Jeszcze raz antena

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wczoraj antena wysuneła się tylko do połowy i nie schowała cała.
Po prostu się zablokowała i to tak że nawet po rozebraniu nie dałem rady rozsunąć bata. Ktoś wspominał o że morzna dokupić sam bat,więc pojechałem na polmozbyt i pytam o morzliwość kupienia samego bata z zębatką.Facet wywalił na mnie oczy i mówi że pierwszy raz słyszy że morzna kupić sam bat, całą antene oczywiście mogą sprowadzić tylko to kosztuje.Jeśli ktoś wie gdzie to kupić i mugłby wusłać mi pocztą będe bardzo wdzięczny.
OCZYWIŚCIE POKRYWAM WSZYSTKIE KOSZTY

przypomnij sie na priva w przyszlym tygodniu kolo wtorku do ci odpowiem
ostatnio kosztowal 35zl
ile teraz nie wiem
ale ten tydzien mam zawalony wiec nic ci nie pomoge
dopiero w marcu

Witam

Na poczatek moze sprobuj popsikac na antena wd 40 przetrzec szmatka i jeszcze popsikac, mi sie tak czasami dzieje i na razie WD pomaga

pozdrawiam

Niestety próbowałem wszystkiego i nic nie skutkuje

dzięki CEZARIUSZ przypomnę się

Cytat:
2004-02-22 18:24:59, ptychu pisze:
Niestety próbowałem wszystkiego i nic nie skutkuje

Sprawdz, czy nie pokrzywila sie. Ja swoja musialem troszke podoginac. Nawet minimalne odchylki powoduja zaciecia.

Pierdoli. We Wrocławiu w kazdym ASo wiedzą ze jest część zamienna o nazwie "maszt antenowy"/ Mogą akurat nie mieć ale generalnie są. Są ze trzy rodzaje. Np. LAnos ponoć ma inny choć to co ja widziałem w ASO przypomina bardzo maszt Espero. Koszt to jakieś 70 PLN

Sprawdzcie na Allegro. Gość ma anteny Hirschmann'a za 75 PLN nówki. Średnica otworu 21 mm. kąt regulowany

Ja moją antenę rozbierałem spokojnie 20 razy. Zacząłem od wymiany masztu jakieś 3 lata temu. Dzięki tej operacji uzyskałem chodzącą antenę, która jednak zawsze na sam koniec składania się wydawała nieprzyjemny warkot. Czego ja nie robiłem aby to usunąć, wkęcałem dodatkowe śrubki, nadlewałe ząbek dociskający taśme zębatą do koła a także inne cuda. Po ostatniej takiej operacji antena chodziła jak marzenie z tym, że co drugie schowanie klinowała się i trzeba był huknąć w bok bagażnika aby wyjechała.
Po prostu straciłem cierpliwość. Poszedłem do DU - antena 200 zeta, następnie na Wolumen - antena Silicon - 150 zł. Może to i kretynizm ale już nie mogłem - wyjąłem 150 zeta pokombinowałem pół godziny i już chodzi...

Choć muszę przyznać, że nowa DU byłaby chyba trochę cichsza i pracowała kulturalniej. Zobaczymy jak z trwałością

pzdr
Maciek

Chłopaki pisali, że sam bat to koszt jakichś 40 zł. Posiadam ten sam problem, mimo, że antenka już była smarowana, jednak sytuacja się powtarza.

Sam bat... mam nowy i też w końcowej fazie wsuwania robi "zgrzyyyyt". Ale działa idealnie.

Piotr-ek
Kupowałeś w Krakowie bata? Czy u siebie w mieście?

Mnie też zgrzyt nie przeszkadzał, ale w którymś momencie przechodził w zgrzyt nieskończony (w skrajnym przypadku leciałem do anteny zrywałem plastik i odłączałem od prądu ). Ale oczywiście we wstępnej fazie wymiana bata jest idealnym rozwiązaniem

Wie ktos ile kosztuje nowa antena do esperaka?
Ostatnio zachaczylem o galaz i sie ulamala - jest peknieta w jednym miejscu, nie chowa sie i slabo odbiera.
Dlatego musze zainwestowac w nową, mam nadzieje ze to nie jakies duze pieniadze

nowa antena kompletna cos kolo 250 zeta
nowy maszt antenowy w lutym kosztowal okolo 40 zeta

Cytat:
2004-05-17 07:55:43, Kiniusia pisze:
Piotr-ek
Kupowałeś w Krakowie bata? Czy u siebie w mieście?

U mnie w mieście (wsi) mogę co najwyżej żarówki kupić. Antenę załatwiał hurtem jeden z kolegów z forum... cezariusz???

Panowie bez jaj, poszukaj czegos na allegro - ja kupilem antene nowke sztuke za 60zł (z przesylką)

Niby tak, ale trzeba kombinować z montażem.

Ja kupowałem nowy oryginalny bat w tamtym tygodniu za 50 pln (okolice Wa-wy).

Mam inny problem: antena po wysunięciu się do końca nie chce się chować (trzeba rozłączyć kostkę albo zrobić zwarcie na przekaźniku). Jak nie pozwolę jej sie wysunąć całkowicie np. przytrzymam ręką albo wyłączę radio zanim zatrzyma się silniczek to wszystko jest OK.
Czy da się naprawić przekaźnik, czy trzeba wymieniać całą płytkę/przekaźnik? Jeśli trzeba wymienić to jakie są jego parametry - jestem zieleninutki w tym temacie jak trawa na wiosnę , a cała płytka jest zamalowana jakąs farbą.

Dzięki
RafAu - jeszcze nie member, ale już posiadacz DU Espero

Na początek rozkręć antenę i sprawdź przyczynę organoleptycznie (czy np. kręcą się kółka, czy kabelek się jakiś nie urwał itp).