POMPKA SPRYSKIWACZY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiem, że ten temat był już poruszany i nawet go znalazłem w archiwum ale nic mi nie wyjaśnił więc pytam.

Samochód; Łada Samara
Zamierzam zrobić porządek z ze spryskiwaczami. Spsuła mi się pompka i muszę ją wymienić. Na sto procent wywalam wszystkie 3 elektrozawory bo psuły mi się non stop, ja je naprawiałem działały 2 tygodnie i znowu więc mam dość, nie potrzebuję spryskiwaczy na tył i reflektory.
Więc plan jest taki że podłączę rurkę ze zbiornika do pomki a z tamtąd bezpośrednio na przód.
Pytanie jest o popmkę. Z Forum wiem że pompka oryginalna jest o dupę obić.

Polecano tu pompkę od Poloneza. Pytanie moje brzmi. Ona jest z workiem, trzeba więc zrezygnować ze zbiornika czy da się jakoś to łatwo dostosować i jeśli tak to jak.

Paweł_kraków - podobno miałeś w samarze popmkę od opla, z jakiego modelu i czy pasowała od razu czy przeróbki były wymagane.

Pomocy!!!!!!!! bo jak jeżdżę to nic nie widzę

pompka oryginalna nie jest zła , tylko te które są w sprzedazy ( u mnie np.) są mniejsze i działają słabo. Jeśli chcesz przerobić spyskiwacz tylko na przód , to jak dobrze pamietam facet ze szrotu proponował mi ze SKODY 120 ( podobne gabaryty), znajomy elektryk zaś sugerował z Poloneza , że niby inna konstrukcja ale nic z tego nie wyszło kupiłem w sklepie ładziany ok.50 zł. Jak będziesz sie w to bawił to powymieniaj sobie odrazu przewody na nowe (gietkie) . Powodzenia

hej
Stojąc przodem do samary powinienes mieć po lewej stronie na przednim wzmocnieniu dwa otwory.Od poloneza worek ma dwa otwory również wystarczy dwa zaczepy i prblemz glowy.a te otwory w ładnej powinny byc pry drucie który podtrzymuje maske żeby nie pi.. opadła.Sprawdz powinno pasowac.poprzednio miałem 21093 i pasowało jak ulał tylko sie malo płynu mieści

hej
Stojąc przodem do samary powinienes mieć po lewej stronie na przednim wzmocnieniu dwa otwory.Od poloneza worek ma dwa otwory również wystarczy dwa zaczepy i prblemz glowy.a te otwory w ładnej powinny byc pry drucie który podtrzymuje maske żeby nie pi.. opadła.Sprawdz powinno pasowac.poprzednio miałem 21093 i pasowało jak ulał tylko sie malo płynu mieści

Ja zrobilem podobnie.. Juz drugiego dnia po przerejestrowaniu autka na drodze przestaly dzialac spryskiwacze.. Wczesniej nie bylo problemu (nie wiem moze Ładzia nie polubila nowego usera)... w kazdym razie poodlaczalem elektrozaworki (dokladnie jak Ty nie potrzebuje spryskiwacza tylnej szyby i reflektorow) i podlaczylem wezyk od spryskiwaczy przedniej szyby bezposrednio pod pompke... Nie wiem skad narzekania na jej wydajnosc bo u mnie dziala bardzo dobrze.. jedyny minus to to ze na prawej koncowce "psika" mocniej )))

Przy okazji poprawilem mase.. Styki byly nieco przyrdzewiale.. I strasznie mokre (wczesniej wezyki nieco przepuszczaly)....

Spoks, wywaliłem elektrozawory i podłączyłem pompkę z workiem od poldka bezpośrednio, wali jak sto pieronów, aha dysze z favoritki podwójne, jak uzbieram to kupie sobie drugi worek i będę miał też na tył, dzięki za rady

Też wywaliłem elektrozawory i z braku laku naprawiłem starą orginalną Ladną pompke (wymieniłem spręzynki i dopasowałem szczoteczki ) daje jak głupia . SZOOOOK. Z tyłu wycieraczki nie mam ( bo urwali mi całe ramie ) to i po co mi spryskiwacz . Dzięki za rady.............

Do oryginalnego zbiornika na płyn dołączyłem pompkę od Poldka.W dolnej części zbiornika należy wywiercić otwór aby ciasno wszedł krociec wlotowy pompki spryskiwacza / obojętnie od jakiego samochodu /Po wciśnięciu nalezy dopasować pozostałą część w moim przypadku górną część tworzywa w której pompka jest osadzona dociąłem ostrym nożem pod kątem odpowiadającym ściance zbiornika. Później użyłem dwuskładnikowego kleju epoksydowego z niewielką domieszką pociętych włókien szklanych z tkaniny szklanej / krajowego/
UWAGA Zywica POXIPOL do tego się nie nadaje jest zbyt krucha .Po odłuszczeniu elementów stycznych, posmarowaniu epidianem wcisnąłem krociec wlotowy pompki w zbiornik płyny, resztą żywicy wymieszanej z włóknami szklanymi skleiłem pozostałą część pompki do zbiornika i pozostawiłem na 24 godz. Po utwardzeniu żywicy założyłem do Ładnej i jeździ to już 3 lata bez awarii. Oryginalne ruskie pompki od spryskiwacza mają tę wadę że namiastka simmeringa przepuszcza płyn do wnętrza pompki i pompkę szlag trafia.Pompka jest poniżej zbiornika płynu do spryskiwacza. Pompki od innych samochodów są pozbawione tej wady a z kolei zbiornik od Samary jest bardzo pojemny. Połączenie obu rzeczy wychodzi Samarce na korzyść.
Do tej pory od 1991 r zmieniłem dwa elektrozawory.