| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-02-22 00:22:49 Mi też "pyrkanie" nic nie mówi... na luzie czyli jak stoisz na wolnych obrotach? Jeśli stojąc dodasz gazu to też nic nie słychać?
Skoro to w czasie jazdy to może to coś od koła stuka? Próbowałeś jechać na luzie? A najlepiej to wpadnij jutro na spota na 12.00 pod Geanta do Katowic to, nie gwarantuję, ale może ktoś coś wymyśli Pin555 z Gliwic masz do Katowic chyba nawet bliżej niż z Żor, więc jakbyś się miał w niedziele nudzić to może też wpadniesz? |
gen123 Toyota Carina E Konstancin-Jeziorna | 2004-02-22 10:12:06 No wlasnie, ten odglos wydobywa sie tylko jadac na biegu. Kiedy jade na luzie (niewazne czy dodaje gazu na tym luzie, czy jade na wolnych obrotach) to nie ma zadnego odglosu.
Wiec chyba mozna wykluczyc odglos wydobywajacy sie z kol. Trudno mi ten ogdlos inaczej okreslic Kurcze i niestety nie bede mogl niegdzie podjechac w ten weekend, jestem poza domem |
gen123 Toyota Carina E Konstancin-Jeziorna | 2004-02-22 10:14:46 Tak jeszcze na marginesie, macie moze jakies info odnosnie ASO w Rybniku? Warto tam cos robic, znaczy naprawiac, przeglad itd.
Pozdrawiam |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-02-22 10:46:32 Hmm... no w takiej sytuacji to ja niestety nie wiem co to może być... Myślałem że może to przegub, ale skoro tylko na wrzuconym biegu to to chyba nie to...
Niestety w sprawach mechaniki żadnym specem nie jestem a jedyne co przychodzi mi do głowy to to że może to coś ze sprzęgłem albo skrzynią biegów a może jeszcze poduszka silnika... choć poduszka chyba by się odzywała tylko przy ruszaniu? Ale to tylko gdybanie... chyba najlepiej jednak udać się do mechanika niech posprawdza i usunie usterkę... chyba że inni koledzy mają jakieś pomysły? Co do ASO w Rybniku to nie mam pojęcia... nie bywam w tamtych okolicach, ale ogólnie to nie wiem czy jest sens się tam pchać bo pewnie skoszą jak za zboże... Ja na przykład byłem w ASO w Bielsku na diagnostyce, zapłaciłem 130 zl, więc stosunkowo niedużo (chodziło o drgania silnika) i prawie wszystko co powiedzieli ze jest do wymiany już wymieniłem a efektu ciągle brak Jak już pisałem w jakimś innym wątku mam namiar na gościa który robi z Toyotami w Tychach, z tym że sam jeszcze u niego nie byłem bo ciągle nie mogę sie z nim umówić na jakiś sensowny termin, ale jeśli chcesz to mogę Ci ten namiar dać. Z tym że tak jak mówię ja osobiście nie moge go jeszcze polecić, wiem tylko że pracował/pracuje w ASO Toyoty i że wymieniał poduszkę silnika koledze piotrr'owi i było wszystko OK. Poza tym dostałem ostatnio od klubowicza _Artura informację o niezłym zakładzie w Kozach ale to dość daleko od Żor niestety, ale jeśli chcesz to też mogę Ci podrzucić namiar. |
gen123 Toyota Carina E Konstancin-Jeziorna | 2004-02-22 17:00:07 Dzieki, na pewno sprawdzony kontakt sie przyda |
pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2004-02-22 17:25:47
Mowia, ze najciemniej jest pod latarnia A'propos moja Carina tez kiedys mieszkala w Bielsku |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-02-22 21:33:18 gen123 - namiar poszedł na priv
Spoko... można się dogadać na następne spotkanie na wieczór
Czyli tęskni za dawnym domem i proponujesz następnego spota w B-B? Jak dla mnie super |
gen123 Toyota Carina E Konstancin-Jeziorna | 2004-02-28 21:13:57 Czesc,
no i bylem w ASO, okazalo sie ze te odglosy pochodza ze skrzyni biegow! Musza rozebrac skrzynie i zobaczyc co tam w srodku nie gra, a to troszke kosztuje ... podali mi nawet fachowa nazwe, tylko zapomnialem ... bede sie musial dowiedziec dokladniej w poniedzialek |
gen123 Toyota Carina E Konstancin-Jeziorna | 2004-03-01 19:33:27 No to czesc!
Ostatecznie okazalo sie, ze wszystkiemu winien jest "MECHANIZM ROZNICOWY SKRZYNI BIEGOW"!!! Czy ktos z wwas mial podobny problem? W ASO poinformowali mnie, ze calkowity koszt naprawy to ok 2000zl!!! ... to strasznie duzo. Powiedzieli, ze dokladnie nie wiedza co tam w srodku stuka, wiec musza rozebrac skrzynke biegow i dopiero potem beda wiedzieli, ktory 'trybik' wymienic. Aha, jeszcze jedno. Bardzo byli zdziwieni, ze taka awaria zdarzyla sie w Carinie, prawdopodobienstwo to 1/100000 i akurat musialo mi sie to przytrafic Co o tym sadzicie?? |
pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2004-03-01 21:06:16 "Nowa" skrzynia to ~1000pln z montazem. A w ASO wyjmij-wloz 700, lozyska 700, dodatki 500 |
pysiak TOYOTA DRIVER Toyota Carina E i SY ... Częstochowa | 2004-03-05 07:59:30 Oj Oj Oj chyba znów ASO chciało błysnąć diagnozą!
Dlaczego mechanizm różnicowy miałby "pyrkać" tylko podczas jazdy na biegu? Drogo i wcale nie musi być fachowo! Napisz do Perzana - on coś wymyśli zanim Ci pół auta rozbiorą! |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-03-05 08:27:03 Kup se skrzynie używke |
pysiak TOYOTA DRIVER Toyota Carina E i SY ... Częstochowa | 2004-03-05 08:29:10 Jeszcze dwa słowa - napisz w jakich warunkach występuje owo "pyrkanie", czy nieustannie podczas jazdy, czy też może w pewnym zakresie obrotów? Może okazać się, że problem masz z wydechem, a nie skrzynią biegów. U mnie w pewnych zakresach obrotów też coś "pyrka"/"charczy"/"brzęczy" - określenia mogą być różne - winien jest wydech, a nie silnik czy skrzynia. Te odgłosy siłą rzeczy nie występują podczas jazdy na luzie. Odgłosy pojawiają się gdzieś ok 2000-2200, 2900-3100 i jeszcze raz ok 4000 obr/min.
Jeszcze raz proponuję - popytaj u innego mechanika, bo wersja z mechanizmem różnicowym jest mocno naciągana! |
pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2004-03-05 22:01:31
Hi, hi Generalnie to mechanizm roznicowy pracuje tylko czasem. Jak juz cos tam stuka, to przekladnia glowna abo jakie lozyska... Nie? Pod obciazeniem moze bardziej halasowac. |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-03-06 01:50:22
Nie bardzo mam pomysła Nigdy nie miałem problemów z żadną skrzynią czy dyfrem za wyjątkiem jednego przypadku kiedy zjechałem synchronizator na gładko, ale to była ewidentna sprawa Poza tym takie "pyrkanie" trzeba osłuchać na żywo. Opis takiego zjawiska, choćby najdokładniejszy według opisującego, nigdy nie odda wrażeń słuchowych. Niestety. Pozdro. |
gen123 Toyota Carina E Konstancin-Jeziorna | 2004-03-08 00:01:24 Hej,
dzieki za odpowiedzi. Chyba skorzystam z rady i pojde do innego mechanika. Aha, jeszcze jedno. Te odglosy (to takiee pyrkanie jakby jakas zapadka stukala) slychac najwyrazniej w momencie jazdy na biegu i kiedy sciagam noge z gazu... Pozdrowionka |
gen123 Toyota Carina E Konstancin-Jeziorna | 2004-03-27 23:18:17 CZesc,
sluchalcie, wyjasnilo sie juz co to bylo (te odglosy). Wlasnie jestem juz po naprawie i bylo to lozysko oporowe w skrzyni biegow. Kurcze, troche droga byla ta naprawa bo same lozysko kosztowalo tylko 90 zl. Pozdrawiam |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-03-27 23:21:38 A gdzie w końcu robiłeś i ile wyszła robocizna? |