Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-02-14 15:23:48 Ostatnio (i wczesniej tez) pisałem o drganiach silnika w moim autku... Ponieważ nie pomogła wymiana poduszek i świec to zgodnie z sugestią Perzana postanowiłem sprawdzić czy to nie kwestia wypalonego palca i kopułki...
Tak więc dziś, korzystając z wolnego dnia, postanowiłem zmarznąć i raz, że wymieniłem z powrotem świece na stare (czteroelektrodowe beru, a mialem nowe 1-elektodowe denso) a dwa, że rozebrałem tą kopułkę i rozdzielacz... No i teraz nie wiem czy to jest wypalone czy nie... Na swoją stronę wrzuciłem kilka zdjęć i może ktoś mi na ich podstawie coś powie. Link tutaj - galeria pod tytułem "Kopułka i palec rozdzielacza". Przy okazji może tą kopułke i palec mógłbym tylko jakoś wyczyścić, choć właściwie wyglądają na czyste... Jeśli tak to czym? Przetarłem na razie poszczególne elementy szmatką i tyle... Ktoś wspominał chyba kiedyś o czyszczeniu benzyną, ale jaką? ekstrakcyjną? czy może WD40 popsikać? Wymiana świec na stare nic nie dała i jest dokładnie to samo... czyli po wymianie poduszek pod silnikiem sie nawet troche pogorszyło i drgania są mocniejsze... Myślałem że może to od nowych świec Denso ale jednak nie mają one wpływu... |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-02-15 02:06:28
I dobrze że nie próbowałeś. Trochę ciężko by Ci było zakręcić silnikiem przy pomocy palca rozdzielacza ![]() ![]() Wystarczyło w stanie rozebranym zastartować rozrusznikiem na ułamek sekundy i sam by się przestawił ![]() ![]()
Nie ma za co. Oszczędności gwarantowane ![]()
Złap za palec i ciągnij aż zejdzie. Powinien zejść ręcznie. Staraj się nie używać żadnych narzędzi do podważania go, bo się może połamać i wtedy będzie bieda. Nic nie trzeba więcej demontować. Palec wymienia się w całości (całe to zielonkawe ze stykiem) Pod tym ciemnym plastikiem siedzi cewka WN i czujnik do zapłonu - delikatna sprawa. Dobrze piszą "Don't remove" ![]() Najlepiej zaopatrz się najpierw w nowe elementy i oglądnij sobie jak jest zbudowany palec. Wtedy już wszystko jasne ![]() Pozdro. |
![]() Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-02-15 10:37:34
![]() ![]() Dzięki za informacje! |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2004-02-16 08:56:52 Kopułka i palec to niewielki koszt i można go wymienić samemu wiec udaj sie do sklepu. Nawet jezeli wyczyścisz to nie gwarantuje to poprawy bo może być poprostu wypalona i wtedy nic na to nie poradzisz.
Świece wkreć z powrotem te nowe i zobacz jaki kolor mają po pewnym czasie jeżdzenia. Szybko stwierdzisz czy wszystkie świece pracują podobnie czy któraś sie "wyłamuje" |
![]() Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-02-16 09:04:25
Z tego co widziałem w internetowych sklepach to kopułka kosztuje koło 50 zł (moto-sklep.pl), a palec jakieś 20 zł (cennik Intercars) więc mimo wszystko takie tanie to nie jest, ale w porównaniu z ponad 200 zł za kable wys. napięcia to i tak niedużo. W każdym razie zamierzam jeszcze dziś wymienić kopułkę i palec ![]()
Jak wykręciłem stare świece to wszystkie wyglądały tak samo i teraz po wykręceniu tych nowszych (jakieś kilkaset kilometrów na nich zrobiłem) też tak jest - ten wystający drucik na wszystkich ma taki jasny kolor - nie jest osmolony. |
![]() Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-02-18 21:38:59 Dziś wreszcie wymieniłem palec i kopułkę, mialo być wczoraj ale oglądałem Citroena Xantię. Mimo wszystko szkoda że nie mam hydrozawieszenia w Toyce ![]() Wymiana palca i kopułki jest banalna. Wszystko poszło bez problemu i dość szybko choć po ciemku i na zimnie ![]() Gorzej, że niestety chyba nic sie nie zmieniło, ciągle mi drży silnik ![]() Części troche mnie kosztowały i całe szczęście że sam sobie poradziłem z wymianą bo jakbym jeszcze mechanikowi za odkręcenie 3 śrubek musiał zabulić i potem brak efektu to ![]() Teraz pora na wizytę u mechanika i sprawdzenie rozrządu i moze kable wysokiego napiecia... ale te 200 kilka złotych za te druty cholerne to na razie poza moim zasiegiem... chyba ze bylbym pewien ze to to... Hm... a czy możliwe jest, że poduszka pod silnikiem została jakoś źle zamontowana albo, że jest jakaś, bo ja wiem, twarda(?) i dlatego całe auto wibruje? Choć... chyba jednak to silnik nierówno chodzi... qna... wkurzające... |