie posiadają takie wanny z jakimiś kwasami (?!) które czyszczą głowice że wyglądają jak nówki ![]() Nie chce się babrać tym błotkiem ![]() Narazie to ją moczę bo tak się zapiekły zawory że nie idzie ich wyciagnąć ![]() |
![]() Vyzn-R F&F Sympatyk Babilon Bandit Lipno | 2004-02-12 15:00:59 wiem ze gazniki wygladaja jak nowki jak sie je wygotuje w wodzie z proszkiem ixi ![]() ![]() |
![]() kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2004-02-14 23:06:02 koniu scinacz prowadnice?
jeslo tak to wez freza i frezem usun nagar wydmuchaj pyl i dopiero zacznij obrobke papierem niema sensu zmywac nagaru jak i tak kanaly bedziesz slifowal poprostu wymyj glowice z oleju i smarow zebyc nie papral wszystkiego trzymajac glowice jak frezem potem zdejmiesz nagar i przedmuchasz glowica bedzie czysta (roboty mniej i czasu wiecej zaoszczedzisz) [ wiadomość edytowana przez: kania_ dnia 2004-02-14 23:07:32 ] |
![]() Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-02-15 10:00:21 Tak będe ścinał prowadnice.
Wie ktoś może jak ma się sprawa z wymianą i włożeniem nowych prowadnic ? pozdro. |
![]() Gadzio Nissan Micra A5 / k ... Krzeszowice | 2004-02-16 09:00:38 koniu nie wiem czy przypadkiem takim środkiem jak motoreans czy jakoś tak, nie umyjesz głowicy, ja zawsze myje tym silnik i z usunięciem smarów i oleju nie ma wogóle problemów. Koszt tego środka to coś w granicach 17zł powinien być w każdym motoryzacyjnym, polecam na prawdę super. |
![]() kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2004-02-16 11:42:44 koniu tak jak ci mowilem wymyj glowice plynem (czy to bedzir motorens czy VC czy inny specyfik niema znaczenia)
nagar zdejmij frezem (okraglym zeby kanalow nie pokaleczyc) przedmuchasz ja i po sparawie. reszte juz na czysto sobie obrabiasz P.S oczywiscie nie proponuje rozwiercanie kanalow kamieniem bo zapycha sie jak jasna cholera opilkami alu rozwiercanie wykonaj frezami (szybciej, dokladniej i niema tego pylu jak przy kamieniu , bo leca wiory alu) a potem kamien, papier, włoknina, filc i efekt koncowy osiagniety powodzenia |
![]() widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2004-02-16 12:48:54 ale czy te frezy można zakładać normalnie na wiertarkę?? ile kosztują?? |
![]() kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2004-02-16 13:05:08 niestety niewiem ile kosztuja ale mozna je zakladac na wiertarke
choc stosuje sie je na urzadzeniach przynajmniej srednio bierznych wtedy operowanie nim jest duzo latwiejsze (patrz dremel) ale zewzgledu na swoje wymiary nie kaleczy kanalow a bardziej rowna ![]() P.S. czyszczenie kanalow, usuwanie niedorubek po odlewach,rozwiercanie kanalow w tych przypadkach glownie sie je stosuje slyszalem juz ze mozna nawet dostac frezy ze spiekow ale nigdy niespotkalem ich w sklepie, ja urzywam freza przed wojennego ![]() ![]() tzreba popytac po sklepach z materialami szlifierskimi o frezy do aluminium tylko nie te z luskami tylko z nacieciami |
![]() Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-02-22 10:58:01 Kania widzę siedzisz na forum a na GG cię nie widać ![]() |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2004-02-22 11:58:46 A nie lepiej usunąć nagar małym kółeczkiem drucianym lub turbinką z papierem w postaci takich płacht papieru na wiertarce? jak będziesz to robił frezem i Ci sie ręka zatrzęsie to zrobisz niezłe spustoszzenie prawdopodobnie nie w tym miejscu co trzeba.Według mnie najpierw wyczyśćić nagar czymś drucianym lub tą turbinką później ew jak będziesz miał "lepszą widoczność" frezem to potraktować w tych miejscach co trzeba.
Najważniejsze to aby jak najmniej robić rękoma a jak najwięcej wiertarką chyba o taki frez chodziło Kani(w prawym rogu stronki ten pierwszy od prawej) sprzęt do robienia kanałów Sprzęt do obróbki praktycznie wszystkich elemntów silnika Troche porad co do "robienia" głowic, niestety po angielsku I tu jeszcze troche tak dodatkowo ale naprawde mnóstwo ciekawcyh opisów odnośnie wiedzy technicznej dot. silników Zróbcie może sesje zdjęciową, wyszedłby fajny artykuł :: [ wiadomość edytowana przez: art126 dnia 2004-02-22 13:50:27 ] |
![]() Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-02-22 19:03:06 Art chyba będziemy musieli jednak użyć frezów ![]() ![]() Jutro jedziemy do 'mechaniki warsztatowej' i zapytamy czy nie mają jakiś pożądnych frezów. |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2004-02-22 19:17:11 Jeżeli chodzi o frez to kapitalna sprawa tylko trzeba uważać bo nieźle zbiera.Sam mam jeden i jest prawie nie do zniszczenia |