MotoNews.pl

Czy Polonezy miały...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy Polonezy miały montowane seryjnie szyberdachy?
Jeśli ktoś wie coś naten temat to proszę o informacje (jaki mechanizm jak to wygląda i działa, itp)
Podrwiam!

Chyba nie mialy seryjnych od poczatku produkcji ale na 100 % to nie jestem pewny. Jak sie myle to niech mnie ktos poprawi .

Jedyny fabryczny widzialem u Marasa. Byl zamontowany w przejsciowce wyexportowanej do Francji. Ma fabryczne logo

W cenniku , który posiadam , a jest chyba z roku 1993 albo pierwszej połowy 1994 nie ma szyberdachu jako wyposażenie dodatkowe. Jest klimatyzator ALEX za 26.352.000zł. Na pewno szyberdachy miały wystawowe Caro z 1993 roku , ale czy montowali je fabrycznie za dopłatą to nie wiem.
Dodam ,że 1.5GLE kosztował wtedy 111.020.000zł , 1.4GLI16V 158.600.000zł , GLD 150.060.000zł.

Swego czasu w salonie Daewoo-FSO na os. Kolorowym w Krakowie była sprzedawana seria Polonezów Plusów "Limited Edition" i one miały w swym wyposażeniu m.in. szyberdach. Ale nie wiem czy one takie wychodziły z fabryki. Chyba raczej na miejscu je doposażano. Był to rok 1997 lub 1998.

[ wiadomość edytowana przez: Saghat dnia 2004-02-15 22:03:06 ]

Były szyberdachy fabryczne.
Miałem takie auto - Caro z 1994 roku zwykłe 1.6 GLE, ale z Oriciari i szyberdachem elektrycznym Webasto zamontowanym fabrycznie, przeniesiona lampka wnętrza podobna do tej z Atu (ale bez "szperacza").

Cytat:
2004-02-15 21:59:46, Saghat pisze:
seria Polonezów Plusów "Limited Edition

Co jeszcze miała ta seria limitowana na wyposażeniu? Czy te Poldki były jakoś oznakowane? Nigdy nie słyszałem o czymś takim.

Wersje eksportowe miały , miałem okazję się przejechać poldkiem z 1988r silnik 2.0, szyby fabrycznie przyciemnione na brąz + szyber manualny i fele coś ala mirafiori ale nie motylki.
Nazywało się to fso prima

Cytat:
2004-02-15 22:47:23, mati_lecha pisze:
Cytat:
2004-02-15 21:59:46, Saghat pisze:
seria Polonezów Plusów "Limited Edition

Co jeszcze miała ta seria limitowana na wyposażeniu? Czy te Poldki były jakoś oznakowane? Nigdy nie słyszałem o czymś takim.

Wysłałem Ci maila z polonezem Primą - jak masz możliwość umieść go na forum.

Cytat:

Miała jeszcze spjler na klapie bagarznika (Atu+) alarm z centralnym polączone i ten szyperdach!! i jeszcze nie jestem pewien ale chyba takie gumowe paski na rogach zderzaków oznaczone taka naklejeczką "limited edition" na zderzakach!!
Ale ta wersja to chyba była stworzona przez dilera!!
Pozdrawiam

Cytat:
2004-02-15 21:42:58, Teraderra pisze:
Czy Polonezy miały montowane seryjnie szyberdachy?
Jeśli ktoś wie coś naten temat to proszę o informacje (jaki mechanizm jak to wygląda i działa, itp)
Podrwiam!

Looknijcie tutaj --> szyberdach do poloneza.

BolimA o tym samym myślałem!

Cena jest chyba dobra, ale niestety dokad go nie zamontujesz nie bedziesz wiedzial jak sie sprawuje.
A do tego jeszcze trzeba zabulic za montaz, a co najgorsze rozpruc dach ... ja bym sie chyba nie zdecydowal na uzywany.

ja wlasnie go kupilem na allegro - jak bedzie przeciekal to strace wtedy 50 zlotych i trzeba bedzie kupic nowy za 300, bo dach bedzie juz pociety

Ja też mam w planach szyberdach i pewnie nie będzie oryginalny...
Ważne żeby nie ciekł i kolejka u Łazika posuwała się szybko

Prawdopodbnie z tego co słyszałem nasza znamienita i prężna firma ZUS zamówiła serję zielonych Polonezów Caro Plus z szyberem i to firmowanym logo FSO (ponoć fso miało w centrlanym magazynie to dorzcili by uatrakcyjnić oferte i wygrać z felicją , ale to tylko anegdota, możliwe że cos w tym jest)

To zalezy co znaczy "seryjnie"
Z tasmy zawsze zjezdzaly Polonezy bez dziury w dachu. Dopiero potem, najczesniej u zagrnicznego importera zakladano szyberdach robiac odpowiedni otwor.
W Polsce FSO na zyczenie klienta zaczela tak postepowac dopiero od 1990 r., kiedy klienta trzeba bylo juz szanowac. Szyberdachy oczywiscie robili rozni producenci.

Pozdrawiam
Adamus

Czy w Poldkach montowano seryjnie take lampy, czy jest to jakas przerobka?
Zwroccie uwage na spryskiwacze.
Tego Poldka zauwazylem dzisaj w mojej okolicy, stoi jako reklama "auto gazu", jest w stanie agonalnym .

Łada 2107 - dziś takie czyściłem
chociaż kierunek był inny.. bardziej odsuniety od szyby i troche mniejszy... ale pewnie było dużo wersji

Dzieki za info.
Czego to nie nie montowali w naszych bolidach, chyba wszystko to co akurat bylo pod reka .