Wymiana płynu w układzie chłodzenia w espero 1,5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Może ktoś opisać jak usunąć wszystek płyn z układu chłodzenia (chłodnica, blok silnika)???

Witam ! Ten temat był już parę razy przerabiany. Poszukaj na tym Forum, a znajdziesz odpowiedź na Twoje pytanie.

obrócić samochód do góry kołami

Drodzy CZŁONKOWIE Klubu Espero ...
Widzę od jakiegoś czasu pewną "prawidłowość" na tym "nowym forum".
Jeżeli pytanie zadaje CZŁONEK Klubu, to odpowiedzi są raczej poważne i wyjaśniające problem.
Jeżeli natomiast ten sam problem postawi "anonymous", to jakby ELITA Klubu była już mniej chętna do poważnych dywagacji ...
Smutne to, i rady typu "obrócić samochód do góry kołami" jakby nie na miejscu
Postarajcie się więc Drodzy CZŁONKOWIE o większą tolerancję dla ludzi jeżdżącymi Espero, chociaż nie "zrzeszonymi"
Ja, dopóki będzie istniało "stare forum", będę się tam czuł lepiej ...
Pozdrawiam .O.O. (Anonymous)

Temat "wymiana płynu chłodzącego" znajduje się na stronie nr 5 niniejszego Forum. M.in. sam opisałem mój sposób postępowania przy jego wymianie. Nie wiem czy dobry, ale wg mnie skuteczny.

ja proszę tylko bez zbędnych ceregieli..... i urażonych dusz mamy tu już takie duo

A nowe forum różni się od starego np. wyszukiwarką która nie jest trudna w obsłudze , a ciągłe wracanie do zakończonych postów jest nużące. Chętnie pomożemy jeśli pytania nie są tendencyjne.... A ostatnio pojawiające się pytania dotyczące gazuuu, to już poprostu brak szacunku dla czyjejś pracy (m.in. dla Ptaszyny ) który nieżle się napracował by dać niedoświadcszonym kierowcom espero światełko w tunelu na temat gazzzzzzzzzzu

Nic dodać nic ująć . Jeśli sie ktoś poczuł urażony moim postem to przepraszam.

Jeśli chodzi o stronki ptaszyny to wielkie dzięki za to. Nie mniej jednak cenię sobie wszystkie zdania na ten temat. Sądząc z ogólnego tonu to Landi Renzo jest królem wśród instalacji, a tylko jedna firma w Łodzi zakłada go dobrze. Inna sprawa że tylko ta firma właściwie je zakłada. Inne oprócz L.R. proponują inne.

Pozdrawiam

Wreszcie padły tutaj słowa, które powinny paść już dawno. Myślałem, że to tylko moje wrażenia, ale naprawdę czytając niektóre posty "członków" mam wrażenie, że za chwilę ktoś komuś przynajmniej wyliże dupę lub co bardziej prawdopodobne wejdzie w nią i to bez wazeliny.
Poza tym to towarzystwo wzajemnej adoracji nie tylko traktuje anonimów jako zupełnych dyletantów, ale próbuje również zwalczać innych zarejstrowanych użytkowników tego forum, a mających inne zdanie niż oni, np. zmieniając im hasło dostępu.

zd-ESPERO-wany

Z całym szacunkiem dla wszystkich... ale wydaje mi się, że niepotrzebnie się gorączkujecie.
Po pierwsze nie bardzo rozumiem dlaczego niby "niezarejestrowani" mieliby być traktowani poważnie, jeżeli tacy nie są i nie chcą się zarejestrować.
Nie ma przecież przymusu odwiedzania klubowego forum.
To naturalna reakcja
Poza tym może jednak trochę więcej tolerancji...
Mnie osobiście cieszą wstawki typu >obrócić samochód do góry kołami< bo dzięki nim to forum nie jest nudne. Poza tym jeżeli ktoś może nieskrempowanie pisać o lizaniu komuś dupy, to myślę, że ktoś inny może trochę sobie pożartować, nie koniecznie przejmując się MRUKAMI i ich opinią na ten temat!
(...)

Jesli ja mam cos dodac od siebie to nie podoba mi sie uzywanie wulgaryzmow czy tym podobnych sformulowan na forum publicznym swiadczacych o niskiej kulturze:
Cytat:
wyliże dupę lub co bardziej prawdopodobne wejdzie w nią i to bez wazeliny

Cytat:
2002-10-30 12:49:12, Anonymous pisze:
Poza tym to towarzystwo wzajemnej adoracji nie tylko traktuje anonimów jako zupełnych dyletantów, ale próbuje również zwalczać innych zarejstrowanych użytkowników tego forum, a mających inne zdanie niż oni, np. zmieniając im hasło dostępu.

Ktoś komuś zmienił hasło? Ciekawe... Nieprawdopodobne, ale ciekawe...

Pewnie nasz cwaniak cofający liczniki - zd-Espero-wany jest na tyle ograniczony, że nie zapamiętał swojego hasła. Oj niedobrze....

QLogic ile ty masz iQ ? Coś mi się zdaje że niewiele bo LOGIC-ki w twojej wypowiedzi jest nie wiele? Słyszałeś kiedyś o moderatorach forum i ich uprawnieniach do chociażby banowania (jeśli wiesz co to znaczy) konkretnych użytkowników lub ich adresów ? Wątpię. A sorry że tak długo nie pisałem ale niespodziewałem sie niczego mądrego na tym forum wyczytać.
zd-ESPERO-wany

Cytat:
2002-10-27 21:52:20, Anonymous pisze:
Może ktoś opisać jak usunąć wszystek płyn z układu chłodzenia (chłodnica, blok silnika)???

Hym, faktycznie przydało by się dodać zakładkę na stronie naszego klubu gdzie opisane były by niektóre z czynności, jakie można wykonać samemu np. w garażu czy na parkingu, tzn. wymiana płynu chłodniczego, oleju silnikowego, płynu hamulcowego, wymiany klocków i szczęk hamulcowych i tym podobnych czynności.

Co wy na to ???

Pozdr.

Było by to całkiem rozsądne rozwiązanie każdy kto coś wymienia, naprawia czy widzi jak to robi "specjalista" mechanik, mógłby napisać krótkie streszczenie jakąś fotkę dodać jak może, cennik co i za ile jak to wyglądało czasowo itp.
A jak Lasombra zaakceptuje może wrzuci to gdzieś na stronkę??

Swoją drogą przy odrobinie wolnego czasu mam zamiar zabrać się za opadające drzwi kierowcy,(które jak wiadomo pomysłowi koreańczycy przyspawali z dwóch stron) "pomysła" już mam ale jak nie wyjdzie to będę bez drzwi jeździł

Pozdrawiam G

grzegorz rozumiem ze wymieniales juz sworznie zawiasow? Bo ja tak, i szczerze mowiac troche to podnioslo drzwi, ale nie jest jeszcze tak dobrze jak bym chcial.. wiec jesli masz jakis pomysl, to sie podziel, nie badz taki
a zeby nie byl to taki totalny off topic to jesli chodzi o wymiane plynu w chlodnicy, to jest to opisane chociazby Tu
(powiem wam sekret... ale ciiiiiii nie mowcie nikomu...... wpisalem w wyszukiwarce slowo "chlodnicy"........ wiecie jak np. plyn z chlodnicy, lub wymiana plynu w chlodnicy..... kurde wywalilo mi z 10 postow..... zajelo mi cale 2 min przejrzenie ich i znalezienie odpowiedniego...... ale wiecie co...? jeszcze jeden sekret..... gdyby ktorejkolwiek ze stron chcialo sie zrobic to samo to nie bylo by takich glupich sytuacji i takich dennych watkow o tym ze jeden jest "elyyyta", a drugi nie bo jest anonymous....... bzdury...... przynajmniej dla mnie.......polska malostkowosc...........nie macie wiekszych problemow...???? i to koniec mojej wielkiej tajemnicy.... )

Rzeczywiście trochę nie na temt się zaczyna no ale cóż.
Sworznie oczywiście wymieniłem ale nie wiele to dało , teraz chcę spróbować rozwiercić i nabić tulejki mosiężne w zawias, mam już je nawet przygotowane tylko czasu i pogody brak

Trochę nieostra ta fotka ale wiadomo o co chodzi
Nie wiem co z tego wyjdzie więc jak ktoś ma jakiś inny pomysł to niech powie zanim rozkręcę furę

Pozdrawiam G

Cytat:
2002-12-03 08:05:10, Anonymous pisze:
QLogic ile ty masz iQ ? Coś mi się zdaje że niewiele bo LOGIC-ki w twojej wypowiedzi jest nie wiele?

Ale człowieku o czym ty do mnie rozmawiasz? Napisz mi co logicznego było w tej wypowiedzi:

Cytat:
Wreszcie padły tutaj słowa, które powinny paść już dawno. Myślałem, że to tylko moje wrażenia, ale naprawdę czytając niektóre posty "członków" mam wrażenie, że za chwilę ktoś komuś przynajmniej wyliże dupę lub co bardziej prawdopodobne wejdzie w nią i to bez wazeliny.
Poza tym to towarzystwo wzajemnej adoracji
nie tylko traktuje anonimów jako zupełnych dyletantów, ale próbuje również zwalczać innych zarejstrowanych użytkowników tego forum, a mających inne zdanie niż oni, np. zmieniając im hasło dostępu.

Oprócz wulgaryzmów (które to właśnie są bez sensu) widzę tylko jakieś użalania się nad tym, że zapomniałeś hasła. Po co Lasombra, czy ktokolwiek inny miał by ci hasło zmieniać. Wątpię, czy ma w ogóle takie możliwości.
Co do rzekomego olewania nie zarejestrowanych użytkowników to wydaje mi się, że taki problem nie istnieje (choć miło wiedzieć komu się odpisuje na posta - można się pod postem po prostu podpisać). Zadając pytanie o kręcenie licznika na prawdę liczyłeś, że ktoś ci napisze, jak to zrobić? Po co?! Żebyś kogoś oszukał? Jak zadajesz głupie pytania to nie licz na poważne/ konkretne odpowiedzi

Cytat:
Słyszałeś kiedyś o moderatorach forum i ich uprawnieniach do chociażby banowania (jeśli wiesz co to znaczy) konkretnych użytkowników lub ich adresów ? Wątpię.

Owszem wiem co to znaczy. Nie sądzę jednak żeyb ktoś blokował ci dostęp do forum (mimo, że piszesz głupoty - masz jakiś problem ze sobą?), bo możesz i tak dalej pisać jako anonim. Taki z tego wniosek, że zapomniałeś hasła. Poza tym pisałeś o zmianie hasła a banowanie to coś innego.

Cytat:
A sorry że tak długo nie pisałem ale niespodziewałem sie niczego mądrego na tym forum wyczytać.

No ale w końcu napisałeś. Widać długo myślałeś co by tu za głupotę posłać i przy okazji obrazić nas wszystkich. Ehh... co za ludze!

Grzegorzu, rozumiem ze chcesz zrobic to tak jak sie dorabia gwinty do swiec? czyli pozniej wejdzie tam normalny standardowy bolec? dobrze rozumiem? widze ze to siakas mechanika precyzyjna bedzie bo szczerze mowiwac jesli nic nie pomieszalem i dobrze cie zrozumialem to bedzie ci cholernie ciezko tak precyzyjnie nawiercic zawiasy ktore sa na slupku drzwiowym... szczerze mowiac to nie wiem jak ty tam chcesz podejsc z wiertarka, bo wydaje mi sie ze tam jest za malo miejsca... popraw mnie jesli sie myle, ale trzymam kciuki ze ci sie uda

Dokładnie tak jak piszesz i potwierdzam twoje obawy co do podejścia z wiertarką jest tam dosyć ciasno
Dlatego zanim zabiorę się do tego muszę skombinować wiertarkę kątową lub przynajmniej borkop na giętkim przewodzie, narazie to tylko teoria a jak będzie w praktyce to się zobaczy
Obawiam się także czy mosiądz będzie dostatecznie wytrzymały i nie wytrze się za szybko, jednak drzwi od esperaka są dość długie i siła działająca na zawias jest znaczna
Jak się tak stanie to tulejkę się wybije i włożę nową z czegoś twardszego

Pozdrawiam G