MotoNews.pl

Holenderski gaz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ostanio jezdze bestyjka do holandi i tankuje tam gaz
kosztuje okolo 36 centow wiec jakiec 1.70zl ,
ale niestety robie na nim duzo mniej km,
na trasie w podobnych warunkach na polskim 320 km a na holenderskim 280 km
no i silnik inaczej chodzi troche szarpie przy zmianie biegow ma inne wolne obroty
mysle ze to wina mieszanki jest jakas mozliwosc zeby to na miejscu samemu wyregulowac ?

BRC + komp
silnik C20NE

Podobnie jest z niemieckim gazem.Jak bym nie jechal zawsze gaz konczyl mi sie szybciej niz po zatankowaniu polskiego gazu.O dynamice autka juz nie wspomne bo nie byla zachwycajaca.

No to tylko cieszyć się Panowie!!!

Disel a jak to jest z tym tankowaniem w Holandii? Chodzi mi o te końcówki holenderskie (czy są na każdej stacji z LPG) i jak jest z dostępnością LPG na autostradach w Holandii i Niemczech
Dzieki

Mam gaz w civicu i czesto jezdze do Holandii. Przejsciowek nie maja na stacjach ale stacje z gazem sa co chwile w przeciwienstwie do Niemiec. Wydaje mi sie ze gaz jest 100 razy lepszy w Holandii niz w Polsce-mocniejszy , autko chodzi mi identycznie na gazie jak na benzynie. Przejscowka w Polsce okolo 30 zl kosztuje.

Holandia jest jednym z pierwszych kraji gdzie jeździli ba gazie także o stacje niema się co martwić.

Niemcy przewaznie maja na stacjach przejsciowki i trzeba sie pofatygowac do kasy,zostawic jakiegos fanta w zastaw i dopiero wtedy dostanie sie "adapter".Tylko tych stacji jest naprawde jak na lekarstwo a wiekszosc jeszcze z dala od autostrady i czynna tylko w dzien do 17-18.00.

w holandii na kazdej odwiedzonej przezemnie stacji byl adapter i co ciekawe trzeba sobie zatankowac samemu
instr: adapter wkreca sie do naszego wlewu na gwint LEWY!!!!!

w niemczech nie znalazlem przy autostradzie od Olszyny przez Berlin az do holanadii zadnej stacji z LPG

Czyli kupować ten adapter czy nie?
A jak tak to gdzie??

byl na stacji
nie kupowalem

ale nie mowie ze sa wszedzie moge powiedziec ze w okolicach Venlo napewno sa

ale moze sa takie stacje gdzie nie maja ale takich nie spotkalem!!

Raczej na kazdej stacji to maja ,trzeba tylko poprosic o wydanie.Inaczej zadko komu sprzedali by gaz.

Ja bym polecił kupienie takiego adaptera (przejściówki), bo dużo to nie kosztuje, a ma się własną....
Co do stacji to w Holandii to prawie każda ma LPG i też nie zauważyłem żadnej różnicy.

Co do Niemiec to jest 1 stacja (teraz już 2) na autostadzie A2 między Berlinem a Hanoverem jest to DEA.
Dokładnie znajduje się ona między Braunschweigiem a Peine jadąc od Berlina i nazywa się Raststatte Zweidorfer Holz. Jest tam dystrybutor na którym z jednej strony jest końcówka niemiecka a na drugiej Polska!! nie trzeba żadnej przejściówki.
Tankowałem tam kilkakrotnie, więc sprawdzone. Cena gazu jednak troche wyższa niż np. w Holandii.

Od kolegi dowiedziałem się że jest już Lpg także po drugiej stronie autostrady( tzn w kierunku do Polski), także Dea w tym samym miejscu.
Kiedyś musiałem objechać, zjechać zjazdem obrócić się i z powrotem, ale teraz chyba już nie będę musiał. Tej jednak jeszcze osobiście nie sprawdzałem.

pozdrawiam
Klaudiusz

polecam poszukać www.forumgas.de tam można znaleść wykaz stacji na całą europę.

TUTAJ znajdziecie linki do stacji w Europie.
Pozdro.

Ja bedac swoja bestia w Holandii przez 3 tyg znalazlem cale 3 stacje z adaptorem do naszego gwintu , jedna tuz za granica z niemcami , a pozniej to juz Tuil i Volendam. Znalazlem tak malo moze tylko dlatego ze raczej poruszalem sie autostradami. W kazdym badz razie byly momenty ze 80km musialem jechac na paliwie bo nie mieli nigdzie przejsciowek.
Jedyna rada w Polsce sobie kupic i sie nie matrwic. Ja przynajmniej tak zamierzam , bo nie usmiecha mi sie znowu jezdzenie i szukanie takiej co maja przejsciowki.

No i zakupiłem adapter
Mam nadzieje ze nie wyrzuciłem kasy w błoto
Dzieki za info o stacji DEA

P.S. Jak wróce dam relacje jak to teraz wygląda
Pozdrawiam

Cytat:
No i zakupiłem adapter
Mam nadzieje ze nie wyrzuciłem kasy w błoto

Tylko zwróć uwagę czy jest mała czarna (okrągła) uszczelka koło gwintu! Mnie bowiem sprzedali bez, ale w porę się zorientowałem. Bez niej nie da rady uszczelnić przejściówki i raczej nie zatankujesz...

Pozdrawiam

Ps. Po drugiej stronie, tzn. w kierunku do Polski, też już jest LPG i także z polskim pilstoletem Sprawdzone!

Dzieki sprawdzalem uszczelke mam
Mam nadzije ze trafie na obie DEA'e
Dzieki za info

Osobiście dawno nie byłem w niemczech ani w holandi autem ale ostatnio jak byłem w 2000 roku to na niemieckich stacjach (kupiłem taką książeczkę za 2 DM gdzie są ) mieli te adaptery w 80% stacji natomiast ciekawe po wkręceniu tego adaptera i założenia "pistoleta" trzeba było trzymać przycisk tankowania żeby wchodził gaz.
Dalej tak jest?????

Wróciłem właśnie i potwierdzam obie stacje w Niemczech
Tylko ta w strone Polski jest pod szyldem Shell.
Na obu są końcówki polskie
Potwierdzam też że trzeba trzymać przycisk żeby tankować

Jeżeli zaś chodzi o jakość gazu w Niemczech i Holandii to uważam że jest lepszy bo osiągi są porównywalne a spalanie niższe

Pozdrawiam

P.S. I lepiej brać własny adapter do Holandii - ma sie święty spokój