OC ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ktoś się orientuje czy kupując auto od gostka mogę jeździć na jego OC o ile on wyrazi zgodę? Kiedyś było tak że do 30 dni musiałem opłacić je sam. CZy coś się zmieniło??

teraz jezdzisz, az uplynie waznosc polisy. No chyba, ze sam chcesz zmienic towarzystwo i zrzekniesz sie dotychczasowej....

raczej chyba nic się nie zmieniło a te 30 dzni masz od podpisania umowy także jak nie będziesz miał daty i gość się zgodzi to możesz ale w momencie przerejestrowania auta na siebie misisz od razu to zapłacić (w ten sam dzień lub od ręki najlepiej )jak chcesz tym autam jeździć(w ten dzień )

Witam
ja tak jeżdziłęm 1,5 roku, ale nie rejestrowałem umowy, auto było nominalnie poprzedniego właściciela, płaciłem OC na niego, ale to był kolega i nie bałem się że wytnie mi jakiś kawał.
trochę wynikło to z tego ze nie było wiecznie czasu sfinalizowac formalności

Dobry, przepisy sie zmienily...
proponuje poszukac na stronce PZU.
ba, moze byc tak, ze auto sprzedane, a PZU czy inny dziad wola od nas kase.... II rata, czy doplata do znizek za szkody itp..... i to mozliwe. Bo polise musi zlikwidowac NABYWCA auta, a nie sprzedający.
mozna tez zazadac od kupujace doplaty za OC....

adasco święta prawda jako zabezpieczeniem jednak jest umieszczenie tego na umowie w formie podwyższenia ceny auta o wysokość składki z podpisem tradycyjnie sprzedającego by niewywinoł numeru i nieposzedł po zwrot za pozostałe miesiące Niektórym nie można ufać a tak jesteś kryty Jedyny problem to rużnica w zniżkach nie pamiętam jak to było wiec się niewypowiadam

Jedno jest pewne, idąc do urzędu w celu przerejestrowania auta na siebie musisz mieć opłacone OC i musisz pokazać kwitek pani w okienku. W przeciwnym przypadku urząd powiadamia jakiśtam inspektorat czy komisję ubezpieczeń i zostaje na Ciebie nałożona kara w wysokości określonej w paragrafie.... bla, bla, bla...
Wyczytałem to dzisiaj w wydziale komunikacji na Powstania Warszawskiego, tak więc uważaj(cie).
Pozdro.

I co można wywnioskować z tych ruchów urzędasów tylko tyle że jest to zbiorowisko ludzi o ograniczonej wiedzy ,każdy interpretuje po swojemu przepisy . We wtorek słuchałem radja ZET i była dyskusja na ten temat i tam niebyło ani słowa otym że po odkupieniu auta z polisą urzednik może kogoś informować i jakieś kary z tego tytułu .Najlepiej dla nas jest to robić w sprawdzony sposób bez kombinacji a urzędasom niedawać powodu do dyskusji i tak mają już zawsze zadurzo do powiedzenia czasem

I co można wywnioskować z tych ruchów urzędasów tylko tyle że jest to zbiorowisko ludzi o ograniczonej wiedzy ,każdy interpretuje po swojemu przepisy . We wtorek słuchałem radja ZET i była dyskusja na ten temat i tam niebyło ani słowa otym że po odkupieniu auta z polisą urzednik może kogoś informować i jakieś kary z tego tytułu .Najlepiej dla nas jest to robić w sprawdzony sposób bez kombinacji a urzędasom niedawać powodu do dyskusji i tak mają już zawsze zadurzo do powiedzenia czasem

Panowie żartów nie ma z OC.Po kupnie można jeżdzić 30 dni od daty umowy lub do czasu przerejestrowania na swoje nazwisko. Przed przerejestrowaniem już polisa powinna być na nowe nazwisko.Sprzedający powinien dać polisę OC kupującemu. Jeżeli ubiega się o zwrot części skladki to i tak zakład ubezpieczeniowy odliczy mu te 30 dni. Natomiast jeżeli kupujący nie ma polisy OC starego właściciela w czasie jazdy to pierwszy napotkany policaj holuje samochód na parking strzeżony, powiadamia Fundusz Gwarancyjny i smutnie się to kończy. Ostatnio chyba kara za brak OC przy osobówce to 3200 zl plus koszty holowania, parkingu i mandatu za" nie manie dokumentów przy sobie"

Z tego co ostatnio wtej kwestii czytałem ....
Nowością jest , albo ma być na dniach możliwośc korzystania z polisy OC poprzedniego właściciela.
Autor artykułu zwracał jednak uwagę na możliwe komlikacje ze wgledu na brak odpowiednich przepisów wykonawczych...
pożyjemy zobaczymy oby niebyło jak z wzywaniem-powiadamianiem policjanta do stłuczki...

Cytat:
2004-02-19 22:14:04, skatad pisze:
Panowie żartów nie ma z OC.Po kupnie można jeżdzić 30 dni od daty umowy lub do czasu przerejestrowania na swoje nazwisko. (...)

wszystko sie zgadza, procz tych 30 dni. DO KONCA polisy mozna. A sprzedaz trzba zglosic. I g... sie odzyska, poki nabywca nie przepisze wozu na siebie. Ew. mozna nie oplacac II raty. Stad najlepiej pozbbywac sie autka pod koniec polisy...

Musialby gosc nie zglaszac sprzedazy, a Ty bys nie rejestrowal auta na siebie - wtedy mozesz jezdzic do konca polisy. Inaczej masz 30 dni od daty rekestracji na siebie na podpisanie nowej umowy na nowego wlasciciela.

Mili państwo, chciałbym urwać te dywagacje.

Od 01.01.2004r. nowa obowiazująca ustawa ubezpieczeniowa(ta sama która mówi, mówi nt. obowiązku powiadamiania policji o każdej szkodzie) powoduje że POLISA PRZECHODZI NA NABYWCĘ.

Niedowiarków odsyłam do ustawy, albo do Gazety Prawnej z dnia 16 lutego br. gdzie na str. 18 jest artykuł przybliżający temat.
Pozdrawiam. Ukłony i uściski.

no dobra,ale ta ustawa dotyczy chyba umów zawartych po nowym roku,bo nie obejmuje chyba tych,którzy zawarli umowę wcześniej...
chyba ustawa nie działa wstecz...

A ja mam takie pytanie dotyczace OC - otoz mam polise w PZU z oplata ratalna. Za tydzien mam termin zaplaty raty nr 2. Czy jest mozliwosc rozwiazania umowy z PZU juz teraz i przejscia do innego ubezpieczyciela czy musze czekac jeszcze pol roku i zaplacic im ta druga rate ? Mial ktos taki przypadek ? Jak to wyglada od strony formalnej ? Z gory dzieki za pomoc. Tylko prosze o w miare sprawdzone informacje

z tego co wiem, to nie mozna tak.
musisz poczekac do nonca calej polisy, czyli pod koniec II polrocza. O ile mnie pamiec nie myli, to chyba 30 albo 14 dni wczesniej trzeba im zglosic, ze sie z nich rezygnuje i pobrac kwity na znizki....

Cytat:
2004-02-22 00:55:30, misiekns pisze:
A ja mam takie pytanie dotyczace OC - otoz mam polise w PZU z oplata ratalna. Za tydzien mam termin zaplaty raty nr 2. Czy jest mozliwosc rozwiazania umowy z PZU juz teraz i przejscia do innego ubezpieczyciela czy musze czekac jeszcze pol roku i zaplacic im ta druga rate ? Mial ktos taki przypadek ? Jak to wyglada od strony formalnej ? Z gory dzieki za pomoc. Tylko prosze o w miare sprawdzone informacje

Z tego co wiem to chyba musisz wytrzymać do końca umowy. Trochę to denerwujące ale ma też dobre strony. Nawet jeśli im nie zapłacisz i np. po tygodniu od terminu zapłaty kogoś pukniesz to i tak jesteś objęty ubezpieczeniem z mocy ustawy. Podobnie jak nie wymówisz im umowę ubezpieczenia na koniec rocznego okresu to oni automatycznie Ci ją przedłużają i masz tą samą sytuację - nawet jak nie zapłacisz to jesteś objęty ubezpieczeniem. Inna sprawa że oczywiście będą Cię ścigać o zapłatę składki i naliczać karne odsetki.
Pozdrawiam
Andrzej

Powitał
A ja mam inne pytanie dotyczace OC. Za rok moje autko bedzie mialo 25 lat i juzod wielu osob slyszalem i nawet gdzies kiedys na forum wyczytalem ze przysluguje wtedy dodatkowa znizka 50% oprocz posiadanych znizek. Czy jest to prawda w sytuacji gdy nie rejestruje samochodu jako zabytek bo wlasnie slyszalem ze tak. Tylko z 2 strony mam kolege ktory ma 30 letnia E klase i placi troche ponad 1000 zloty i mowi ze nie ma zadnej dodatkowej znizki 50%. Wiec czy PZU samo automatycznie przyznaje mi taka zniszke po uplywie wieku samochodu 25 lat czy trzeba cos zalatwiac (ewentualnie co) i czy jest to w ogole mozliwe i czy zawsze. Ma ktos z was taka znizke?
Pozdrowił

OK dzieki
A co do rejestracji zabytkow to gdzies tu na forum widzialem ktos to pisal, ze chyba nie liczy sie tylko to, ze auto ma 25 lat, ale jeszcze musi minac iles tam lat od zakonczenia produkcji modelu, ale dokladnie sie nie wypowiadam, bo nie wiem. Moze ktos przypomni koledze te zasady ?