MotoNews.pl

Oryginalny alarm?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie.
Mam pytanko na temat oryginalnego alarmu do Merivy. W swoim aucie mam oryginalny centralny zamek ze zdalnym sterowaniem z kluczyka. Wiem, że jest do niego jakiś

oryginalny alarm, który po zamontowaniu sterowany jest tym kluczykiem. W związku z tym pytania:
1. Czy można do Merivy kupić ten oryginalny alarm poza siecią dealerską Opla.
2. Czy montaż jest skomplikowany (przypuszczam, że wpina się go w gotową kostkę ale nie wiem jak z przeprogramowywaniem itp).
3. Jak jest wtedy z automatycznym domykaniem elektrycznych szyb?
4. (z innej beczki) : czy lekkie haczenie skrzyni (zwłaszcza z 2 na 3 bieg) to norma u Opla [silnik 1.6 16V 100KM]?

Pozdrawiam...Robiw

kolego po co ci orginalny ALARM ,który złodziej otwiera w pare minut, lepiej zamont€j sobie ukryty wyłącznik jakiejś instalacji(pompa,zapłon itp.) to jest zabespieczenie miarodajne z którym złodziej se RACZEJ nie poradzi ,a napewno zajmnie mu to dyżo czasu .Na alarmy nikt nie reaguje!!!!!!!!!!

Witaj.
Może masz i rację ale przyznam, że zależy mi na tym domykaniu szyb, czy da się to zrobić bez alarmu? robiw

Cytat:
2004-02-14 23:22:33, tolex pisze:
kolego po co ci orginalny ALARM ,który złodziej otwiera w pare minut, lepiej zamont€j sobie ukryty wyłącznik jakiejś instalacji(pompa,zapłon itp.) to jest zabespieczenie miarodajne z którym złodziej se RACZEJ nie poradzi ,a napewno zajmnie mu to dyżo czasu .Na alarmy nikt nie reaguje!!!!!!!!!!

Pytałem w ASO. Na dzień dzisiejszy mają QX z przejściówką do centrala. Pilotem centrala zazbrajasz alarm

Cytat:

na alarmy moze i nikt nie reaguje ale jednak zawsze moze zwrocic na siebie uwage, przykladowo u mnie w podziemnym garazu wlamali sie i obrobili wylacznie auta bez migajacej diody, woleli nie robic halasu i pracowac w spokoju..na szczescie ja diode mialem ufff
Jesli juz nie chcesz instalowac alarmu to warto zalozyc sobie sama diode - atrapke zeby tylko swiecila, moze sie kiedys przydac.
Druga sprawa ze czy to alarm firmowy czy tez jakis wymyslny to jeden pies, jak trafi na profesjonaliste a nie na dzieciaki to nic mu nie pomoze i autko tez zniknie

Cytat:
2004-02-18 20:29:17, Dab pisze:
Cytat:

na alarmy moze i nikt nie reaguje ale jednak zawsze moze zwrocic na siebie uwage, przykladowo u mnie w podziemnym garazu wlamali sie i obrobili wylacznie auta bez migajacej diody, woleli nie robic halasu i pracowac w spokoju..na szczescie ja diode mialem ufff
Jesli juz nie chcesz instalowac alarmu to warto zalozyc sobie sama diode - atrapke zeby tylko swiecila, moze sie kiedys przydac.
Druga sprawa ze czy to alarm firmowy czy tez jakis wymyslny to jeden pies, jak trafi na profesjonaliste a nie na dzieciaki to nic mu nie pomoze i autko tez zniknie

No tak ale za ten alarm w ASO chcą 850 zł - czyli dużo!!! A powiedzieli, że domykania elektrycznych szyb nie da się zrobić bez instalacji alarmu- choć mnie wydaje się, że jest inaczej. Co Wy na to? A przy okazji to, która końcówka w złączu radia dostaje napięcie po wyłączeniu zapłonu - bo tam najlepiej należałoby podpiąć tą diodę świecącą. robiw

Mam osobiście taki alarm o który pytasz. Jest to OPL923.BS sterowany z kluczyka. Oprócz tego zdecydowałem się na zainstalowanie wyłącznika który odcina dopływ paliwa do pompy paliwowej (koszt 150 złociszów) i to jest najleprze posunięcie jakie powinieneś zrobić. Zamontuj sobie atrapkę diody LED i dodatkowo taki wyłącznik. Co do szyb to bez alarmu nie ma szans żeby się domykały samoczynnie.

Cytat:

Witam
Zgadzam się na alarm nikt nie reaguje testowałem ostatnio swój .
000000000 zainteresowania
Andrzej

Cytat:
2004-02-19 10:53:17, staho pisze:
Mam osobiście taki alarm o który pytasz. Jest to OPL923.BS sterowany z kluczyka. Oprócz tego zdecydowałem się na zainstalowanie wyłącznika który odcina dopływ paliwa do pompy paliwowej (koszt 150 złociszów) i to jest najleprze posunięcie jakie powinieneś zrobić. Zamontuj sobie atrapkę diody LED i dodatkowo taki wyłącznik. Co do szyb to bez alarmu nie ma szans żeby się domykały samoczynnie.

Witaj.
Jak to nie da rady: skoro przytrzymując na chwilę przycisk sterowania szyb powoduje automatyczne domknięcie się to idąc tym tropem należałoby podłączyć cewkę przekaźnika do siłownika centralnego zamka a styki tego przekaźnika do przycisku od zamykania okien (w dużym uproszczeniu). Wtedy zadziałanie centralnego powodowałoby domknięcie szyb? A gdzie podłączyć tą diodę LED (jako atrapę alarmu); pewnie do złącza radia najlepiej bo najbliżej tylko do której końcówki (najlepiej do tej co "dostaje" napięcie po wyłączeniu zapłonu aby mrugała tylko wtedy gdy zapłon wyłączony). A swoją drogą to dlaczego dział techniczny na tej stronie nie działa, może ktoś mi powie...robiw

Mozna zrobić patent w postaci takiej jak zamykasz to przytrzymujesz w pozycji zamykacj (pilot badz kluczyk w zamku) przez 3sek. Moduł odbiera sygnał o długim sygnale i wtedy nastepuje zamkniecie szyb. W radiu chyba nie ma sygnału po wyjeciu kluczyka. Napewnoi taki sygnał isnieje w stacyjce. (na wyłaczonym kluczyku migacze starują pozycjami)

Cytat:
2004-02-19 11:45:22, citylodz pisze:
Mozna zrobić patent w postaci takiej jak zamykasz to przytrzymujesz w pozycji zamykacj (pilot badz kluczyk w zamku) przez 3sek. Moduł odbiera sygnał o długim sygnale i wtedy nastepuje zamkniecie szyb. W radiu chyba nie ma sygnału po wyjeciu kluczyka. Napewnoi taki sygnał isnieje w stacyjce. (na wyłaczonym kluczyku migacze starują pozycjami)

No tak ale jak to cholerstwo zrobić A swoją drogą to przy oryginalnym alarmie jest dodatkowy moduł do domykania szyb więc czy ten sam moduł nie wystarczy? Czy nie ma tu już nikogo kto to wie Może macie też taki programik z częściami do Merivy bo w tych salonach to nie mają pojęcia o połowie rzeczy. Oni tylko samochody potrafią sprzedawać robiw

Zamontuj sobie Alarm "Silikon" koszt ok.330zł mam namiar na gościa który montuje takie cacka i problem domykania szyb z głowy bo w opcji alarmu jest domykanie szyb, oprócz tego założy ci wyłącznik osobisty i będziesz zadowolony jak małe beby. Ja osobiście to zrobiłem

meriva to zbyt nowe autko zeby ktos ci dał gotową formułke korespondencyjną (typu znadź w wiązce stacyjki kabel 64 podłącz do diody, lub w prawym słupku jest sterownik do babla nr...blabla) do tego patentu. Trzeba usiąść zdjąc troche plastiku pomierzyc miernikiem sygnały i myśle ze prosty układ i wszytko by działało jak trzeba.

[ wiadomość edytowana przez: citylodz dnia 2004-02-19 12:21:23 ]

Cytat:
2004-02-19 12:17:56, staho pisze:
Zamontuj sobie Alarm "Silikon" koszt ok.330zł mam namiar na gościa który montuje takie cacka i problem domykania szyb z głowy bo w opcji alarmu jest domykanie szyb, oprócz tego założy ci wyłącznik osobisty i będziesz zadowolony jak małe beby. Ja osobiście to zrobiłem

Silikon odpada, bo nie chcę mieć dodatkowego pilota tylko sterować tym, który jest w kluczyku. Swoją drogą to myślałem, że Ople tak jak inne marki wykorzystuje sprawdzone technologie więc w Merivie nie ma zbyt wielu nowości w porównaniu z Corsą C, Astrą II czy Vectrą C i że odpowiedź będziecie znali od ręki. Kiedyś na tym forum były opisy radioodbiorników Opla, opisy złącza do radia itp a teraz nic nie działa w tym dziale.

PS.
Kupiłem za całe 40 zł (!) u dealera szufladę pod siedzenie pasażera (jako akcesorium) do Merivy (taki kawałek plastiku) i okazuje się, że dupa - lata tam jak... gdyż nie ma tam prowadnic, w które możnaby było ją włożyć a oni (u dealera) twierdzą, że w programie do Merivy nic więcej nie ma w standardowym fotelu aby się suwała i powinno być OK. Nie wiem jakim cudem. W sumie chciałbym to zobaczyć jak to montują ale szkoda mi tych 50 zł na to. Może wiecie gdzie zdobyć ten program do Merivy !!!!!!!!!!!!!!