Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2004-02-18 08:55:48 Przyczyn może być wiele. Najbardziej prawdopodobną jest normalne zakatowanie silnika. Każdzy silnik można zajeżdzić nawet jeżeli jest to silnik Supry.
|
Gina78 Poznań | 2004-02-18 09:02:24 Czy w takim razie warto inwestować w taki pojazd?
Pzdr |
![]() ko-hoshi TOYOTA DRIVER now Civic ex Starlet Posen | 2004-02-18 10:14:05 Zresztą z tego co piszesz to nie wynika czy ten remont już został dokonany czy dopiero ma być robiony, a jeśli ma być to po czym wnosisz, czy też ktoś wnosi że ma być zrobiony ? ![]() |
Gina78 Poznań | 2004-02-18 11:09:04 a Supra to 1991 rok, za 18500.
|
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2004-02-18 11:58:48 Z tego co patrzyłem to cena nie jest zbyt rewelacyjna jeśli jeszcze trzeba włożyć kasę w remont silnika cokolwiek tam jest, no chyba że jakiś drobiazg, ale jak już koleś (z tego co mówisz) mówił że silnik lub część do remontu to ja bym sobie odpuścił
Pozdro |
Gina78 Poznań | 2004-02-18 13:29:00 7M-GTE U 3.0 pojedyńcze turbo 240KM, ale ten silnik jest podobno już po remoncie.
|
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2004-02-18 13:41:13
aaa to znmienia postać rzeczy-wypytaj się dokładnie(bardzo dokładnie)0 co wymieniał i co remotował, jak Turbo się ma, TUTAJ MASZ NA CO OGÓLNIE ZWROCIC UWAGĘ Przy kupnie (DŁUGIE) |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-02-18 13:48:17 No właśnie, jeśli jużpo remoncie to problem jakby masz mniejszy, ALE ... z jakiego powodu robiony był remont ??? Co obejmował ??? |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2004-02-18 20:57:17 Proponuje porozmawiac z kolega ktory ma podobna supre i wie co moze byc bolaczka w tych samochodach.Jedyny taki ktorego znam to Walek z Wrocka.Moze cos wiecej dopowie na ten temat. |
![]() Marcinos TOYOTA DRIVER Supra MkIV Turbo/ Ca ... Warszawa | 2004-02-18 21:54:57
![]() Po pierwsze co to jest za model Supry ( N/A czy T lub TT) i ktory rocznik? Po drugie skąd przypuszczenie ze remont silnika?? |
lowend warszawa | 2004-02-19 02:26:27 Kiedyś bardzo chorowałem na Suprę właśnie z tego rocznika, rozważając różne za i przeciw. Piękna fura, prawie Lotus, powalająca. Ale...
Jest jedna wspólna awaria która trapi 3 litrowe silniki w tym modelu (mk III), nieważne czy z turbo czy bez, zwie się ona "blown head gasket" czyli wydmuchana uszczelka głowicy. Jest to podobno dość poważna i kosztowna historia jak już się zdarzy, wynika z błędu konstrukcyjnego (zbyt słabe mocowanie głowicy, ta się odkształca i po iluś cyklach rozgrzewania i stygnięcia auta, maszyna się rozszczelnia i następuje połączenie płynów chłodniczych benzyny i oleju w jedną przykrą magmę). Co ciekawe, awaria trapi wersje turbo jak i zwykłą, także doładowanie nie ma tu znaczenia.Taki silnik jest do remontu, na amerykanskich warunkach to koszty naprawy masz jakieś $1500-$2000 tyle widziałem w sieci. Awarii można zapobiec, jest tony informacji na ten temat, wpisz w Google "Supra BHG" i dostaniesz więcej niż zdołasz przetrawić. Możesz zacząć też tu http://www.supras.org.nz/techinfo/bhg.htm Prawie na pewno właśnie to spotkało poprzedniego właściciela - po tej awarii nie ma wyjścia, remont albo szrot. To jak sobie z nią poradził i czy tylko na chwilę (do następnego razu) czy całościowo, bo tak też podobno można to już pytanie do niego. Podobno głowicę w tych autach powinno się w szczególny sposób dokręcić, tak aby zapobiec odkształcaniu prowadzącemu do BHG. Ale się rozgadałem, a przecież ja się nie znam na samochodach, akurat tak trafiłeś. Tą Suprę to prawie sobie kiedyś kupiłem - na moment wcześniej zacząłem szperać po sieci w poszukiwaniu jakiegoś kruczka. Bo jakim cudem taka fura może kosztować 15000pln? Sorry za przykre wiadomości, ale lepsza chyba taka prawda niż zabawa w wielkie oczy jak już się wszystko zwali. |
Crit | 2004-02-19 07:12:51 13 letnia supra co ma przejechane 140k km ![]() jasne a świstak siedzi i zawija je w te sreberka bywały przypadki gdzie padała uszczelka, ale ten problem dotyczył generalnie aut pałowanych na maksa, znam przypadek gdzie właściciel tak dawał latem autem że kiedy kolega oparł sie o przedni błotnik to poparzył sobie nogi, a gumowe obsadki od świec stopiły się z głowicą i co ? i nadal auto dawało radę pomimo że 3 razy zagotował płyn chłodniczy. Ja obstawiam że auto było ostro pałowane, ma przejechane przynajmniej 2 razy tyle i możliwe że ktoś bawił sie doładowaniem. |
lowend warszawa | 2004-02-19 14:35:20 Z całym szacunkiem, problem dotyczył tych sliników po prostu. To że nimi się ostro jeździ to chyba normalne, po to są. Toyota doskonale wiedziała o tej przypadłości - zmieniono sposób dokręcania głowicy (większy moment obrotowy na śrubach trzymających) i problem zniknął, ale stało się to z grubsza wtedy, kiedy wchodziła mkIV, więc prawie cała rodzina mkIII jest narażona na tą awarię. Głowicę można poprawić samemu, też jest dużo materiału w sieci o tym jak to się robi - po takiej poprawce ta awaria podobno absolutnie przestaje mieć miejsce (poza może indywidualnymi przypadkami które i tak by się zdarzyły z innych powodów)
Tyle wydłubałem z sieci jakiś rok temu szperając po bardzo wielu źródłach, dlatego sądzę że jest to raczej stan faktyczny. W przebieg 140kkm nie wnikam, ale dla BHG przebieg miał drugorzędne znaczenie, były egzemplarze padnięte w 2-3 roku użytkowania z przebiegami znacznie mniejszymi, robione czasem w ramach gwarancji. pozdro Marcin |
lowend warszawa | 2004-02-19 14:44:58 Swoją drogą to stopienie gum ze świec może być oznaką że auto cierpi na BHG ![]() |